Nie je drevo ako drevo. Aké typy povrchov nájdeme na drevenom nábytku?

Blog

Nábytok z dreva ulahodí nejednému oku. Z viacerých dôvodov ide o jeden z najlepších materiálov na konštrukciu interiéru domácnosti, bez ohľadu na to, či zariaďujete obývačku, kuchyňu, spálňu alebo dokonca kúpeľňu. Drevo vnáša do miestnosti príjemnú arómu, pôsobí útulnejšie ako iné materiály, má schopnosť uchovať v miestnosti teplo, tlmiť vibrácie a v prípade poškodenia sa dá ľahko ošetrovať lakovaním alebo šmirgľovaním. Drevené povrchy sú teda vhodným variantom na pokrytie rôznych kusov nábytku. Po akom povrchu teda siahnuť?

Zaručene skúste masív

Nábytok z masívu sa teší vysokej obľube už po stáročia, a jeho prestíž neupadá ani dnes. Masív predstavuje akékoľvek prírodné drevo bez pridaných materiálov. Za masív sa pokladajú rozličné dreviny, tvrdé aj mäkké. Pre čo najlepšiu výdrž výsledného nábytku sa však najčastejšie používa práve tvrdé drevo.

Materiál sa pri kvalitnom spracovaní pýši dlhodobou trvácnosťou a odolnosťou a nábytok z neho je vždy originálny a jedinečný. Svojou prírodnou textúrou v interiéri pôsobí výrazne esteticky. Jeho nevýhodou je však zmena štruktúry masívneho nábytku vplyvom teploty alebo vlhkosti, ktoré môžu obmieňať jeho tvar a rozmery. K mínusom by sme mohli uviesť aj jeho značnejšiu cenu, ktorej výšku dvíha kvalita materiálu a takisto náročný spôsob spracovania potrebný na to, aby masívny nábytok vydržal čo najdlhšie. Taktiež sa o drevený nábytok musíte správne starať, aby vám vydržal ako nový.

 

Drevené umývadlo

 

Čo takto lamino doska?

Tento povrch predstavuje jeden z najpoužívanejších materiálov súčasnosti. Ide o drevotrieskovú dosku prekrytú papierom na laminovanie, ktorý sa následne zalieva živicou. Výsledná hrúbka lamino dosky sa pohybuje v rozmeroch od 10 mm vyššie, no nenadobúda viac ako zopár centimetrov.

Lamino dosky sú známe svojou nízkou cenou a takisto ľahkou dostupnosťou materiálov na ich výrobu. Nájdete ich doslova na každom kroku – tvoria základnú zložku väčšiny sektorových nábytkov. Ak však hľadáte investíciu do materiálu, ktorý vydrží po generácie, lamino doskám sa vyhnite. Materiál rýchlo podlieha vplyvu tepla a mechanického poškodenia. Práve od toho sa odvíja aj jeho nízka cenová hodnota, ktorá sa v tomto prípade neukazuje ako pozitívny aspekt lamino dosiek. Materiál je však vhodný na výrobu sezónneho nábytku alebo málo používaných kúskov do domácnosti.

 

Klasické laminátové dosky sú dobrou investíciou

Aj keď sú si pojmy lamino doska a laminátové dosky blízke, nejde o jedno a to isté. Kým lamino doska je iba tenký komponent pokrytý papierom na laminovanie, laminátové dosky predstavujú výrazne hrubšie komponenty, ktoré sú vrstvené a pokryté laminátom. Ten vzniká procesom laminovania, čo je lisovanie pri vysokej teplote.

Oproti lamino doskám sú drevené povrchy pokryté laminátovými doskami trvácnejšie a odolnejšie voči vonkajším vplyvom. Sú vhodné na použitie na miestach, na ktorých dochádza k výraznejšej záťaži povrchu. Vyrábajú so vo dvoch variantoch, v strednotlakovom (CPL) a vysokotlakovom (HPL), v závislosti od toho, aká veľká záťaž sa na ich povrch bude klásť.

 

Manželská posteľ so žltým čalúneným čelom

 

Vyskúšajte drevenú dyhu

Ak chcete, aby povrch vášho nábytku lemoval prírodný materiál vyznačujúci sa jemnosťou a estetickosťou, drevená dyha je tá pravá voľba. Vyrezáva sa alebo sa lúpe z kmeňov stromov v podobe tenkých plátov, zvyčajne s hrúbkou iba niekoľko milimetrov.

Dyha je príznaková svojou unikátnosťou, ktorú je vidieť na jej odtieňoch a kresbe. Práve spôsob jej získavania z drevín ovplyvňuje jej výsledný vzhľad. Materiál je vysoko kvalitný, hladký, príjemný na dotyk, vzbudzuje dojem vzdušnosti nábytku a ľahko sa udržiava. V porovnaní s masívom je dyha cenovo výrazne dostupnejšia a predstavuje jednu z najlepších ekologických volieb materiálu vo svojej cenovej kategórii. Najvýznamnejšou nevýhodou je odlupovanie sa jej povrchu a tak ťažká obnova jej pôvodného tvaru. Takisto je náchylná na poškodenia vplyvom slnka a vyššej teploty.

 

Moderná drevená kuchyňa do U

Nie je drevo ako drevo. Aké typy povrchov nájdeme na drevenom nábytku?

Ďalšie články