Zariaďte si pracovňu pre efektívny home-office

Blog

Budete tento rok pracovať občas, alebo aj väčšinu času z domu? Éra takzvaného home-office, čiže kancelárie doma, sa aj v našich končinách dostáva na výslnie a vyhľadáva ju čoraz viac zamestnávateľov aj zamestnancov. Šetrí čas a peniaze obom stranám, tak prečo nie? Ak máte prácu, ktorá je oceňovaná za konkrétny výsledok a nie za čas presedený v kancelárii, tak home-office už buď máte, alebo pravdepodobne čoskoro mať budete. Ako však ostať produktívny aj doma a nestráviť osem hodín denne lenivým chodením medzi chladničkou a obývačkou? Potrebujete domáci pracovný kútik!

 

Oddelený kútik

Väčšina ľudí, ktorí dlhodobo pracujú z domu, tvrdí, že je dobré si doma vyhradiť jasne oddelený priestor. Aby ste po príchode nadobudli ten správny pracovný pocit. Nie každý z nás má možnosť obsadiť si jednu celú izbu len pre seba. Bola by to síce ideálna situácia, ale najčastejšie končievame pred televízorom na sedačke s notebookom na kolenách, v lepšom prípade v kuchyni na stole. To však nie je dlhodobé riešenie a treba hľadať iné. Aj v malom byte je možné vyhradiť si kúsok pre seba tak, aby ste mali dostatok priestoru a vhodné podmienky na sústredenie a dobre odvedenú prácu.

 

Detail nábytku v spálni

Niekedy musí postačiť malý kútik

 

Správne sedenie

Stolička, na ktorej strávite osem hodín denne rozhodne musí spĺňať aspoň základné požiadavky. Každý z nás má okrem inej postavy aj iný spôsob sedenia a držania tela. V univerzálnom kresielku u doktora či na návšteve chvíľu vydržíte, ale po pár hodinách by vás zaručene rozbolel chrbát. Pracovná stolička, na ktorej strávite niekoľko hodín každý deň, musí byť nastaviteľná, aby ste ju vedeli prispôsobiť nielen komfortu vlastného sedenia, ale aby ste pohodlne dosiahli na klávesnicu, zásuvky a poličky, ktoré budete bežne používať. Mala by mať dostatok oporných bodov, ako je bedrová opierka či nastaviteľné podrúčky. Z materiálov sú vhodné tie priedušnejšie ako tkanina, pri opierke sieťovina.

 

Dostatok svetla

Svetlo patrí k najvýraznejším tvorcom pracovného prostredia. Z nesprávneho vás budú bolieť oči a neskôr zrejme aj hlava. To na pracovnom nasadení človeku nepridá. Dostatočne silné stropné svietidlo môžete doplniť stolovou lampou. Umiestnite ju však tak, aby vás neoslepovalo. Najlepšie, aby nebolo vidno zdroj svetla.

 

Vintage pracovný kútik pri okne

Miesto pri okne je najlepšie

 

Úložné priestory

Ktosi raz povedal: „Nenechajte sa prácou zavaliť, má na to talent.“ S týmto výrokom sa jednoznačne dá súhlasiť bez ohľadu na uhol pohľadu, ktorým ju pojmeme. Každopádne, pozrime sa na jej doslovnú stránku. Stôl plný papierov v neprehľadných kopách, kde ani za svet neviete nájsť, čo hľadáte, spolu s obalmi od pizze a nezaplatenými šekmi vám prácu neuľahčia a ani nespríjemnia. Úložné priestory sú dôležité pre každého, komu k práci nestačí notebook. Zhodnoťte možnosti svojho pracovného kútika. Kontajner zásuviek pod stôl a zopár políc na stenu sa vojde takmer všade.

Na druhej strane, prehnaný poriadok na pracovnom stole zabíja kreativitu. Ak máte tvorivú prácu, pravdepodobne nepoznáte pojem prázdny stôl či upratanú pracovnú plochu. Počítač vieme jednoducho vypnúť, no s predmetmi na stole to už také rýchle nie je. Ak nechcete strácať čas upratovaním na konci pracovného dňa, treba uvažovať nad možnosťou, ako prácu ponechať „zatvorenú“ tak, aby nebola na očiach. Pri samostatnej izbe je to jednoduché, pri pracovnom kútiku vám originálne riešenie pomôžu vymyslieť naši bytoví architekti.

 

Moderná pracovňa

Moderná či vintage? Zariaďte si pracovňu, ako sa páči vám.

 

Prispôsobte si ho pre seba

Aký je váš vysnívaný štýl pracovne? Technický minimalizmus či vyšperkovaná romantika? Je pravdou, že pracovný stôl musí byť takmer prázdny a všetky skrinky zatvárateľné, v čistých rovných líniách? Áno aj nie. Asi to kedysi ktosi odporučil, keď sú tak zariaďované takmer všetky moderné kancelárie. Avšak tie supermoderné už majú po zemi tulivaky a priestor na stolný futbal. Štýl je len a len vaša vec. Kde inde si zariadite vysnívané pracovisko, keď nie doma?

Chcete mať na ceruzkách nastoknuté špirálky s poskakujúcimi trblietavými minihračkami? Potrebujete mať bosé nohy ponorené vo vodnom kúpeli a kávovar na dosah ruky? Tak nech! Je to vaša kancelária, vaša práca. Vy sa máte cítiť dobre. A vôbec neuškodí, ak sa nebudete cítiť stiesnene a úplne pracovne. Je ľahšie vrátiť sa do pracovne, kde sa cítite dobre a ktorá sa vám páči.

Zariaďte si pracovňu pre efektívny home-office

Ďalšie články