Aj izbové rastliny môžu byť interiérovým doplnkom

Blog

Izbové rastliny tvoria neodlúčiteľnú súčasť našich bytov, a to z viacerých dôvodov. Do domácnosti vnášajú pocit čistoty, útulnosti a kúsok prírody. Široká paleta farieb rastlín priestor prirodzene skrášľuje a dodáva mu unikátnu vizáž. Výrazne  tiež vplývajú aj na vaše zdravie a dobrú náladu. Samé benefity, však? 🙂 Ak chcete aj svoj príbytok skrášliť o izbové rastliny, začítajte sa do nasledujúcich riadkov.

Aj kvety dokážu byť náročné

Starostlivosť o rastliny musí byť dôsledná, aby mimo svojho prirodzeného prostredia vytrvali čo najdlhšie. Kvetiny do domácnosti teda voľte aj podľa toho, akú opateru vyžadujú a koľko času im môžete venovať.

Pre tých z vás s obmedzeným časom na ich starostlivosť sa črtá celý rad izbových rastlín, po ktorých môžete siahnuť. Ponúkajú sa vám fikusy, sukulenty, brečtany, zelence chocholaté, netýkavky alebo lopatkovce. Niektoré z nich požadujú viac vody a menej svetla, iné majú opačné požiadavky. Tak či onak, nepohltia vám veľa času a svoj účel splnia.

Ak je starostlivosť o rastliny vašou veľkou vášňou, nájdete aj také, ktorých pestovanie a udržiavanie dá zabrať. Dobrým príkladom sú miniruže vyžadujúce jemnú štruktúru pôdy a prítomnosť kompostu ešte pri ich sadení. Gardénie sú zase citlivé na svetlo a je potrebné dbať na teplotu ich okolitého prostredia. Antúrie potrebujú pre život vlhkosť, čo znamená ich pravidelné a časté ovlažovanie. Ixora takisto vyžaduje dostatok vlhkosti, veľa tepla a predovšetkým kyslú pôdu.

 

rastliny v spálni

 

S kvetinami za zdravým životom

Na rastlinky sa nielen dobre pozerá, ale lepšie sa vďaka ním aj žije. Kúsok prírody nie je nikdy na škodu, a ak si na výbere kvetín dáte záležať, objavíte kúsky s vitálnymi účinkami na váš organizmus.

Jednou z mnohých rastlín s blahodarným pôsobením na ľudské telo je gerbera, ktorá zachytávaním škodlivých látok ako oxid uhoľnatý, benzén alebo toluén dokáže starostlivo vyčistiť vzduch v interiéri. S pôsobením amoniaku, formaldehydu alebo xylénu sa vie vysporiadať chryzantéma, figovník alebo antúria. Na odbúranie výparov z lakov na nechty alebo lepidiel sa osvedčili fikus a orchidea. Azalka vám pomôže v prípade, že sa vašou domácnosťou šíri cigaretový vzduch.

 

rastliny do detskej izby

 

Iná izba, iné rastliny

Dobrou starostlivosťou môžete vašim rastlinám poskytnúť rovnaké podmienky, v akých rástli aj vo voľnej prírode. Avšak nie všetky sa dokážu prispôsobiť každej miestnosti vo vašom dome, preto netreba podceniť ani ich umiestnenie. V prvom rade dbajte na svetelné podmienky, ktoré rastliny potrebujú. Niektoré vyžadujú presvetlenú miestnosť, iným vyhovuje tieň či polotieň.

Kuchyňa

V kuchyni sa stýkame s viacerými výparmi. Do tejto miestnosti sa teda hodia kvety so schopnosťou pohlcovať rôzne nečistoty v ovzduší. Vhodnou voľbou je preto zelenec alebo brečtan. Je to takisto prívetivé prostredie pre chryzantémy alebo orchidey.

Obývačka

Čo do obývačky? V nej môžete viac povoliť uzdu svojej fantázii. Hra rozličných farieb tento priestor účinne skrášľuje, preto je vhodným variantom Aglaonema. Na rôzne svetelné podmienky a výkyvy teploty sa z ľahkosťou prispôsobí Echmea. Osvedčeným doplnkom do obývačky sú takisto kaktusy alebo sukulenty.

Spálňa

Spálňa je snáď najdôležitejšou miestnosťou v domácnosti. Aby ste sa v nej dočkali vitálneho spánku, umiestnite do nej aloe vera, ktorá dokáže produkovať veľké množstvo kyslíka vo dne v noci. Sviežu a upokojujúcu vôňu vám po celú noc bude dodávať gardénia. Pre stimuláciu tela a mysle a ich vysokú produktivitu v priebehu nasledujúceho dňa je osvedčeným pomocníkom jazmín.

Detská izba

Pozitívne prostredie je potrebné vytvárať aj pre vaše ratolesti. Aby sa predovšetkým tie najmenšie čo najlepšie vyspali, uložte im do izby levanduľu s úchvatnou arómou a upokojujúcimi účinkami. Nefrolepka im dodá závan sviežosti a vyváženú vlhkosť vzduchu. Tradeskancia záhradná svetlá je zase rastlinou, o ktorú sa dokážu postarať aj tí najmenší a ktorá sa vie prispôsobiť rozličným svetelným podmienkam.

 

rastliny vo visiacich kvetináčoch

 

Aké sú trendy v oblasti kvetín?

Aj kvety majú svoje módne trendy, a ak chcete, aby aj váš kúsok prírody išiel z dobou a čo najviac vynikol, zvoľte preňho, čo je in.

Jeden z najvýraznejších trendov je spôsob ich umiestnenia v miestnosti. Momentálne najviac letia visiace kvetináče. Kvety vďaka ním viac vyniknú a zároveň týmto spôsobom uvoľníte veľa miesta na podlahe alebo na nábytku. Môžete zvoliť kvetináče v minimalistickom štýle, alebo boho kvetináče zavesené technikou macramé.

Čo takisto dáva domácim rastlinám vyniknúť, je ich umiestnenie do niečoho netradičného. Klasické plastové, drevené alebo hlinené kvetináče tak nahrádzajú náhrady ako šálky, misky, poháre od zaváranín alebo pletené košíčky.

Usporiadanie vašej domácnosti sa môže často meniť, a tak aj kvetinové trendy nezaháľajú a myslia na tieto situácie. Aj vďaka tomu sú čoraz viac populárne kvetináče na kolieskach. Kedykoľvek kvety začnú prekážať alebo ich budete chcieť premiestniť, urobíte tak bez väčšej námahy.

Praktické myslenie je pri starostlivosti o kvety alfou a omegou, preto sa medzi trendami pevne držia aj samozavlažovacie nádoby. Túto inováciu predstavujú dve nádoby položené na sebe, pričom tá spodná obsahuje dostatok vody na dlhodobé vyživovanie vašich kvetov.

Aj izbové rastliny môžu byť interiérovým doplnkom

Ďalšie články