Vyberáme schody do rodinného domu

Blog

Začínate pracovať na schodoch vo vašom novom dome alebo iba prerábate tie staré? Či už ide o úplne nové schodisko, alebo sa menia iba obklady na schody, dajte sa na túto prácu s istotou. Môžu vám pri nej pomôcť naše tipy, vďaka ktorým sa dozviete, aký materiál je ten najvhodnejší, čo sa do domácnosti hodí a čo je trendové. Postavte spolu s nami schodisko, ktoré vydrží a dá vášmu obydliu tú správnu vizáž.

 

Drevo je stávka na istotu

Chcete, aby vaše schody vydržali čo najdlhšie a zároveň aby boli štýlové a vytvorili tú správnu atmosféru domu? V takom prípade sú drevené schody to pravé orechové pre vás. Prečo práve drevo? Jednoducho sa v domácnosti inštaluje, je ľahké a svojou krásnou kresbou pridáva interiéru na elegancii. Poskytuje vám možnosť dosiahnuť dizajn podľa vašich želaní, či už chcete, aby bol váš interiér moderný alebo rustikálny. Drevo takisto vyzerá dobre v kombinácii s kontrastnými materiálmi, napríklad s chrómovanou oceľou, kovom alebo sklom.

 

Drevené schody s kovovým zábradlím

Drevo a kov idú k sebe

 

Aký materiál je ten pravý?

Neobyčajný pozor pri výbere schodov domovu si treba dať už pri výbere materiálu. V prvom rade musíte vedieť, akému materiálu je potrebné vyhnúť sa. Existuje skupina mäkkého a tvrdého dreva. Medzi mäkké sa radia napríklad smreky, vŕby, gaštany, jedle, borovice, lipy alebo brezy a sú to typy dreva, ktoré by sa na drevené schody nemali používať. Je to zapríčinené odolnosťou materiálov voči záťaži, ktorá je v spomenutých prípadoch veľmi nízka. Ak chcete, aby vaše schody a obklady na nich toho zniesli veľa a slúžili dlho, siahnite po dreve z duba, orechu, jaseňa, agátu, hrabu, jablone, čerešne alebo javora. Najväčšiu tvrdosť vám zaručia exotické dreviny ako eben či bambus.

 

Pozor na to, kam so schodmi!

Nielen vhodný materiál je podstatnou vecou, na ktorú by ste pri výstavbe schodiska mali myslieť, ale v prvom rade na to, kam ich vo svojej domácnosti umiestnite. Majte to na pamäti, či už robíte rekonštrukciu alebo novostavbu. Toto rozhodnutie netreba brať na ľahkú váhu, ak začnete stavať na nevhodnom mieste, je už neskoro na zmenu. Postavte schodisko tak, aby bolo pre vás a vašu rodinu čo najpraktickejšie. Sami najlepšie viete, ako máte domácnosť rozvrhnutú, kde sa čo nachádza a kde v dome dochádza alebo bude dochádzať k najväčšej premávke. Schody by mali byť na mieste, kde vám nebudú prekážať v pohybe a zároveň tam, odkiaľ sa čo najrýchlejšie dostanete do ktorejkoľvek izby v dome. Aj takýto detail, ako je pozícia schodiska, môže mať na chod vašej domácnosti silný vplyv.

 

Samonosné schody sú dnes v kurze

Zabudnite na hrubé, pevné schody, ktoré iba zbytočne zaberajú cenný priestor, ktorý môžete využiť na niečo iné. Moderné schodiská sú stavané tak, aby šetrili materiál a minimálnym zaberaním miesta v dome rozširujú a zväčšujú váš interiér. Preto dnes letia práve samonosné schody, na ktorých výstavbu nie je potrebná žiadna podporná konštrukcia. Samonosné schody sú čoraz viac používané v interiéri kvôli ich jednoduchosti výroby a inštalácie, no aj vďaka praktickosti a takisto možnosti ľahko ich upravovať v priebehu stavby. Ak si zvolíte práve samonosné schody do domácnosti, získate vďaka nim ďalšiu obrovskú výhodu, a to možnosť popustiť uzdu svojej kreativite a dať im tvar, aký sa vám len bude páčiť – fantázii sa medze nekladú.

 

samonosné schody

Samonosné schody – sú štýlové a šetria priestor

 

Urobte si z rekonštrukcie alebo výstavby schodov kreatívnu hru, v ktorej dostane vaša predstavivosť toľko priestoru, koľko len chce. Na výber máte množstvo skvelého kvalitného materiálu a svet interiérového dizajnu priam prekypuje nespočetným množstvo unikátnych a praktických návrhov, ktoré pridajú vašej domácnosti na hodnote a kráse. Naši skúsení bytoví architekti vám pomôžu zorientovať sa v možnostiach a navrhnú vám ideálne riešenie pre vás.

Vyberáme schody do rodinného domu

Ďalšie články