Minimalizmus v interiérovom dizajne – menej je niekedy viac

Blog

Interiérový dizajn, ktorý ľudí rozdeľuje na dva tábory. Buď vám vyhovuje jeho striedmosť a minimalizmus preferujete alebo vám vadí jeho strohosť a ani sa po ňom neobzriete. Viete o tom, že aj minimalizmus môže pôsobiť útulne a pohodlne? Treba len vedieť, ako na to. Prezradíme vám, na čo sa v tomto štýle zamerať, aby ste sa v ňom cítili naozaj ako doma.

 

minimalistický štýl v izbe

 

Minimalizmus v kocke

Minimalizmus má ako štýl interiérového dizajnu základ vo funkcionalizme. Preferuje funkčnosť a čisté línie a snaží sa zbaviť všetkého, čo zaberá miesto a na nič to nevyužijete. Umelecká stránka architektúry ide bokom. Dôležitá je jednoduchosť a hlavne účelnosť. V dizajne sa prvýkrát objavil začiatkom 20. storočia, ale naplno sa rozvinul až v jeho druhej polovici a zelenú dostal najmä v mestách. Nie je to len o bývaní.

Minimalizmus sa prejavuje v celom životnom štýle. Preto ho veľa ľudí pokladá za prázdny, až sterilný. Je určený ľuďom, ktorí sa nenaháňajú za materiálnymi vecami a snažia sa žiť čo najjednoduchšie, ale stále častejšie sa k nemu ľudia prikláňajú kvôli množstvu tovaru, ktoré na nich číha z každej strany. Ľudia sa snažia usporiadať si život a prenášajú to aj do prostredia, v ktorom sa pohybujú najčastejšie.

 

 

Prehľadnosť a čisté línie

Hlavným znakom minimalizmu sú rovné a čisté línie, jednoduché tvary a hladké povrchy. Bývanie je v tomto štýle otvorené, vzdušné a plné prirodzeného svetla. Pri zariaďovaní sa zamerajte na prírodné materiály a kvalitný nábytok a doplnky. Uprednostnite vstavané skrine a kuchynskú linku bez akýchkoľvek príkras. Základom tohto štýlu je zariadiť bývanie len tými vecami, ktoré skutočne potrebujete. Žiadne suveníry z dovoleniek, sošky a vyšívané prestierania od babičky. Minimalizmus vyžaduje priestor a svetlo.

Farebná striedmosť

Bielu, krémovú, vanilkovú a svetlo sivú minimalizmus využíva najčastejšie. Môžete vsadiť aj na kontrast čierna a biela. Kombinujte maximálne dve farby. Tretiu, výraznejšiu farbu, použite na dominantný prvok. V obývačke to môže byť sedacia súprava, v spálni zrkadlo alebo kreslo, v kuchyni jedálenský stôl a stoličky. Je len na vás, pre ktorý výrazný kúsok sa rozhodnete. Niekedy stačí vybrať len pekný obraz na stenu a na prvý pohľad nudný minimalizmus dostane úplne iný rozmer.

 

 

Čím menej, tým lepšie

Celá obývacia stena s vitrínami v minimalizme nemá miesto. Nahraďte ju jednoduchým a hladkým nábytkom s rovným povrchom na nôžkach, aby vám pri upratovaní nič nezavadzalo. Pocit vzdušnosti a voľnosti sa tým ešte viac znásobí. Minimalizmus počíta aj s dekoráciami. Až taký striedmy zase nie je. Každý doplnok má presne určené miesto a viete pri akých príležitostiach ho použijete. Preferujú sa veľké tvary a prírodné materiály. Drevo, kameň, kov, koža a betón. Izbové rastliny sú doplnkom, ktorý priestoru vdýchne život.

 

 

Otvorený priestor nenápadne rozdeľte

Podlahu dajte do celého bytu rovnakú. Jednoduchú, bez výraznej štruktúry. Priestor to zjednotí a opticky bude pôsobiť väčšie. V obývačke ju oživte jednofarebným kobercom alebo kobercom s geometrickými vzormi. Kobercom a sedacou súpravou jej vymedzíte určitý priestor. V otvorenom priestore môžete jednotlivé obytné zóny od seba odlíšiť použitím vhodnej tapety na stenu. Geometrické tvary, imitácia dreva, mramoru, či betónu sa v minimalizme krásne vyníma.

 

 

Veľa svetla cez deň, ešte viac v noci

Minimalizmus si zakladá na množstve prirodzeného svetla. Počas dňa to nie je problém. Záclony a závesy mu pri vstupe do izieb nebránia. Večer denné svetlo nahraďte funkčným osvetlením, ktorého intenzitu môžete meniť. Výrazný luster plní skôr dekoratívnu funkciu. Bodové svetlá rozmiestnite tak, aby sa dali zapínať aj v jednotlivých fázach a využívajte len tú časť, ktorú skutočne potrebujete.

Minimalizmus je nadčasový. Vymeníte dominantný prvok a tým vlastne zmeníte celú izbu. Je len na vás, kedy sa pre takúto výraznú zmenu rozhodnete. Do zariaďovania zapojte svoj vycibrený vkus, osobitý štýl a zmysel pre rovnováhu.

Zdroj inšpirácií: Unsplash, Pixabay, www.dovido.sk

Minimalizmus v interiérovom dizajne – menej je niekedy viac

Ďalšie články