Obývačka s kuchyňou? Obľúbené riešenie má svoje výhody aj nevýhody

Blog

Trend spájania obývačky s kuchyňou v súčasnej dobe dominuje pri projektovaní ako domov, tak aj bytov. Ide o miestnosti, v ktorých trávi rodina pokope najviac času a spojenie týchto priestorov jej môže priniesť ešte viac spoločných radostí a množstvo iných výhod. Avšak nájde sa aj zopár nevýhod, ktoré môžu niektorých ľudí od tohto riešenia odradiť. Kedy je zlúčenie obývačky s kuchyňou na úžitok a kedy na škodu?

+ Málo obmedzení vďaka veľkému priestoru

Či už spájate kuchyňu a obývačku pri projektovaní novostavby alebo prebúravate steny vo svojom obydlí, spojením týchto dvoch miestností dosiahnete široký priestor, ktorý interiér urobí opticky väčším. Vyhnete sa tak pocitu stiesnenosti, pobyt vo vašom domove pre vás bude komfortnejší.

 

Biela rohová kuchyňa s drevom

Veľká otvorená kuchyňa s obývačkou je snom mnohých ľudí

 

– Pachy z rôznych priestorov nerobia v domácnosti dobre 

Pre obývačku a kuchyňu sú prirodzené rozličné typy aróm a ich spájanie nemusí byť práve harmonické. Pachy z varenia, z koša alebo z pomaly sa rozkladajúceho jedla sa môžu šíriť v spoločnom priestore a vsakovať sa do kresiel, záclon alebo kobercov. Výpary z hrncov takisto môžu napomáhať k šíreniu vlhkosti. Odvetrávanie otvorených priestorov je tak náročnejšie a nutnejšie.

+ Veľa spoločného času so svojimi blízkymi

Jeden z členov rodiny môže pripravovať jedlo, zatiaľ čo zvyšok rodiny si kráti čas na gauči, pričom sú všetci v spoločnom kontakte a nikto nevyčnieva. Neobmedzovanie komunikácie vďaka spoločnému priestoru obývačky a kuchyne má pozitívny vplyv na vaše vzťahy a na atmosféru v celej domácnosti a patrí medzi najväčšie výhody tohto typu interiérového dizajnu.

 

mladý pár v kuchyni

 

– Všade samý hluk

Hrnce búchajú, príbor cinká, digestor ručí, televízor huláka, členovia rodiny sa prekrikujú. V spoločnej obývačke a kuchyni sa značnému hluku nevyhnete, vaše uši budú neustále vystavené rôznym ruchom, na ktoré si treba vedieť zvyknúť. Nie každému to prekáža, no treba brať do úvahy, že každý v rodine je iný a nájdu sa mnohí ľudia, ktorí sa v hlučnom prostredí nedokážu cítiť pohodlne.

+ Deti sú pod neustálou kontrolou

Ak máte v domácnosti malé deti, vďaka spoločným priestorom sa nemusíte obávať o ich bezpečnosť, zatiaľ čo budete pripravovať obed. Kým vy budete postávať pri sporáku, bez problémov môžete hádzať očkom na vaše ratolesti hrajúce sa na koberci v obývačke alebo spiace na gauči. Komfort pri starostlivosti o deti je významným prínosom, ktorý množstvo rodičov pozitívne ocení.

– So súkromím len tak nerátajte

V obývačke a kuchyni trávia členovia rodiny významne veľa času v priebehu celého dňa. Zatiaľ čo vy varíte, ďalší člen rodiny sa chce na gauči v pokoji ponaťahovať, prečítať si knihu alebo si pustiť film, no v prípade otvoreného priestoru musí počítať s prítomnosťou svojej rodiny a minimom súkromia len pre seba. 

+ Stravovanie vo väčšom pohodlí

Veľa ľudí si pri jedle rado pustí do pozadia nejaký seriál alebo film. Kvôli tomu často vynechávajú spoločné stravovanie v kuchyni alebo jedálni a utekajú do obývačky k televízoru. Ak však máte všetko potrebné poruke v jednej miestnosti, netreba nikam utekať a každý vo vašej rodine tak bude spokojný.

 

žena v kuchyni

– + Ako to všetko zariadiť?

Spojením obývačky a kuchyne dostanete veľký otvorený priestor, ktorý je potrebné zariadiť dôsledne, aby bol vystavaný v jednotnom štýle. Ak vám chýba fantázia alebo je pre vás zariaďovanie skôr tvrdým orieškom než potešením, môžete sa obrátiť na odborníkov. Vo WSD vám architekti a dizajnéri radi navrhnú zariadenie akéhokoľvek priestoru a stolári vyrobia kuchyňu aj nábytok na mieru. Zariaďovanie navonok náročného priestoru pre vás naďalej nemusí byť dilema, ak túto starosť zveríte do dobrých rúk.

Nech robíte čokoľvek, vždy má všetko svoje klady a zápory. Podstatné je však to, čo vás urobí šťastnými a čo je pre vaše potreby to najlepšie.

Zdroj fotiek: archív WSD, Unsplash, Freepik

Obývačka s kuchyňou? Obľúbené riešenie má svoje výhody aj nevýhody

Ďalšie články