Detské izby plné fantázie

Blog

V detských izbách trávia vaše ratolesti najviac času. Aby izba spĺňala potrebné požiadavky a dieťa sa v nej cítilo dobre, musíte si jej zariadenie dôkladne premyslieť. Každý kus nábytku a každý doplnok je potrebné zvážiť a prispôsobiť veku dieťaťa. Doprajte vašim ratolestiam to najkrajšie a vybudujte im malé kráľovstvo, ktoré s pomocou univerzálnych tipov nebudete musieť po rokoch prerábať od podlahy.

Pri zariaďovaní detskej izby zohráva najväčšiu úlohu fakt, či ide o dievčenskú alebo chlapčenskú izbu. Každá sa totiž líši farebným konceptom aj vybranými doplnkami. Dievčatá zbožňujú farby, preto by sa mala izba niesť vo veselom duchu. Dôležité sú malé detaily dopĺňajúce hlavné zariadenie detskej izby: poličky na hračky, farebné boxy, samostatný kútik pre bábiky a samozrejme, priestranný šatník pre malú parádnicu je to, čo by určite nemalo v izbe chýbať. Pri dievčenskej izbe platí pravidlo, že čím viac doplnkov  izbe je, tým je malá slečna spokojnejšia.

Chlapčenská izba je naproti tomu dizajnovo jednoduchšia, v niektorých prípadoch možno až strohejšie zariadená. Farby, ktoré chlapci väčšinou preferujú, sú modrá, zelená, biela, hnedá, prípadne jemné odtiene žltej. Do chlapčenskej izby vám stačí umiestniť pár kúskov nábytku, aby priestor nepôsobil preplneným či stiesneným dojmom.

Ak bývajú súrodenci spolu, je vhodné zvoliť farebnú kombináciu, ktorá bude vyhovovať obom a bude dostatočne neutrálna, aby “zniesla” farebné doplnky a hračky každého z nich.

 

chlapčenská a dievčenská izba

V niektorých prípadoch stále platí stereotyp, že chlapci majú radi modrú a dievčatá ružovú

 

Základ zostáva

Základné zariadenie detskej izby, či už dievčenskej alebo chlapčenskej, je vždy rovnaké: posteľ, skrine, komoda, stolík a stoličky, ktoré by mali v izbe vašich ratolestí vydržať niekoľko rokov. Je síce pekné kúpiť vášmu dieťaťu dizajnovú posteľ v tvare pretekárskeho auta, otázkou zostáva doba jej reálneho využitia. Žiadny pätnásťročný tínedžer predsa nebude spať v postieľke McQueena. Zvážte preto, do čoho sa naozaj oplatí investovať a stavte na šikovné tipy, s ktorými sa izba vašim deťom tak skoro nezunuje. 

 

nábytok na mieru do detskej izby svetlé drevo

Oplatí sa zvoliť neutrálny nábytok, ktorý vydrží celé detstvo

 

Pohodlné tuli vaky

Sedenie v detskej izbe vyriešite originálne s tuli vakmi. Sú nadčasové a trendy, preto budú vašim deťom slúžiť dlhé roky. Doplňte nimi klasické stoličky a nechajte deti, nech si v sedacích vakoch užívajú príjemné chvíle strávené pozeraním rozprávky alebo pri hre. Tuli vaky sa stanú obľúbenými spoločníkmi taktiež pri čítaní rozprávky na dobrú noc a unesú aj váhu dospeláka.

Mäkučký koberec

Kde sa deti najradšej hrajú? Predsa na podlahe, ktorá je pre ne dokonalou hracou plochou. Veď na rovnom povrchu sa najlepšie stavia hrad z lega, dlhá autodráha alebo domček pre bábiky. Ešte väčšiu zábavu prinesie do dievčenskej aj chlapčenskej izby koberec s obľúbeným motívom, ktorý môže byť sám osebe hračkou alebo len pútavým dekoračným prvkom.

S obrázkom na stene

Roztomilý a pritom praktický tip, ako ozvláštniť zariadenie detskej izby, je tapeta. Ak sa obávate celoplošnej tapety, zvoľte nálepky na stenu, ktoré jednoducho odstránite, keď vás doma prestanú baviť. Vyberte spoločne s vaším dieťaťom vzor, ktorý bude mať denne pred očami. Na stene sa preto nemusia zákonite vynímať iba rozprávkové postavičky, ale aj zvieratká či moderné motívy v tvare budov.

 

moderná detská izba s interaktívnou stenou

Odvážnym nápadom do detskej izby sú Zážitkové steny

 

Svetielka nikdy nesklamú

Azda ťažko nájdeme dieťa, ktorému sa nepáčia milé lampičky alebo nástenné dekoračné svetielka. Práve tie spestria zariadenie detskej izby a vyriešia problém s obávanou tmou. Vďaka veselým svietiacim postavičkám sa priestor razom zmení na malú nočnú rozprávku alebo na svietiacu hviezdnu oblohu.

 

svetlá do detskej izby

Dnes už zoženiete svietielka od výmyslu sveta

 

Umývateľné steny

Posledný tip ocení nejeden rodič v známej situácii. Poznáte to: necháte dieťa päť minút osamote a počas tej chvíle počujete len ticho. Ohlušujúce ticho. Keď vojdete do detskej izby, aby ste skontrolovali ratolesť, zistíte, že nábytok je hore nohami a steny vyzerajú, akoby ich maľoval Picasso. V takomto prípade vám nedáte dopustiť na umývateľnú farbu na stenách, ktorá bez väčších problémov prežije detské huncútstva. Zachráni steny najmä pri malých deťoch, ktoré rady skúmajú svet a robia neplechu.

Ak stále riešite dilemu, ako zariadiť detskú izbu vášmu drobcovi, viacerým súrodencom alebo náročnému študentovi, radi vám navrhneme interiér, v ktorom sa budete cítiť dobre, a vyrobíme nábytok na mieru, ktorý vydrží roky.

Detské izby plné fantázie

Ďalšie články