Biela, čierna a sivá v interiéri – Nechajte sa týmito farbami očariť!

Blog

Biela, čierna a odtiene sivej sú v interiérovom dizajne nenahraditeľnými tvorcami štýlu a nadčasovosti. Nie sú nudné ani sterilné. Dokážu priestoru dodať charakter, ktorý sa len tak neopozerá. Sú tiež schopné priniesť prvky dramatickosti a dokonale podzvihnúť celkový dojem. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa chcú vyjadriť aj prostredníctvom farieb v bývaní, pozrite sa na potenciál, s akým prichádzajú tieto stálice.

Biela v interiéri

Biela farba je farbou minimalistov, s ktorou sa nedá nič pokaziť. Je čistá, neutrálna, nepodlieha trendom a dovoľuje experimentovať s inými farbami v podobe doplnkov. Takmer bez výnimky je skombinovateľná s akýmkoľvek druhom dreva, čo z nej robí jednu z najčastejšie používaných farieb – či už na stenách, alebo v podobe povrchovej úpravy dosiek.

Z praktického hľadiska má veľký potenciál presvetľovať priestor a opticky ho zväčšovať. Ak sa chystáte zariaďovať miestnosť, ktorej pár metrov štvorcových k dokonalosti chýba, pomocou bielej vyčarujete príjemný vzdušný dojem. Výborné uplatnenie našla v provensálskom, minimalistickom a škandinávskom štýle bývania.

Pri zakomponovaní bielej do interiéru zvážte, o aký odtieň máte záujem. Možno budete prekvapení, ak zistíte, že na výber sú „odtiene“ bielej s vizuálne odlišným výsledkom. Raz biela pôsobí jemnejšie a imituje smotanovú či perlovú, inokedy je vysoko žiarivá a pôsobí tvrdo.

Biely nábytok presvedčí eleganciou. Biela sa osvedčila najmä v kuchyniach, na chodbách či v kúpeľniach. Povrchovú úpravu zvoľte tak, aby odolávala odtlačkom a ani po rokoch používania nepôsobila zájdeným dojmom.

Čierna v interiéri

Z opačnej strany spektra sa o vašu pozornosť uchádza tajomná čierna farba. K jej použitiu v interiérovom dizajne majú síce mnohí spočiatku výhrady, no pri premyslenej koncepcii vytvára výnimočný efekt.

Čierna dodáva priestoru hĺbku, dramatickosť, okamžite na seba sťahuje pozornosť a všetky ostatné farby zostávajú v ústraní. Aj z toho dôvodu sa najčastejšie kombinuje „iba“ s bielou, sivou a prirodzenými odtieňmi dreva.

Čierna farba je nepostrádateľnou súčasťou industriálneho štýlu, kde vynikne v spoločnosti surových materiáloch a odhalených stien. Čierna tiež navodzuje pocit luxusu a bohatstva a spája sa so zaujímavým interiérovým štýlom nazývaným art deco. Pre tento štýl je typická vysoká kvalita materiálov, lesk, ostré kontrasty a výrazné geometrické vzory.

Ak vás láka predstava použiť čiernu v interiéri aj na výraznejšie prvky (na steny, v podobe výrazného nábytku), využite služby skúsených interiérových dizajnérov, aby ste získali čo najpresnejšiu predstavu. Čierna svetlo pohlcuje a neodráža žiadnu inú farbu, preto je dôležité nájsť pre čiernu také miesta, na ktorých pôsobí harmonicky a kde je dostatok prirodzeného svetla alebo svetla z umelého zdroja.

Sivá v interiéri

Od svetlo sivej až po tmavo šedúodtiene sivej, ktorá vzniká zmiešaním rôznych pomerov bielej a čiernej, sú považované za mimoriadne univerzálne so širokým využitím v interiéri.

Sivá farba je označovaná za modernú, nadčasovú, formálnu a elegantnú. Vo všeobecnosti ide o farbu, ktorá znesie prítomnosť živších farieb, čo je dobrým predpokladom pre nenáročné interiérové úpravy po rokoch. Perfektne si rozumie s teplými odtieňmi dreva, tehlovou, púdrovo ružovou, horčicovou, tyrkysovou aj smaragdovou.

Ako už isto tušíte, hovoriť o sivom odtieni si vyžaduje minimálne názornú predstavu. Jemná sivá alebo ťažká antracitovošedá? Je to farba „mnohých tvárí“, ktorá prenikla takmer do každého populárneho interiérového štýlu. Jej stabilné miesto nájdete v škandinávskom, rustikálnom, industriálnom aj minimalistickom štýle bývania.

Ak sa vám páči predstava vytvoriť interiér s odtieňmi sivej, oplatí sa uvažovať o použití betónu alebo kameňa na zvislých plochách. Veľmi populárne sú sivé sedacie súpravy, ktoré patria dlhodobo medzi najpredávanejšie vôbec. Aj sivá v kuchyni môže byť výborným nápadom. Na rozdiel od bielej a čiernej sa dajú sivé prvky vyhotoviť tak, aby na nich boli odtlačky či šmuhy najmenej viditeľné.

Páčili sa vám ukážky našich realizácií? Ak plánujete zariaďovať holobyt alebo zrekonštruovať svoje bývanie, u nás vo WSD vám vieme pomôcť so všetkým fázami – od návrhu až po samotnú realizáciu.

Zdroj obrázkov: WSD13.sk

Biela, čierna a sivá v interiéri – Nechajte sa týmito farbami očariť!

Ďalšie články