Kde v interiéri (ne)umiestniť zrkadlo?

Blog

Kde v interiéri (ne)umiestniť zrkadlo?

Kde umiestniť zrkadlo, ak chcete dokonale zosúladiť jeho praktickú a estetickú stránku? Úlohu zrkadla netreba zvlášť predstavovať. S jeho pomocou vieme rýchlo skontrolovať zovňajšok a upraviť sa. Okrem toho prináša do miestnosti viac svetla, jasu, postará sa o zaujímavé optické zväčšenie priestoru a v neposlednom rade na seba strhne pozornosť.

Máme prázdnu stenu. Dáme sem veľké zrkadlo.“ Zrkadlo je nepochybne jedným z riešení, ako využiť prázdnu stenu. No skôr, ako sa definitívne rozhodnete, zamyslite sa nad jeho veľkosťou, rámom či tvarom. Rovnako tak venujte zopár myšlienok aj tomu, čo bude zrkadlo odrážať. Pri zariaďovaní ešte nedokončeného interiéru musíte vopred predvídať, aby bol odraz prívetivý a harmonický.

Nevhodné umiestnenie zrkadla

Podľa Feng Shui môže mať pozícia zrkadla vplyv na to, ako energia prúdi priestorom. Zrkadlo údajne dokáže energiu odraziť a posilniť. Platí to pre dobrú aj zlú energiu. Či už starovekému čínskemu umeniu veríte, alebo nie, niektoré pozície pre zrkadlo skutočne nepatria k vydareným a v ľuďoch vzbudzujú nepríjemné pocity.

Hovorí sa napríklad o tom, že zrkadlo nepatrí do spálne, a pritom sa s obľubou inštaluje na posuvné dvere vstavanej skrine. Ako to teda je? Ak chcete mať zrkadlo v spálni, vyhnite sa umiestneniu, kedy sa budete v zrkadle odrážať pri vstávaní z postele. Najmä v prítmí môžete nadobudnúť pocit úzkosti a pokojné sny sú fuč. A čo ďalšie nie je vhodné?

  • Zrkadlo oproti dverám pôsobí rušivo – nielen v predsieni, ale aj v ďalších miestnostiach.
  • Z pohľadu estetiky nie je vhodné umiestnenie za sedačkou a v blízkosti schodiska.
  • Dve zrkadlá oproti sebe na protiľahlých stenách síce vytvárajú zaujímavý odraz, ale môžete pri nich pociťovať zneistenie. Predovšetkým, ak medzi ne budete často prechádzať.
  • Túžite po veľkom zrkadle v ráme, ktoré iba voľne opriete o stenu? Ak máte domáce zviera alebo malé dieťa, riziko rozbitia a úrazu je podstatne vyššie.


Ideálne miesto pre zrkadlo

Zrkadlo má v sebe veľký potenciál presvetliť či opticky zväčšiť priestor. Ak sa inštaluje na stenu v blízkosti okna, dokáže odrazené svetlo poslať priamo do tmavého kútu izby. Luxusne vyzerá zrkadlo umiestnené medzi dvoma francúzskymi oknami v obývačke.

Zrkadlo sa ako štýlový doplnok objavuje nad dominantnými komodami, najmä v obývačke, na chodbe, ale aj v jedálni. Ak ho umiestnite v rovine s jedálenským stolom, odrazí slávnostne ozdobený stôl a vytvorí jedinečný efekt. Pokúste sa preto pre zrkadlo nájsť také umiestnenie, kde bude odrážať niečo výnimočné


Veľkosť zrkadla

Ideálna veľkosť zrkadla závisí od jeho určenia. Zrkadlo v kúpeľni býva rozmerovo menšie, čo je praktické najmä z pohľadu častejšej údržby. Určite si však do interiéru zadovážte aj zrkadlo, v ktorom môžete pozorovať odraz celej postavy, aby ste sa mohli pohodlne skontrolovať pred odchodom do práce či na oslavu.

Je dobré vyhýbať sa malým mozaikovým zrkadlám a zrkadlovým obkladom, hoci sú aktuálne trendom. Okrem toho, že sa v ryhách hromadia nečistoty, po čase pôsobia rušivo.


Pre ten najlepší výsledok

Okrúhle, hranaté či asymetrické zrkadlo? S výrazným rámom alebo bezrámové zrkadlo? Máte na výber z mnohých riešení a zakaždým vznikne v interiéri o niečo odlišný efekt. To najdôležitejšie je využiť silu zrkadla vo svoj prospech – ako krásnu a praktickú súčasť interiéru. Majte jasno v tom, čo okrem vás bude zrkadlo odrážať, aby ste v ňom z každého uhla uvideli niečo pekné.

Ak uvažujete o väčších zmenách v interiéri alebo potrebujete návrh interiéru pre novostavbu, neváhajte a kontaktujte nás. Spoločne nájdeme riešenie všetkých detailov pre vaše spokojné bývanie.

 

Zdroj fotiek: pexels.com

Kde v interiéri (ne)umiestniť zrkadlo?

Ďalšie články