Prvé bývanie nemusí byť aj posledné

Blog

Na niektoré okamihy v živote sa zabúda len ťažko. Prvá láska, prvá výplata, prvé auto, prvé dieťa… Neopakovateľné chvíľky, ktoré si vychutnávate plnými dúškami a tešíte sa z nich. Výnimkou nie je ani prvé bývanie. Či už ide o sťahovanie sa do vlastného alebo do podnájmu, vždy so sebou prináša vábivý pocit samostatnosti a veľkých očakávaní. Napriek tomu, že opojné čaro momentov spojených s prvým bývaním si zapamätáte navždy, nemusí to byť zákonite posledná voľba.

 

Dom, byt alebo podnájom?

…je základná otázka, ktorú rieši každý, kto uvažuje nad výberom bývania. Prvé bývanie je akoby maturitou osamostatnenia sa. Rozprestrieť krídla a vyletieť z rodičovského hniezda je snom nejedného mladého človeka a zároveň veľkým skokom do neznáma. Ako sa hovorí, začiatky nikdy nebývajú ľahké a v prípade výberu bývania toto pravidlo platí dvojnásobne. Každá možnosť má svoje pre a proti, ktoré by ste mali dôkladne zvážiť ešte predtým, než sa pre vaše bývanie definitívne rozhodnete.

 

Podnájom

Podnájom je voľbou číslo jeden pre tých, ktorí nehľadajú miesto, kde by sa mohli natrvalo usadiť. Podnájom poskytuje slobodu a akési zadné vrátka, že v prípade neočakávanej životnej situácie môže prísť k rýchlej zmene. Nevýhodou podnájmu je, že neprináša istotu typu „mám niečo vo vlastných rukách“. Preto takéto bývanie preferujú najmä mladí, ktorí ešte nie sú pevne rozhodnutí, na ktorom mieste sa usadia, respektíve chcú zažiť svet z rôznych perspektív – cestovať a až o niekoľko rokov uvažovať o stálom bývaní. Podnájom je preto ideálny je pre ľudí, ktorí sa neradi viažu a zároveň neradi zostávajú na jednom mieste. Vo veľkej miere využívajú podnájom taktiež ľudia dochádzajúci za prácou, ktorí napríklad trávia víkend doma a pracovný týždeň desiatky kilometrov od rodiny.

 

mladí ľudia v byte

Podnájom využívajú najčastejšie mladí ľudia

 

Byt

Byt je výhodná voľba a zlatá stredná cesta bývania. Pokiaľ sa uspokojíte s menšou rozlohou, pokojne si vystačíte s malým bytom. Ak však potrebujete väčší priestor, vyhovujúci pre vás bude možno mezonet. Takmer žiadne starosti nebudete mať s už zariadeným bytom po predošlých majiteľoch, otázne však je, v akom stave byt kúpite, či bude nutná rekonštrukcia a či bude zariadenie vyhovovať vášmu vkusu. Pri holobyte máte návrh interiéru vo vlastných rukách úplne od začiatku. Aj taká výhoda ako “čisté plátno” môže byť pre niekoho odstrašujúca. V takom prípade je lepšie spoľahnúť sa na bytových dizajnérov, ktorí vedia s priestorom skutočne čarovať. Najväčšou nevýhodou bytu je spolužitie so susedmi, od ktorých vás delí iba jedna stena.

 

Dom

Najväčšiu mieru súkromia, ale tiež najväčšie finančné zaťaženie sa spája s kúpou či stavbou domu. Investície do vlastného bývania však v tomto prípade stavbou nekončia – iba ňou začínajú. Rekonštrukcie domu a zveľaďovanie domácnosti zhltnú nemalé peniaze. Aj napriek neustálym nákladom je dom skvelým riešením pre viacpočetné rodiny, prípadne pre ľudí, ktorých túžbou je ukradnúť si chvíle pre seba v ústraní.

 

zariaďovanie prázdneho bytu

Zariadiť si nové bývanie úplne podľa seba má svoje čaro

 

Prvé nie je vždy posledné

Ako plynie čas, prichádzajú tiež rôzne rozhodnutia, ktorým je potrebné čeliť. Do života každého z nás vstupujú noví ľudia, prípadne z neho odchádzajú, prichádzajú pracovné príležitosti, menia sa naše priority. Každá ďalšia etapa je vlastne možnosťou vymeniť prvé bývanie za nové. Tu sú najčastejšie dôvody, prečo ľudia menia bývanie:

 

Láska hory prenáša

Pre svoju polovičku sme neraz schopní podstúpiť obrovské životné zmeny, ku ktorým patrí aj budovanie vlastného hniezdočka. Trendom je, že páry si chcú najprv vyskúšať bývanie pod jednou strechou a oťukať sa v spoločnej domácnosti, preto uprednostňujú podnájom pred vlastným bývaním. Výhod bývania „na neostro“ je mnoho. Dvojica lepšie spozná svoje zlozvyky, vkus a v neposlednom rade sa naučí hľadať kompromisy potrebné pre vzájomné spolužitie a až po takejto skúsenosti  si nájde bývanie na celý život.

 

Rozprávke je koniec

Opačným prípadom je, keď vzťahu dvoch ľudí zazvoní umieračik. Odísť z dlhodobo budovanej  domácnosti nie je ľahké, avšak každý koniec je nový začiatok. Po rokoch tak opäť naberajú reálne rozmery slová ako výber bývania, návrh interiéru alebo rekonštrukcia domu.

 

Pracovná ponuka

Mnoho rodín stojí každoročne pred rozhodnutím, či opustiť svoj doterajší domov a odísť za lepšou prácou do iného mesta. Ponuka výhodného kariérneho miesta a s tým súvisiaca otázka finančného prilepšenia zohráva kľúčovú úlohu pri zmene bývania. Sťahovanie za prácou sa týka hlavne mladých, ktorí zatiaľ nemajú záväzky a môžu sa usadiť prakticky kdekoľvek. Za pracovnými príležitosťami neváhajú vycestovať do zahraničia, kde preferujú najmä bývanie v podnájmoch.

 

Príliš malý

Máte pocit, že sa vaša domácnosť akosi zmenšuje? To sa zrejme rozrastá len vaša rodina. Rastúci počet členov násobí šťastie v rodine, ale zároveň je predzvesťou toho, že doterajšie bývanie zrejme nebude dostačujúce. Vtedy nastáva čas porozhliadať sa po niečom väčšom, čo bude spĺňať vaše životné nároky.

Prvé bývanie nemusí byť aj posledné

Ďalšie články