Ako na zariaďovanie podkrovia? Týmto chybám sa vyhnite

Blog

Zariaďovanie podkrovia je špecifické a na rozdiel od bežného interiéru si vyžaduje ešte viac premyslený prístup. Ako premeniť priestor pod strechou na príjemné bývanie? O budúcej spokojnosti rozhodujú detaily. Pri zariaďovaní podkrovia máte veľa možností, kde sa inšpirovať. Skôr, ako si začnete prezerať hotové realizácie obytných podkroví, je dobré poznať aj časté chyby pri zariaďovaní podkrovia.

Pri rekonštrukcii povaly na obytné podkrovie sa nezaobídete bez stavebného povolenia. Budete totiž meniť vzhľad a účel priestorov a zasahovať do nosných prvkov stavby. Nie je to iba o tom pridať podlahy, izoláciu a sadrokartón. Čaká vás inštalácia elektrorozvodov, kúrenia a vody. Dôležité je tiež myslieť aj na ďalšiu konštrukčnú podporu, spôsoby vetrania, mieru prirodzeného a umelého osvetlenia. Aby sme vás vopred nezahltili iba povinnosťami, zhrňme si výhody bývania v podkroví.

Výhody bývania v podkroví

  • Užijete si jasné, prirodzené svetlo prevažnú časť dňa. A takisto aj pohľad na hviezdy.
  • Pri správne prevedenej izolácii strechy a vetracieho systému vzniká prostredie s nízkym sklonom k hromadeniu vlhkosti. Vzlínanie vody do stien sa týka najmä nižších podlaží. Pri varení vlhkosť a výpary rýchlo odvetráte strešným oknom.
  • Ste ďalej od hluku – a to najmä od hluku ulice. Nad hlavou nebudete mať žiadnych hlučných susedov.
  • S nábytkom na mieru môžete získať dostatok úložného a odkladacieho priestoru. Individuálne riešenie na mieru znamená aj jedinečný, neopozeraný vzhľad interiéru. 

Nevýhody bývania v podkroví

Váš nový podkrovný priestor na bývanie môže niesť prvky originality, no zároveň vyžaduje aj isté kompromisy. To, koľko ich bude, záleží od veľkosti priestoru, množstva šikmých plôch, výklenkov a iných atypických zákutí. Dôležité je vyhnúť sa predovšetkým prehrievaniu interiéru, pocitu stiesnenosti a dbať na zachovanie plnej funkčnosti zamýšľaných prvkov. Skôr, ako pustíte do prác, zoznámte sa s chybami pri rekonštrukcii podkrovia, ktoré ľudia bežne robia.

Časté chyby pri zariaďovaní podkrovia

  • Všetko svojpomocne

Bez dostatočných skúseností sa do prerábky či zariaďovania podkrovia nepúšťajte. Netreba podceňovať riziko, že prehliadnete detail, ktorý vás neskôr vyjde draho.


  • Nedostatočné plánovanie

Prázdny priestor znamená veľké množstvo riešení. Ktoré je to najsprávnejšie? Hľadajte také, ktoré najlepšie využije potenciál priestoru a skĺbi ho s vašimi potrebami na bývanie. Ak máte záujem o dizajnový návrh, opíšte nám vaše predstavy a spoločne sa pustíme do ich realizácie.

  • Podcenenie prístupu do podkrovia

Do podkrovia, ktoré ešte donedávna slúžilo nanajvýš ako odkladací priestor, zväčša vedú užšie, sťahovacie schody. Na plnohodnotný a bezpečný prechod do podkrovia v častej frekvencii však už nepostačujú. Výstavba konštrukčne a rozmerovo vyhovujúceho schodiska vyžaduje isté úpravy v nižšom podlaží. Myslite preto v dostatočnom predstihu na svoju bezpečnosť aj prípadné premiestňovanie nábytkov.

  • Nedostatočné osvetlenie

Podkrovným bytom s dostatočným počtom okien prirodzené svetlo nechýba. Práve naopak – v letných mesiacoch je ho až nadmieru veľa. Aj napriek tomu bude každá miestnosť potrebovať umelé osvetlenie. Jeho umiestnenie a vhodnú inštaláciu riešte medzi prvými renovačnými prácami.

Aký nábytok do podkrovia?

Efektívne využitie podkrovia nemusí byť iba víziou. Dá sa v ňom vytvoriť plnohodnotná kuchyňa, obývačka, kúpeľňa či spálne. Aj ten geometricky najzvláštnejší výklenok môžete premeniť na jedinečný prvok alebo aspoň na praktický úložný priestor. Zariaďovanie podkrovia nábytkom však vyžaduje starostlivý prístup a precízne naplánovanie. Kontaktujte nás a nájdeme spoločný pohľad.

 

Zdroj fotiek: Unsplash.com, Pexels.com

Ako na zariaďovanie podkrovia? Týmto chybám sa vyhnite

Ďalšie články