Ako priniesť do bytu viac svetla?

Blog

Niektoré veci vo svojom byte len tak ľahko neovplyvníte, no práve tie často menia izby na tmavé kutice. Patrí k nim orientácia bytu na svetové strany (najmä na severnú), stromy a kopce v okolí, paneláky a iné domy v blízkosti toho vášho alebo vysoký porast v susedovom záhone. To, že s ich pozíciou pohnete len ťažko, neznamená, že sa váš byt musí utápať v tme. Spoznajte triky, vďaka ktorým sa vaše pochmúrne izby presvetlia a prinesú do vášho domova harmonickú atmosféru.

Začnite od okna

Hlavným zdrojom prirodzeného svetla je okno, preto by malo byť čo najväčšie. Pri stavbe nových domov sa na to už myslí, kedysi však veľké okná neboli také bežné. Ak máte starší domček s menšími oknami, nie je to problém, ktorý by sa nedal riešiť. Dá sa tak urobiť s  pomocou architekta, ktorý vám pomôže zasadiť do stien okná s čo najväčšími rozmermi. 

Veľkej obľube sa tešia okná, ktoré zaberajú celé steny od podlahy až po strop (tzv. francúzske okná). Najvhodnejšou farbou okien v tmavších priestoroch je jednoznačne biela, z vonkajšej strany môžete okná prispôsobiť fasáde – dnes je výber široký.

Vďaka bielej na okrajoch okien sa bude svetlo odrážať ešte viac a jeho množstvo v byte sa znásobí. A na čo netreba takisto zabudnúť, je minimálny počet doplnkov alebo dekorácií v okolí okien, ktoré môžu svetlo pohlcovať alebo brániť v jeho prieniku.

 

svetlo z okien

Prirodzené svetlo z okien je nenahraditeľné

 

Zvoľte tie správne dvere

To, aké dvere do svojho bytu nainštalujete, sa takisto vo veľkej miere podieľa na presvetlení vašej domácnosti. Aby sa vaše izby naplnili svetlom, zvoľte do svojho bytu dvere so sklenenou výplňou. Čím viac skla do dverí zasadíte, tým viac svetla budú prepúšťať z miestnosti do miestnosti a prirodzené svetlo sa bude prelievať po celej domácnosti. Ak je pre vás dôležité súkromie, žiadny problém. Jednoducho siahnite po mliečnom alebo matnom skle. Mliečne sklo dokonca pôsobí aj ako účinný difuzér a rozptyľuje svetlo ešte viac.

 

presklené dvere

Presklené dvere dostanú svetlo aj do tmavých chodieb

Súhra správnych farieb urobí zázraky

Aby bola vaša tmavá izba čo najpresvetlenejšia, farby sú alfou a omegou jej jasu. Miestnosť tónujte do svetlých a bledých odtieňov. Medzi najvhodnejšie farby patrí žltá a biela, ktorá, ako je známe, svetlo odráža, atmosféru v izbe však spríjemní aj napríklad svetlomodrá, ktorá priestor opticky rozšíri. Podstatné pri tónovaní farieb v izbe je mať na pamäti kontrast, ktorý je potrebný. Podlaha by mala byť oproti stenám a stropu zvyčajne tmavšia. Použitím tmavých farieb sa však nemusíte pripraviť o dostatok svetla, ak zvolíte reflexný povrch tmavých podláh (a takisto aj nábytku), ktorý svetlo odrazí a rozptýli.

Zasaďte do izby vhodný nábytok

Aj výplň vašich izieb sa podieľa na množstve svetla vo vašej domácnosti. Čím masívnejšie a tmavšie jednotlivé kusy nábytku sú, tým viac svetla pohltia a tým pochmúrnejšia miestnosť bude. Riešte tento problém ich dizajnom. Zvoľte do izby nábytok, ktorý ľahko splynie s jej stenami. Ak je miestnosť v svetlých tónoch, nevkladajte do nej tmavé skrine, zvoľte svetlé drevo či bielu. Použitím farieb alebo tvarov splývajúcich s okolím naberie miestnosť opticky väčší rozmer a razom sa presvieti.

 

biela detská izba s poschodovou posteľou

Svetlý nábytok pre izbu plnú svetla

 

Čo so záclonami a závesmi?

Dávajú nám potrebné súkromie, avšak takisto nás vedia pripraviť o množstvo vzácneho svetla. Mnohí ľudia riešia problém s nedostatkom svetla tým, že sa žalúzií a závesov zbavujú nadobro. Často majú viac dôvodov, ktoré ich k tomu vedú, ako napríklad množstvo prachu. Absencia akýchkoľvek žalúzií či závesov je však pre väčšinu ľudí nepredstaviteľná. Zvedavé oči okoloidúcich či priveľa svetla z ulice, keď chcete spať, sú dôvody, prečo si tienenie ponechávame.

Pri výbere žalúzií stavte na jednoduchosť v bielej. Záclony taktiež voľte jednoduché s čo najväčšou priepustnosťou svetla. Ak vytiahnete žalúzie, svetlo krásne prenikne cez záclony, ktoré ho zároveň spravia mäkším. Cez deň takéto zabezpečenie voči pohľadom zvonku bohato stačí, večer môžete žalúzie spustiť naspäť.

Taktiež môžete siahnuť po roletách, ktoré sú na ovládanie ešte praktickejšie a jedným pohybom vám môžu priniesť kvantum svetla a rozžiariť domácnosť.

 

Originálna knižnica do obývačky

Jednoduché transparentné závesy sú najlepším riešením

 

Užívajte si svetlo v byte s použitím osvedčených trikov, ktoré rozžiaria každú domácnosť a pridajú na dobrej nálade a harmónii.

Ako priniesť do bytu viac svetla?

Ďalšie články