Inšpirácie v zariaďovaní bývania – vintage štýl

Blog

Žiť tu a teraz, ale so šarmom uplynulých rokov? Inšpirujte sa vintage bývaním, ktoré spája minulosť s prítomnosťou. Starobylý alebo klasický vintage štýl má zelenú v zariaďovaní moderných domácností a navyše sa dotýka ďalších častí nášho života.

Preklad anglického slova vintage – staromódny, klasický – naznačuje, že to, čo súvisí s týmto štýlom, je spojené s históriou. Okrem toho má vintage aj ďalší význam. Vo vinárskom žargóne označuje dobré víno, respektíve jeho zrelosť. Svoje miesto našiel vintage štýl v móde, spája sa tiež s automobilmi a s alkoholom. Slovo vintage však neodmysliteľne patrí k bývaniu, kde sa tento štýl postupom času naplno rozvinul. Keď sa na vintage pozriete ako na štýl v bývaní, zistíte, že možnosti jeho kombinácií v zariaďovaní sú nespočetné: od nábytku, cez doplnky až po kuchynské pomôcky.

 

vintage nábytok v jemných tónoch

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Chyby pridávajú na kráse

Veľkou vzácnosťou sú predovšetkým predmety z 20. – 70. rokov minulého storočia. Vek sa z nich dá priam čítať. Chybičky krásy ako drobné praskliny, stopy po používaní, vyblednuté farby na nábytku alebo látkach sú tým, čo robí vintage žiadaným štýlom. Budúci majitelia vintage skvostov sú neraz pripravení zaplatiť mastné sumy za rozšírenie svojej zbierky.

 

vintage zariadenie bytu

Zdroj fotiek: homeanddesign.com, Pinterest

 

Vintage nie je retro

Napriek tomu, že vintage štýl je osobitý a nezameniteľný, častokrát si ho mnohí mýlia s retrom. Základným poznávacím znakom ako odlíšiť vintage od retra je kvalita. Vintage kúsky zrejú rokmi ako dobré víno. Neúprosne plynúci čas im len pridáva na kráse, čím sa zvyšuje ich hodnota. V porovnaní s vintage štýlom retro tiež siaha do minulosti, ale nespája sa s vysokou kvalitou. Retro doplnky sú poväčšine výrobky súčasnosti, ktoré majú pripomínať uplynulú dobu.

 

farebný vintage nábytok

Zdroj fotiek: idealhome.co.uk, Pinterest

 

Charakteristické znaky vintage štýlu

Odlíšiť vintage štýl od retra, replík a iných podobných štýlov (napr. shabby-chic) nemusí byť na prvý pohľad zrejmé. Pokiaľ ale poznáte typické znaky vintage, rozoznáte originál takmer hneď.

Farba: Vintage štýl charakterizujú farby ako petrolejová, okrová alebo tóny zlatej. Jemne ich dopĺňajú odtiene sivej. Pokiaľ chcete, naopak, docieliť silný kontrast, zvoľte k základnej farbe do očí bijúci výrazný náprotivok.

Materiál: Popri nesmrteľnom dreve sú v obľube ďalšie prírodné materiály ako kameň alebo kov. Pohovky a gauče sú často potiahnuté kožou, ktorá pôsobí ošumelým dojmom.

Tvary: Rovné aj okrúhle tvary majú vo vintage štýle svoje miesto. Pri zariaďovaní vintage bývania neurobíte krok vedľa výberom nábytku s rovnými líniami ani dekoračnými predmetmi so zaoblenými rohmi.

Pridaná hodnota: Predmety vintage štýlu sú výnimočné tým, že na nich čas zanechal svoju stopu. Ošúchaná patina, jemné ryhy vznikuté používaním alebo stratená farba vás utrvrdia v tom, že nejde o kópiu, ale o originálny vintage kúsok.

 

vintage spálňa

Zdroj fotky: homeanddesign.com

 

Pripravte si peňaženky

Cesta za vytúženým vintage kúskom je niekedy náročná. Vintage doplnky, ktoré nepoškodil zub času, hľadajú zberatelia na internete alebo na blších trhoch. Tí, ktorí majú o čosi viac šťastia, zdedili takýto poklad po starých rodičoch. Kto je milovníkom starých originálnych kúskov a plánuje si taký zaobstarať, sa musí pripraviť na to, že nejde o lacnú záležitosť. Čím je vintage doplnok starší a vzácnejší, tým stúpa aj jeho cena.

Naši šikovní stolári však dokážu vyčarovať nový nábytok, ktorý doslova dýcha štýlom vintage. Môžete tak doplniť vintage interiér, v ktorom už máte nejaké staršie kúsky, alebo sa vám len páči tento štýl, no nepotrpíte si na zberateľské kúsky. Určite si prezrite aj naše realizácie. 🙂

Inšpirácie v zariaďovaní bývania – vintage štýl

Ďalšie články