Zredukujte odpad a plasty v kuchyni s našimi tipmi

Blog

Aj keď matka príroda denne poukazuje na následky, ktoré nedbalosť o životné prostredie spôsobuje, nie každý tomu venuje pozornosť. Výsledkom toho je stále vysoké percento znečistenia, ktoré klesá značne pomaly. Ročne sa na Slovensku vyprodukuje v priemere 390 kg odpadu na jednu osobu. Z kuchýň priemernej domácnosti teda v priebehu roka vyjde viac ako tona rozličných odpadkov spôsobujúcich ďalšie vrásky na tvári Zeme. Už nestačí len separovať – nalaďte sa na vlnu Zero Waste, teraz je ten najvyšší čas. Začnite v prostredí, ktoré neodlúčiteľne patrí k vášmu životu – v kuchyni. Pozrite sa na rady, ako s odpadom vo vašej kuchyni zatočiť a ako urobiť túto časť vašej domácnosti kultúrnejšou a zdravšou.

Siahajte po prírodných materiáloch

Nič vám do kuchyne neprinesie väčšiu kvalitu než výrobky založené na prírodnej báze. Utierať stekajúcu vodu alebo stôl sa dá s obyčajnou utierkou z bavlny, nemusí na to padnúť rolka papiera. Navyše vám nebude vytvárať žiadne prebytočné miesto v odpadkovom koši – stačí ju iba vyprať.

Aj kuchynské čistiace prostriedky dostať kúpiť v ekologických verziách – čo sa týka zloženia, ale aj spôsobu distribúcie. Eko čističe vypúšťajú do vody omnoho menej chemikálií a dajú sa zakúpiť už takmer v každom väčšom supermarkete či drogérii. Ešte vhodnejším spôsobom je nechať si tieto čistiace prostriedky “načapovať” do vlastných nádob v špecializovaných bezobalových predajniach alebo po novom aj v dm drogérii.

Používanie prírodných materiálov sa osvedčilo aj pri výrobe nábytku u nás vo WSD, a odzrkadlilo sa nám to na ich kvalite, odolnosti a trvácnosti. Pre nás sú dary prírody zaručenou voľbou.

 

eko upratovanie v kuchyni

Zdroj fotiek: unshplash.com, Pinterest

 

Ako nakupovať udržateľne

Nad vyprodukovaným odpadom môžete rozmýšľať už pri nakupovaní. Ako znížiť jeho množstvo? Určite si nezabudnite vlastné nákupné tašky. Siahajte po tých, ktoré sú vyrobené z bavlny alebo z ľanu. Okrem toho, že sú šetrné voči zdraviu, sú aj výrazne kvalitnejšie, ako akýkoľvek syntetický výrobok, dajú sa prať a navyše vyzerajú štýlovo. 🙂

A čo sáčky, v ktorých ste si domov priniesli ovocie či zeleninu? Buď ich odložíte a dúfate, že ich využijete na niečo iné, alebo ich rovno vyhodíte. Dnes sú však dostupné opakovateľne použiteľné “sáčky” z priesvitných tkanín alebo so sieťkovým vzorom, ktoré sú určené práve na ovocie a zeleninu. Zoženiete ich u mnohých handmade výrobcov, ale napr. už aj v sieti potravín Lidl. Alebo si ich ušijete zo starej záclony? 🙂

Aby ste znížili ekologickú stopu, nakupujte lokálne. Čo to znamená? Radšej si poriadne prečítajte štítky pri potravinách a zvoľte slovenské paradajky namiesto tých dovážaných zo Španielska. Ak je to možné, využite miestne trhy. Podporíte tým malých farmárov a vychutnáte si kvalitnejšie potraviny.

 

ekologické nakupovanie

Zdroj fotiek: unshplash.com, Pinterest

 

Plasty preč – baľte zdravo

Zdravých alternatív voči plastu, do ktorých môžete baliť svoje jedlo, je hojný počet. Či už chcete odložiť svoje pochutiny do chladničky alebo si ich vziať na cestu, nerezové nádoby sú na to vhodným úložiskom. Nielenže neuvoľňujú nežiaduce chemikálie do potravín, ale sú takisto odolnejšie voči nárazom, vďaka čomu vaše jedlo ostane v zachovalom stave. Mikroténové sáčky  sa dajú nahradiť ešte praktickejšími desiatovými vrecúškami alebo aj utierkami, samozrejme, tými z prírodných materiálov, napríklad z bavlny alebo ľanu. 

“Novinkou”, ktorá sa dostáva čoraz viac do povedomia, sú obaly na potraviny s vrstvou včelieho vosku, ktoré sa správajú podobne ako priľnavá fólia či alobal. Spoľahlivo do nich zabalíte desiatu, chlieb či iné potraviny, v ktorých chcete udržať vlhkosť. Tieto obaly sa jednoducho čistia vodou, sú antibakteriálne, antymykotické a pri pravidelnom používaní vám vydržia približne rok. Lepšie ako jednorazový sáčok, však? 🙂 Vyrába ich viacero slovenských výrobcov, no viete si ich vyrobiť aj sami.

Pri balení jedla treba myslieť aj na nápoje. V tomto prípade je skvelou náhradou PET fliaš opakovane použiteľná fľaša zo skla alebo odolného plastu, prípadne silikónová fľaša. Tá nie je iba zdravou voľbou na skladovanie tekutín, ale vďaka pružnému materiálu sa dá ľahko zrolovať a odložiť. Nešetrí teda iba vaše zdravie, ale aj priestor.

 

ekologické balenie potravín

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Návod na potravinový obal zo včelieho vosku

Materiál

  • bavlnenú látku (rôzne veľkosti)
  • 100% včelí vosk (zoženiete u včelára alebo na internete)
  • papier na pečenie
  • alobal

 

Nástroje

  • doska na žehlenie
  • žehlička
  • strúhadlo
  • nožnice

 

Postup:

Žehliacu dosku dobre zakryte alobalom, aby sa roztopený vosk nedostal do látky na doske. Potom na ňu položte papier na pečenie a bavlnenú látku. Nastrúhajte včelí vosk (dajte pozor, aby bol bez ďalších prímesí) na látku a prikryte ju druhou vrstvou papieru na pečenie. Teraz môžete vosk zažehliť do látky. 🙂 Keď je vosk dobre vsiaknutý, odstráňte papiere na pečenie a nechajte vychladnúť (tento proces pomôže urýchliť chladnička).

Odporúčame nastrihať si rôzne veľkosti látky. Tie väčšie sa vám zídu na chlieb či na desiatu. Stredné veľkosti spoľahlivo zakryjú misky so šalátom či syrom a do tých najmenších môžete zabaliť zvyšky ovocia či zeleniny (odrezaný citrón, uhorku atď.).

 

Kompostovať stojí za to

Kompostovanie je jeden z najlepších spôsobov, ako sa prírodnou cestou zbaviť kuchynského odpadu a následne ho efektívne využiť. Výsledné hnojivo sa dá na záhradkách a poliach bohato zužitkovať, a vďaka tomu nevyjdú ani zvyšky z kuchyne na škodu. Kompostovaním môžete šikovne redukovať odpad prírodnou cestou, a to aj v pohodlí vašej domácnosti. Kompostéry už dávno nepatria iba do záhrad – k dispozícii sú aj ich menšie verzie, vhodné aj do malých bytov.

 

Nakupujte na správnych miestach

Niektoré siete supermarketov sa pomaly nalaďujú na vlnu Zero Waste, avšak kým na ňu úplne nabehnú, môžete sa tešiť z obchodov, ktoré fungujú plne ekologicky. Dobrým príkladom sú bezobalové obchody, v ktorých nielenže nakúpite zdravo, ale svoje potraviny si odnesiete v sklíčkach a prírodných taškách a vrecúškach. Sortiment sa neobmedzuje len na základné potraviny, ale ponúka aj sladkosti, rôzne druhy strukovín, kvalitné cestoviny a prírodnú kozmetiku. V špecializovaných bezobalových obchodoch dostanete všetky prostriedky a rady potrebné na to, aby ste vy sami mohli vo svojej domácnosti fungovať viac ekologicky. 

 

predajňa Odváž(e)ne

Zdroj fotky: Facebook Odváž(e)ne

 

Správať sa ekologicky nie je len trend. Prospieva to nášmu zdraviu, no najmä zdraviu planéty. Začnite vo svojej kuchyni, zavďačí sa vám vaša rodina a aj životné prostredie.

Zredukujte odpad a plasty v kuchyni s našimi tipmi

Ďalšie články