Ako sa správne starať o drevený nábytok

Blog

Nie vždy si môžeme dovoliť nový nábytok, no môžeme sa oň starať tak, aby vyzeral ako nový. Najmä pri dreve treba dbať na povrchovú úpravu a okrem pravidelného utierania prachu raz za čas vykonať aj renováciu. Nasucho? Namokro? Aké prípravky použiť? Prečítajte si v našom článku, ako sa správne postarať o váš drevený nábytok.

 

Lakovaný nábytok

Pravidelné čistenie lakovaného nábytku je veľmi jednoduché – postačí suchá alebo jemne navlhčená handrička z mäkkej tkaniny. Vyhýbajte sa hrubým materiálom, ktoré by mohli nábytok poškriabať. Nečistoty ľahko odstránite mydlovou vodou alebo teplou vodou s pár kvapkami citróna.

Pri lakovanom nábytku si dávajte pozor na chémiu, nie každý prípravok je vhodný na čistenie takto ošetreného dreva. Pri kúpe čistiaceho prostriedku si pozorne prečítajte, či je určený aj na lakované povrchy a vyhýbajte sa prípravkom s obsahom vosku, alkoholu, riedidla či oxidačných a bieliacich látok. Príliš dlhé pôsobenie prípravkov alebo vody môže lak poškodiť, preto vždy po čistení povrch dôkladne utrite do sucha.

 

Voskovaný drevený nábytok

Masívny nábytok ošetrený voskom má tú výhodu, že ho pri renovácii netreba brúsiť. Pri bežnom čistení stačí zotrieť prach utierkou a nečistoty odstrániť navlhčenou špongiou či jemnou utierkou. Použiť môžete prípravok na báze mydlovej vody, prípadne čistiaci prostriedok určený špeciálne na voskované povrchy.

Ak chceme nábytok vyleštiť a ochrániť, raz za čas ho pretrieme prípravkom na údržbu a ochranu voskovaného nábytku. Na opravenie škrabancov budeme potrebovať iba vosk a mäkkú bavlnenú handričku. Vosk nanášame na suchý a vyčistený nábytok, pričom mu dáme dostatok času, aby sa do dreva celkom vstrebal.

 

Masívna drevená komoda

 

Olejovaný nábytok

Nábytok ošetrený olejom je spočiatku veľmi chúlostivý na vlhkosť a škrabance, neskôr sa však stane odolným. Dôležité je nový nábytok pravidelne natierať olejom, aby sa vytvorila súvislá ochranná vrstva, ktorá neskôr zabráni poškodeniu nábytku. V prvé dni čistite nábytok len nasucho jemnou handričkou a zabráňte pôsobeniu vody. Neskôr, keď bol nábytok pravidelne ošetrovaný, môžeme ho utierať aj navlhko čistou vodou alebo jemnými prípravkami. Opäť sa vyhýbajte agresívnym prostriedkom s obsahom amoniaku, alkoholu či zmäkčovadiel.

Ak je nábytok mierne poškodený a vidno na ňom škrabance či škvrny od tekutín, je čas na renováciu. Jemným brúsnym papierom prebrúsime povrch nábytku v smere vlákien dreva. Treba vyvinúť rovnomerný tlak a pri kompletnej obnove odstrániť aj zvyšky predchádzajúcich náterov. Plochu očistíme od prachu a špongiou alebo handričkou nanesieme menšie množstvo oleja. Necháme ho pôsobiť 15-20 minút a prebytočný olej utrieme dosucha.

 

Drevotrieska

Starostlivosť o nábytok z drevotriesky nie je zložitá. Na malé nečistoty poslúži papierová utierka, pomôže aj jemne navlhčená mäkká textília alebo špongia na čistenie. Ak je znečistenie výraznejšie, použite horúcu vodu s bežnými čistiacimi prostriedkami. Nezabudnite však povrch po vyčistení dôkladne osušiť, aby sa lišta nezačala časom odlepovať. Opäť platí, že nábytok netreba zbytočne vystavovať dlhodobej vlhkosti.

Ak ide o nábytok z drevotriesky s masívnou dyhou, platia princípy ako pri ošetrovaní dreveného nábytku.

 

Drevený nábytok v kúpeľni

Dnes je čoraz väčším trendom zakomponovať drevený nábytok aj do kúpeľne. Ak si dáte pozor na niekoľko zásad, nábytok vám vydrží dlho a kúpeľni dodá neopakovateľné čaro. Drevo a voda sa spolu nekamarátia, preto nábytok čo najviac chránime pred vodou a vlhkosťou, všetky zvyšky vody po kúpaní či umývaní vytrieme dosucha.

Drevený nábytok do kúpeľne zvykne byť špeciálne upravovaný, napríklad impregnovaný živicou. Dôležitá je ale aj pravidelná prevencia pomocou prostriedkov, ktoré neutralizujú vlhkosť. Tam patria špeciálne oleje alebo krycie laky na tento účel.

 

Drevené umývadlo, kamenná kúpeľňa

 

Veríme, že váš nábytok bude s našimi radami aj po rokoch ako nový. Trocha času stráveného čistením a údržbou sa naozaj oplatí, odrazí na trvácnosti dreva a drevený nábytok si tak budete môcť užívať desiatky rokov.

Ako sa správne starať o drevený nábytok

Ďalšie články