Architekt a dizajnér Miloš Hájnik: „Potrebujeme, aby mal klient vlastný názor“ (ROZHOVOR)

Blog

Výroba nábytku na mieru je službou, ktorú využíva čoraz viac našich klientov. Ak nad ňou uvažujete aj vy, určite vás zaujme tento rozhovor. Porozprávali sme sa v ňom s architektom a dizajnérom Ing. arch. Milošom Hájnikom.

 

Prezradili by ste nám, čomu presne sa venujete?

Špecializujeme sa na navrhovanie a následne projektovanie našich návrhov. Nie je našou snahou špecializovať sa na konkrétnu oblasť, ako sú napríklad interiéry. V našom portfóliu môžete nájsť návrhy rodinných domov, interiérov, architektúry objektov ako je penzión, záhradné centrum, skladová a výrobná hala alebo verejné priestory v meste.

Ste architektom a dizajnérom v jednej osobe. Čo z toho osobne preferujete?

Kvalitná architektúra musí zohľadňovať mnoho aspektov. Nevychádza len z dizajnu. Aj preto je podľa môjho názoru dobrým architektom alebo tímom architektov ten, kto zohľadní ekonomické, prevádzkové, konštrukčné a estetické aspekty a zmotní ich do dizajnového diela.

Ako ste sa dostali k spolupráci s WSD13?

Prepojila nás spolupráca pri realizácii interiéru nášho návrhu, kde sme s výsledkom boli spokojní nielen my, ale čo je najdôležitejšie, nadmieru spokojní boli aj naši klienti. A to je hodnota, ktorú za sebou vždy chceme zanechať.

Čo je podľa vás kľúčové pri dizajnovaní interiéru?

Klient, ktorý nemusí mať jasnú predstavu, čo kde chce, ale potrebujeme, aby mal svoj vlastný názor. Na začiatku spolupráce si vždy s klientom prejdeme jeho zadanie. Pýtame sa ho, čo má rád, ako trávi voľný čas, koľko ľudí bude interiér užívať, a podobne. Následne sa organizovaním priestoru a pomocou dizajnu snažíme všetky tieto požiadavky naplniť. Iba správne pochopenie užívateľa, resp. užívateľov interiéru môže priniesť dobrý dizajn priestoru, v ktorom budú žiť, pracovať alebo tráviť voľný čas.

Aké sú aktuálne trendy v architektúre?

Nesledujeme trendy. Tvoríme podľa zadania klienta a tak, ako to považujeme za správne. Trendy tu dnes sú, zajtra sa menia. Naša rada pre klientov je, aby sa nezameriavali na trendy, alebo farebnosť interiéru, ktorá je údajne farbou roka. Snažíme sa navrhovať nadčasovo, aby sa užívateľ v interiéri cítili aj o pár rokov ako v modernom a príjemnom priestore.

Aké sú najčastejšie požiadavky vašich klientov?

Každý z našich klientov ma iné špecifické požiadavky. Niekto si zakladá na špičkovom dizajne, čo milujeme, a je ochotný obetovať aj pragmatické zaužívané princípy. Zaujímavým zadaním sú netradičné priestory domu, ako sú napríklad súkromné wellness priestory, bazény, domáce trezory alebo vinárne s inštalovanou rušičkou signálu. Myslím si, že s nástupom nových technológií príde k zmene v spôsobe bývania a začnú sa meniť zaužívané princípy varenia, práce a trávenia voľného času.

 Čo je pre vás najväčšou výzvou pri vašej práci?

Je ňou neustále učenie sa. Práca architekta je nesmierne rôznorodá a komplexná, pretože každé zadanie je iný príbeh. Každý klient má odlišné požiadavky a iné povahové črty. Taktiež každé zadanie sa líši od toho predchádzajúceho, a to si vyžaduje naštudovanie novej problematiky. To nám dáva nesmiernu možnosť napredovať a neustále sa posúvať po odbornej aj osobnej stránke.

Vaše architektonické štúdio si dáva za cieľ dbať na ochranu životného prostredia. Povedali by ste nám, aké materiály sú na tento účel pri výstavbe či dizajnovaní interiéru najvhodnejšie?

Základom pre každý materiál je sledovanie jeho uhlíkovej stopy. Každý materiál, ktorý použijeme, má svoju tzv. zdravotnú kartu, v ktorej je možné zistiť, koľko CO₂ sa spotrebovalo od jeho vyťaženia až po prevoz na stavbu. Z toho vyplýva, že pokiaľ by sme chceli dnes byť sebestační a fungovať bez zásahu do prírody, mali by sme žiť v jaskyni a zničiť automobilovú dopravu – aj elektrické autá. Tým chcem povedať, že to dnes nie je o používaní konkrétnych materiálov, ktorými chránime životné prostredie. Je veľmi žiaduce, aby sme ako spoločnosť zmenili spôsob myslenia a nazerania na svet a prešli od konzumného a prepychového života jednotlivca k väčšej ohľaduplnosti a snahe o spoločenské blaho.

Myslím si, že materiálom súčasnosti a budúcnosti je drevo. Konkrétne majú perspektívu CLT panely, používané v architektúre k prefabrikácii výstavby.

 Čo je podľa vás na Slovensku v oblasti architektúry a dizajnu opomínané?

Je dôležité uznať kvalitnú architektúru, ktorú na Slovensku máme a chrániť ju. V minulosti sa postavili diela svetového formátu ako Pamätník SNP v Banskej Bystrici, Most SNP v Bratislave, domy vo Vlkolínci, hrady a skanzeny na Slovensku a podobne. Na Slovensku aj v dnešnej dobe vzniká množstvo kvalitných diel, ktoré sa vedia porovnávať so svetom. Vďaka globalizácii je možné jednoduchšie šíriť túto kvalitu do sveta.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí sa práve chystajú projektovať dom či dizajnovať interiér?

Dbajte, prosím, na dobrú prípravu pred samotnou návštevou architekta. Prvá konzultácia, či už osobná alebo telefonická, je zvyčajne zadarmo. Dizajnéra vyberajte dôkladne, na základe referencií a po výbere a započatí spolupráce mu dôverujte, keďže ide o dôležité životné rozhodnutie a vašu investíciu. Pre zorientovanie sa v tejto problematike odporúčam navštíviť nasledujúcu vzdelávaciu platformu, kde sa tejto téme venujeme: https://www.miloshajnik.sk/akademia-architektury/.

 

Architekt a dizajnér Miloš Hájnik: „Potrebujeme, aby mal klient vlastný názor“ (ROZHOVOR)

Ďalšie články