Dizajnérka Zdenka Fialová: „Pre ľudí, ktorí uvažujú o interiéri na mieru, mám týchto 6 odporúčaní.“ (ROZHOVOR)

Blog

Naša dizajnérka Zdenka Fialová našla v interiérovom dizajne najväčšiu radosť a naplnenie. Premenila vášeň na zamestnanie a dnes pomáha klientom vytvárať krásne a funkčné priestory. Čo má na svojej práci najradšej a ako vníma vkus Slovákov? Aké interiérové trendy sú podľa nej na vzostupe a čo by poradila ľuďom, ktorí uvažujú o interiéri na mieru? To všetko a ešte viac prinášame v nasledujúcom inšpiratívnom rozhovore.

Ako by ste sa nám predstavili?

Interiérový dizajn som vyštudovala v čase, keď som mala už pár rokov po vysokej škole a využila som jednu z prvých možností niekoľkoročného akreditovaného štúdia. Počas mojej kariéry som pracovala na rôznych manažérskych pozíciách, ktoré mi umožnili získať cenné skúsenosti v rôznych oblastiach. Mala som šťastie, že v priebehu rokov som mohla pracovať v oblasti medzinárodného výstavníctva, retailu a zariadenia komerčných priestorov. Práca v oblasti medzinárodného výstavníctva ma fascinovala možnosťou tvorby atraktívnych a inovatívnych expozícií, ktoré dokážu komunikovať s návštevníkmi bez slov. V oblasti retailu som mohla sledovať, ako priestor a dizajn môžu ovplyvniť nákupné správanie a zážitok zákazníka. A v oblasti komerčných priestorov som mala príležitosť pomáhať vytvoriť prostredie, ktoré nielen že funguje efektívne, ale aj prispieva k pohodliu a produktivite. 

Som vďačná za možnosť, ktorú som mala, a za to, že ma tieto skúsenosti priviedli k tomu, čo robím teraz. Interiérový dizajn ma sprevádzal dlhé roky ako hobby, no postupom času som si uvedomila, že je to oblasť, v ktorej nachádzam najväčšiu radosť a naplnenie. Začala som mu venovať viac času a energie popri svojej práci a nakoniec som sa rozhodla, že toto je to, čo chcem robiť na plný úväzok. Dnes je interiérový dizajn nielen mojou vášňou, ale aj mojím zamestnaním, ktoré ma dennodenne inšpiruje a motivuje k vytváraniu krásnych a funkčných priestorov pre mojich klientov.

Čo bolo vaším impulzom venovať sa interiérovému dizajnu?

Impulzom bolo spojenie viacerých záujmov, ktoré ma od mladosti sprevádzajú. Bavila ma kreatívna práca s farbami, textúrami , priestorom ako aj vzťah k estetike a harmónii. Postupne som si uvedomovala, že každý priestor má svoj charakter a určitým spôsobom na nás vplýva. Interiérový dizajn sa prejavuje v našom každodennom živote. Správna kombinácia farieb, materiálov a rozloženie nábytku v priestore má ohromný účinok na našu náladu i pohodu. 

S pribúdajúcimi skúsenosťami som si uvedomila, že interiérový dizajn mi poskytuje jedinečnú príležitosť spájať estetiku a funkčnosť, aby som vytvorila miesta, ktoré sú nielen krásne, ale sú aj prispôsobené potrebám a životnému štýlu ľudí, ktorí ich budú využívať.

Aký je váš najobľúbenejší interiérový štýl a prečo?

Moja obľúbená voľba je minimalistický štýl, ktorý ma oslovuje pre jeho jednoduchosť, nadčasovosť a funkčnosť. Minimalizmus sa zameriava na použitie tých prvkov, ktoré sú skutočne potrebné a prispievajú k praktickosti priestoru. Týmto spôsobom vznikajú interiéry, ktoré sú organizované a pohodlné na používanie. 

Ďalším dôležitým aspektom je estetická harmónia, ktorú tento štýl ponúka. Použitie neutrálnych farieb, čistých línií a minima nábytku vytvára otvorený a vzdušný priestor, kde je dôraz kladený na kvalitu a detaily.

Čo máte na svojej práci najradšej?

Na tejto práci mám najradšej možnosť transformovať priestory na estetické, funkčné a inšpiratívne interiéry, ktoré odrážajú osobnosť a životný štýl ich používateľov. 

Každý projekt je jedinečný, každý má svoj príbeh a atmosféru. Mám rada tvorivú spoluprácu so zákazníkmi, užívam si celý proces od nápadu až po skutočnú realizáciu. Veľmi si vážim vzťahy, ktoré sa týmto procesom budujú.  Vidieť, ako sa klienti v konečnom výsledku cítia a aký pozitívny vplyv majú nové priestory na ich každodenný život, ma napĺňa radosťou.  

Interiérový dizajn – to je neustála zmena. Kde čerpáte inšpiráciu?

Jedným z hlavných zdrojov inšpirácie je pre mňa príroda. Fascinuje ma farbami, textúrami a tvarmi, ktoré môžem do dizajnu aplikovať. Ďalším zdrojom je cestovanie. Spoznávanie rôznych kultúr, architektúr a miestnych estetických prvkov mi poskytuje nový pohľad na dizajn. Samozrejme, sledujem aj trendy v dizajne, ako v súčasnom aj v minulom. Inšpirácia je všade okolo nás, stačí byť otvorený novým skúsenostiam, vnímať detaily a skúšať nové možnosti, ktoré môžu priniesť do interiéru niečo jedinečné a originálne.

Ako ste sa dostali k spolupráci s WSD13?

Mojou ambíciou bolo poskytovať klientom komplexné služby v oblasti interiérového dizajnu, tj. od návrhu až po realizáciu. Pre oblasť realizácie nábytku na mieru som hľadala profesionálneho a spoľahlivého partnera, ktorý kladie dôraz na kvalitu a zákazníka. V rovnakom čase spoločnosť WSD13 uvažovala nad rozšírením svojho pôsobenia a otvorením vlastného štúdia v Bratislave, aby boli bližšie k svojim zákazníkom. Počas našich stretnutí sme si uvedomili, že naše vízie a hodnoty sa zhodujú a toto spojenie prichádza v ideálnom čase.  

Čo považujete pri navrhovaní interiéru za najdôležitejšie?

V interiérovom dizajne považujem za najdôležitejšie dosiahnuť harmonickú rovnováhu medzi estetikou, funkčnosťou a osobnosťou klienta. Každý projekt je jedinečný a náročný, a preto sa snažím nájsť optimálny spôsob, ako spájať tieto aspekty. 

Estetika je samozrejme veľmi dôležitá, pretože interiér je vizuálnou reprezentáciou toho, čo si klient predstavuje a akú atmosféru chce vytvoriť. Farby, textúry, vzory a prvkové detaily vytvárajú náladu a zmysel pre priestor, preto sa venujem ich dôkladnému premysleniu.

Rovnako dôležitá je však aj funkčnosť. Priestor musí odrážať potreby a životný štýl klienta. Pri návrhu zohľadňujem pohyb v priestore a usporiadanie nábytku, aby bol priestor nielen krásny, ale aj efektívne využiteľný. Dôležité je dosiahnuť, aby sa klienti vo svojich priestoroch cítili ako doma, preto sa vždy snažím získať hlbšie pochopenie ich vkusu, hodnôt a štýlu života. 

Cieľom je vytvoriť autentický interiér, ktorý rezonuje s tým, kým sú. Celkovo si myslím, že úspešný interiér vytvára miesto, kde sa krása stretáva s účelnosťou.

S akou najväčšou výzvou ste sa pri navrhovaní interiéru museli popasovať?

Veľkou výzvou je vždy transformácia veľmi obmedzeného priestoru do multifunkčného prostredia. V malometrážnych priestoroch je potrebné premyslieť, ako využiť každý centimeter tak, aby vznikol interiér, ktorý plní všetky požadované funkcie a zároveň bol pohodlný. V takýchto prípadoch sa využívajú šikovné a kreatívne riešenia úložných priestorov, skladacie nábytkové prvky a správna kombinácia farieb a osvetlenia, aby vznikla ilúzia väčšieho priestoru.

Aké interiérové trendy sú podľa vás na vzostupe a naopak – aké idú do úzadia?

Jeden z výrazných trendov, ktorý vidím na vzostupe, je prírodná estetika a udržateľnosť. Ľudia sa stále viac obracajú k používaniu prírodných materiálov ako je drevo, kameň a rôzne druhy textílií. Udržateľné riešenia, ako sú napríklad recyklované a organické materiály, získavajú na popularite kvôli zvýšenému povedomiu o ochrane životného prostredia. 

Ďalším významným trendom, ktorý vnímam, je dôraz na individualitu. Ľudia požadujú interiéry, ktoré odrážajú ich osobnosť, preferencie a životný štýl. 

Na druhej strane, zdá sa, že na ústupe je používanie príliš kontrastných farieb a ich kombinácií v interiéri – často v každej miestnosti inak. Aj keď farby v interiéri majú svoje nezastupiteľné miesto, ich použitie a kombinovanie by sa malo riadiť podľa určitých základných pravidiel. Teda tak, aby vo výsledku nepôsobili rušivo, ale aby príjemne dotvárali celkovú atmosféru priestoru. 

Celkovo si myslím, že aktuálne trendy sa viac zameriavajú na esteticky príjemný a funkčný priestor, ktorý je prispôsobený individuálnym potrebám klienta, a zároveň rešpektuje prírodu a udržateľnosť.

S akými materiálmi, farbami a vzormi najradšej pracujete?

V interiérovom dizajne rada kombinujem rôzne materiály a farby, závisí to však od konkrétneho projektu. Rada využívam prírodné materiály ako je drevo, kameň a prírodné textílie, ktoré sú nadčasové a pridávajú interiéru teplo a autenticitu. 

Čo sa týka farieb, uprednostňujem svetlé a neutrálne farby, ako je biela, béžová, rada ich kombinujem s drevom. Tieto farby vytvárajú čistý a elegantný základ, ktorý rada oživujem akcentnými farbami podľa charakteru priestoru. Na oživenie a doplnenie interiéru zvyknem využívať jemné vzory a organické motívy.

Ako vnímate vkus Slovákov? Sú konzervatívni?

Vnímanie vkusu je veľmi subjektívna záležitosť. Slováci, podobne ako každý iný národ, majú svoje preferencie, ktoré vychádzajú z našej histórie, kultúry a osobných skúseností. Niektorí uprednostňujú tradičné a konzervatívne prvky, iní sú otvorení novým modernejším trendom. Globalizácia a prístup k rôznym kultúram ovplyvnil aj požiadavky kladené na interiér. 

Mnohí ľudia sa dnes inšpirujú zahraničnými trendmi a prispôsobujú ich svojim osobným preferenciám. Vo všeobecnosti by som povedala, že vnímanie vkusu Slovákov sa postupne rozširuje a otvára novým prístupom, pričom si zachováva rešpekt k tradíciám.

Večná téma: Interiér na mieru a rozpočet – kde ubrať a za čo sa nebáť priplatiť?

Skutočne ide o večnú tému, ktorá je pre mnohých klientov dôležitá. Pri navrhovaní interiéru na mieru a zároveň zohľadňovaní rozpočtu je potrebné nájsť rovnováhu medzi kvalitou, funkčnosťou a estetikou

Priplatiť sa oplatí tam, kde to prinesie dlhodobú hodnotu. Investovať do kvalitného základu, ako sú trvalé a odolné konštrukcie, kvalitné podlahy, dvere a okná je správnym rozhodnutím. Tieto prvky tvoria základ pre celkový dojem a môžu zabezpečiť trvácnosť interiéru. Priplatiť sa taktiež oplatí za kvalitný nábytok, ktorý bude nielen vizuálne príťažlivý, ale aj pohodlný a funkčný. Dobrý nábytok by mal vydržať mnoho rokov a prežiť rôzne zmeny v štýle. 

Na druhej strane existujú oblasti, kde môžete viac šetriť. Napríklad môžete zvážiť lacnejšie dekoratívne prvky, ako sú doplnky, svietidlá alebo textílie, ktoré môžete neskôr jednoducho vymeniť. Kľúčové je mať jasné priority a zvážiť, čo je pre vás skutočne dôležité.

Estetické cítenie alebo praktickosť – je možné tieto oblasti pri interiéri na mieru skĺbiť?

Myslím si, že estetické cítenie a praktickosť nie sú vzájomne sa vylučujúce koncepty a v interiérovom dizajne sa môžu skvele dopĺňať. Je to však otázka správneho vyváženia a nájdenia optimálneho riešenia pre konkrétny priestor a jeho účel. Pri navrhovaní interiéru na mieru sa vždy snažím dosiahnuť harmóniu medzi estetikou a funkčnosťou. 

Vytvárať krásne a esteticky príťažlivé miesta je dôležité, pretože interiér má veľký vplyv na našu náladu a celkový pocit z miesta. Avšak, estetika by nemala byť na úkor praktickosti. Ak interiér nie je funkčný a prispôsobený potrebám obyvateľov, môže to negatívne ovplyvniť ich pohodu a komfort. Rovnako ako pri akomkoľvek dizajne, aj tu sa však môžu objaviť kompromisy. Napríklad existujú riešenia, ako zahrnúť praktické prvky do esteticky príjemných dizajnov. Nábytok s úložným priestorom, skladacie stoly či modulárne nábytkové systémy sú len niektoré príklady, ako spojiť krásu a funkcionalitu. Dôležité je pochopiť, že estetické cítenie a praktickosť sa dajú skĺbiť, ak sa pristupuje k dizajnu so zámerom zlepšiť život ľudí a vytvoriť miesto, ktoré je nielen krásne, ale aj skutočne funkčné a prispôsobené ich potrebám.

Čo odporúčate ľuďom, ktorí uvažujú o interiéri na mieru?

Pre ľudí, ktorí uvažujú o interiéri na mieru, mám niekoľko odporúčaní, ktoré by im mohli v rozhodovacom procese pomôcť:

  • Definujte svoje potreby a priority. Ujasnite si, čo od svojho nového interiéru očakávate, aké sú vaše potreby a preferencie. Tiež si premyslite, čo by v interiéri chýbať nemalo a čo naopak tam určite nechcete. Lepšie sa tak zameriate na to, čo je skutočne dôležité.
  • Inšpirujte sa. Prehliadnite si rôzne zdroje inšpirácie, ako sú časopisy, knihy, online platformy alebo sociálne média. Pomôže vám to získať lepšiu predstavu o svojom preferovanom štýle a farebnosti.
  • Uvažujte v dlhodobom horizonte. Myslite nielen na súčasné potreby, ale zohľadňujte možné zmeny vo vašom živote a potreby v budúcnosti.
  • Stanovte si rozpočet. Ujasnite si, aký finančný rámec máte pre tento projekt. Pomôže vám to zamerať sa na realizovateľné možnosti.
  • Doprajte si čas. Navrhovanie interiéru na mieru je proces, ktorý si vyžaduje čas. Doprajte si dostatok času na hľadanie inšpirácií, získavanie informácií a vyhodnocovanie možností, ktoré budú najviac vyhovovať vašim potrebám.
  • Nájdite si kvalitného profesionála, ktorý bude v tomto procese vaším partnerom a pomôže vám pretransformovať vaše predstavy do realizovateľných plánov. Dôležitý je vzájomný otvorený dialóg. Financie, ktoré do tejto spolupráce investujete, sa vám vrátia v podobe kvalitného, esteticky reprezentatívneho a funkčného priestoru, ktorý vám bude slúžiť  dlhé roky. Neraz predstavujú len zlomok z celkových nákladov spojených s realizáciou nového interiéru.

Čo by ste si vo svojej práci chceli vyskúšať? Ako by vyzeral váš vysnívaný projekt?

V oblasti interiérového dizajnu existuje mnoho možností, ktoré ma zaujímajú. Rada by som sa v budúcnosti venovala viacerým zaujímavým výzvam a projektom, vďaka ktorým by si ľudia mohli užívať inšpiratívne a zážitkové priestory prívetivé voči životnému prostrediu.

Dizajnérka Zdenka Fialová: „Pre ľudí, ktorí uvažujú o interiéri na mieru, mám týchto 6 odporúčaní.“ (ROZHOVOR)

Ďalšie články