Znížené či vysoké stropy? Všetko má svoje pre a proti

Blog

Každá domácnosť si občas vyžaduje zmeny. Či už menšie v podobe kúpy novej vázy, alebo väčšie, akou je rekonštrukcia bytu. Priestor, v ktorom sa dennodenne pohybujete, zrazu potrebuje vynoviť. K najčastejším prerábkam patrí úprava stropov, od ktorej závisí viac, ako si možno myslíte. Ak ste práve vo fáze zvažovania renovácie vášho stropu, alebo si, naopak, neviete dať rady s návrhom interiéru v izbách s vysokými stenami, prezrite si naše tipy, ktoré vám môžu padnúť vhod.

Znížené stropy: šetrenie na prvom mieste

Keď sa na znížené stropy pozriete z pohľadu financií, oceníte ich, pretože s nimi ušetríte. V mnohých domácnostiach zaváži práve tento fakt pri rozhodovaní sa, či sa pustiť do rekonštrukcie bytu alebo ostať pri starom. Isté je, že úprava vysokých stropov ušetrí eurá za kúrenie a tiež za potrebné zariadenie interiéru, keďže menší priestor nevyžaduje toľko nábytku.

Protipólom k výhodám je klaustrofobický pocit, ktorý môže človek v zmenšenom priestore nadobudúť. Pôvodne priestranné miestnosi sa odrazu zmenšia a na dobrej nálade nepridajú ani malé okná a nedostatočné presvetlenie bytu. Napriek tomuto všetkému majú znížené stropy svoj šarm. Keď objavíte ich výhody, nebudú vašou nočnou morou, ale dajú vášmu domovu úplne iný rozmer. Rekonštrukcia bytu je len hra, ktorou zútulníte vaše priestory.

 

Moderná obývačka s bielym nábytkom

Pri znížených stropoch je vhodnejší minimalistický nábytok

 

Malý priestor, vysoké predmety

Radou číslo jeden pri znížených stropoch je, aby ste pri zariaďovaní použili vertikálne prvky. Znížené stropy budú vďaka nim pôsobiť o niečo vyššie, ako v skutočnosti sú. Vyskúšajte trik so stojacou lampou, ktorú umiestnite do izby alebo s veľkou nástennou maľbou. Rovnaký efekt má aj väčšie množstvo malých predmetov rozmiestnených v miestnosti, ako napríklad vysoké sviečky na stole.

Menej je viac

Priestor by však nemal byť preplnený, s čím súvisí aj nasledujúca rada. Pri navrhovaní interiéru siahnite po minimalistickom nábytku a zbavte sa všetkých kúskov, ktoré len zbytočne zaberajú miesto. Nízky stolík v obývačke alebo nízka pohovka splnia svoju funkciu a priestor opticky vyzdvihnú. Steny pokojne doplňte dekoráciami – napríklad maľbami alebo závesnými regálmi, ktoré v kombinácii s nízkym nábytkom ešte posilnia dojem veľkej miestnosti.

Nemenej dôležitou súčasťou zariadenia je osvetlenie. Keďže pri znížených stropoch musíte doslova kalkulovať s miestom, výhodnejšie je investovať do stropných svietidiel, s ktorými nadobudnete dojem, že sa váš príbytok o niečo zväčšil. Okrem malých svietidiel vyskúšajte stojacu lampu s opačne otočeným tienidlom. Strop tak osvetlíte zospodu, čím sa bude zdať vyšší.

Zapamätajte si:

•    Miestnosť so zníženými stropmi doplňte vertikálnymi prvkami (stojace lampy, dlhé sviečky na stole)
•    Izby zariaďte nízkym nábytkom
•    Namiesto závesných svietidiel uprednostnite stropné

 

Vysoké stropy: bývajte ako v paláci

Priestor, priestor a ešte raz priestor je hlavné plus vysokých stropov. Na druhej strane stoja vysoké náklady za vykurovanie, prenájom takýchto priestorov alebo ich samotná kúpa. Vysoké stropy spolu s obrovskými oknami v sebe spájajú majestátnosť, vyberaný vkus, luxus a nekonečné možnosti zariaďovania, ktoré prevážia aj otázku peňazí. S vysokými stropmi sa stretnete všade tam, kde vás má ohromiť ich veľkoleposť. Typickými príkladmi sú byty situované v historických budovách, vysoké rodinné domy, zámky s nekonečne dlhými stenami a bohatou stropnou výzdobou či impozantné kostoly pútajúce pozornosť svojou veľkosťou. Napriek tomu, že sa v takomto obrovskom priestore môžete cítiť malí, budete sa tu cítiť príjemne.

 

vysoké stropy v interiéri

Vysoké stropy vám dajú pocit voľnosti

 

Biela je top

Tajomstvo zútulnenia izby s vysokými stropmi spočíva v správnej kombinácii farieb a zariadenia interiéru. Čím tmavšiu farbu zvolíte na strop, tým bude opticky pôsobiť nižšie. Naopak, hĺbku krásne vyzdvihnú svetlé tóny stropu a stien, ktoré miestnosť presvetlia a dodajú jej idylický ráz. Na stenách najlepšie vynikne obyčajná biela, pestré farby alebo veľké vzory, ktorými tiež nič nepokazíte.

Nábytok v rozličných výškach

Návrh interiéru miestnosti s vysokými stropmi by mal byť premyselný dôsledne, aby ste sa necítili ako vo výrobnej hale. Vďačným riešením je preto zakrytie podláh flaušovými kobercami, výber mäkkého nábytku a textilných doplnkov. Pohrajte sa tiež s rozličnými úrovňami nábytku a vyskúšajte čo najviac možností, ako oživiť váš interiér. Pri zriaďovaní vám pomôžu nízke odkladacie stolíky, prečnievajúce sedačky a nábytok strednej výšky. Návrhom interiéru docieľte, aby zrak každého, kto vstúpi do miestnosti, spočinul najmä na dolnej polovici stien. To sa vám podarí kombináciou správne zvolenej farebnej škály, nápadných doplnkov a viacerých zdrojov svetla.

Zapamätajte si:

•    Tmavé farby stropu opticky zmenšia priestor
•    Vďaka zvislým pásikom na stenách budú vysoké stropy pôsobiť ešte vyššie
•    Priestor v miestnosti vyplnia závesné svietidlá

Znížené či vysoké stropy? Všetko má svoje pre a proti

Ďalšie články