Farebná psychológia – ako farby ovplyvňujú atmosféru bývania

Blog

Farby. Väčšina z nás má svoju obľúbenú. Vplývajú na našu náladu a rovnako môžu ovplyvňovať to, ako na nás pôsobí miestnosť, v ktorej sa nachádzame. Za každou z nich je skrytá psychológia, ktorá nemusí charakterizovať len človeka, ktorému sa páči, ale aj miestnosť, v ktorej táto farba dominuje.

Ako vnímame farby

Je dôležité, aby sme sa vo svojich domovoch cítili dobre. To, ako sa cítime, môžu do istej miery ovplyvniť aj farby v interiéri, v ktorom sa nachádzame. Aj keď vnímanie farieb je často subjektívne a vychádzať môže práve z osobnej skúsenosti alebo z kultúry, v ktorej žijeme. Biela je skvelým príkladom pre vplyv kultúry na vnímanie farieb. Kým v západnej časti zemegule sa biela považuje za farbu sviatočnú v pozitívnom zmysle slova, vo východných krajinách je to smútočná farba využívaná na pohreboch. Všeobecne sa hovorí, že teplé farby v nás vyvolávajú pocity tepla a pohodlia, ale môžu vyvolávať aj hnev a agresiu. Farby studené zas upokojujú, no môžu vyvolávať aj smútok a ľahostajnosť.

Biela

Biela farba je na stenách asi najčastejšou. V našej kultúre symbolizuje nevinnosť, čistotu a indikuje chlad. Je to farba elity a luxusu. Umožňuje priestoru, aby pôsobil čisto a jednoducho. Taktiež je to najlepšia farba vtedy, ak potrebujeme priestor opticky zväčšiť. Siahnuť po nej môžeme aj vtedy, ak chceme nechať nábytok a predmety iných farieb vyniknúť. Je to farba priam ako stvorená na to, aby sa kombinovala s inými, o niečo živšími. Spolu takto vytvoríte zaujímavý kontrast. Ak chcete kombinovať viac farieb v jednej miestnosti, biela farba skvelo zohrá neutralizujúcu úlohu a ostatné farby prepojí.

 

biela farba v interiéri

 

Červená

Všetci asi vedia, že červená je farbou vášne. Je to veľmi aktívna, energická farba, ktorá má na človeka aj fyzický vplyv. Zvyšuje tlak, pulz, pomôže vytvoriť u človeka adrenalín, znižuje pocit únavy. Rovnako však môže vyvolávať agresiu, strach a hnev. Červená farba ľahko upúta pozornosť, a preto sa často využíva v marketingu. Na malej ploche pôsobí príjemne a teplo. Stimuluje k aktivite. Vyhnúť by ste sa jej mali na veľkých plochách, lebo môže vytvárať nervozitu, stres a nevraživosť. Je to výborná kontrastná farba, ktorá skvelo vynikne na doplnkoch.

 

červená farba v interiéri

 

Žltá

Táto teplá farba je farbou kreativity, energie a nádeje. Je vhodná do pracovného prostredia, školskej triedy, ale aj domácej pracovne. Hodí sa do miestností, v ktorých potrebujeme zvýšiť našu duševnú aktivitu. Táto farba si tiež ľahko získa pozornosť, ale neodporúča sa to s ňou preháňať. Často sa páči deťom, a preto je vhodná do detskej izby. Vytvorí určite teplý a veselý priestor.

 

žltá farba v interiéri

 

Zelená

Zelená farba je farbou prírody a zdravia. Rovnako je symbolom bohatstva. Upokojuje a harmonizuje, má pozitívny vplyv na človeka, zmierňuje migrény a znižuje krvný tlak. Svetlé odtiene podnecujú človeka k aktivite, tmavšie zase upokojujú a vytvárajú pocit pohodlia až ospanlivosti. Tmavozelená je preto vhodnou farbou do spálne alebo obývačky či do iných izieb, v ktorých zvykneme oddychovať.

 

zelená farba v interiéri

 

Modrá

Modrá farba je podľa prieskumov najobľúbenejšou farbou mužov aj žien. Jej vnímanie sa líši podľa jej odtieňov.  Svetlé odtiene pôsobia vzdušne. Svetlomodrá upokojuje a napomáha k sústredeniu, malé miestnosti opticky zväčšuje. Tmavá modrá je veľmi chladnou farbou, znižuje srdcový tep, napomáha k pokojnému dýchaniu a pomáha ujasniť si myšlienky. V spojení s čiernou však môže podnecovať depresiu a nepríjemné myšlienky, preto by ste sa tejto kombinácii mali radšej vyhnúť. Modrá farba je najobľúbenejšou farbou vo firemnom prostredí.

 

modrá farba v interiéri

 

Ako vybrať farbu? 

Pokiaľ nebývate sami, pamätajte na to, že vo všetkom je vždy najlepší kompromis. Dohodnite sa na farbách, ktoré budú vyhovovať všetkým členom domácnosti. Nezabúdajte pritom ani na psychológiu farieb a na to, že nie každá farba sa hodí do každej miestnosti. V niektorých izbách chcete vyvolať harmóniu a pokoj, v iných zas podnietiť aktivitu. Dôležitá je aj orientácia izby. Ak v izbe máte počas dňa veľa svetla, nebojte sa siahnuť po studených farbách. Pokiaľ je izba tmavá, odporúčame voliť teplé odtiene, ktoré túto izbu zútulnia. Pamätajte na to, že svetlé farby priestor opticky zväčšia a tmavé, naopak, zmenšia.

Izbu nie je nutné vždy ladiť len do jedného odtieňa. Farby môžete využiť aj na nábytku a doplnkoch a vytvoriť nimi priaznivý kontrast. Odporúča sa kombinovať farby, ktoré sa nachádzajú vo farebnom spektre blízko seba alebo sú tzv. komplementárne, a zvýraznia tak farebný kontrast.

Výber farieb je pri zariaďovaní domácnosti dôležitý azda rovnako ako výber štýlu či materiálov, a preto veríme, že si vyberiete tie správne. Ak by ste potrebovali pomocnú ruku pri zariaďovaní interiéru, v našom interiérovom štúdiu vám radi navrhneme domov podľa vašich predstáv a vyrobíme nábytok na mieru.

 Zdroj inšpirácií: Pinterest

Farebná psychológia – ako farby ovplyvňujú atmosféru bývania

Ďalšie články