Čo so starým nábytkom? Nebojte sa kombinovať staré s novým

Blog

Je ťažké vzdať sa vecí, ktoré so sebou nesú toľko spomienok. Starý nábytok je toho najlepším príkladom. Zmena raz musí prísť a nové po istom čase musí nahradiť zastaralé. To však neznamená, že kreslám, gaučom, skriniam, čalúneniam alebo kobercom musíte dať nadobro zbohom. Stačí sa poobzerať po svojom domove a povoliť uzdu svojej kreativite a fantázii. Hneď sa vám pred očami vynorí nejeden spôsob, ako zachovať niektoré staré kúsky svojho nábytku a ako ich spojiť s novými. Existuje viacero ciest, ako môžete túto harmóniu dosiahnuť. Čítajte ďalej a spoznávajte nové možnosti.

Starý textil vie byť in

Poťahy a čalúnenia, ktoré navonok vyzerajú staromódne, môžu byť práve tým, čo dodá vášmu modernému kombinovanému dizajnu iskru. Ak staré textílie navlečiete na nové kreslá, urobíte z nich koberčeky alebo poťahy na gauč, zachováte staré a inovujete nové. Ich výhodou je aj to, že oblečením nábytku do starého textilného šiatra vizuálne zladí nábytok do jedného štýlu bez ohľadu na to, z akého materiálu je vyrobený alebo aké má farby. Látky, ktoré sú často bez rozmýšľania vyhadzované, môžu vizáž vášho domova v mnohých prípadoch aj zachrániť.

 

starý nábytok s novým inšpirácia

Zdroj fotiek: housebeautiful.com

 

Farby tvoria základ harmónie

Farebné zladenie starého a nového je najpodstatnejšou vecou, ktorú je potrebné mať pri kombinovaní nábytku na pamäti. V retro kuchyniach často vládla červená, čo bola farba nezabudnuteľných rohových sedačiek. Farby nikdy nevyjdú z módy a ich použitie je teda nadčasové, rovnako ako môže byť nadčasový nábytok, ak ho správne zladíte s tým novým. Ak aj vy máte doma napríklad dobre známe rohové kuchynské sedačky a nechcete sa ich vzdať, dopasujte k nim kuchynskú linku ladenú do červena v kombinácii s bielou, ktorá sedačku lemovala tiež. Správna vyváženosť farieb dokáže staré a nové zliať dohromady a naďalej medzi nimi neuvidíte rozdiely, iba ich harmonické spojenie.

 

starý nábytok s novým inšpirácia

Zdroj fotky: bhg.com

 

Vytvárajte tematický dizajn

Ak chcete zachovať konkrétny aspekt nádychu vášho starého interiéru, zvoľte si z neho nejaké dominantné prvky, ktoré popri novom nábytku zvýraznite. Tu sa vám črtá široká škála možností. Tematické môžu byť farby, materiál starého nábytku (napríklad masív), z ktorého budú pochádzať aj nové kúsky, alebo rovnaké gravírovanie parkiet a stolíkov alebo okrajov postele. Tematicky si môžete domácnosť zariadiť aj podľa konkrétnych vecí, ktoré si chcete zachovať, ako napríklad podľa starej sošky, do ktorej farieb budete tónovať aj zvyšok interiéru, podľa lámp, ku ktorým dopasujete nové čalúnenia, alebo podľa vitrín, vďaka ktorým môžete naplniť miestnosť skleneným nábytkom, pričom sa staré s novým bude esteticky prekrývať.

Správny pomer starého a nového

Nostalgia vás môže ľahko priviesť k tomu, že budete zachraňovať viac starého nábytku a dekorácií na úkor nových kúskov. Ak vám to prerastie cez hlavu, z požadovanej kombinácie sa stane dominancia starého štýlu, práve toho, ktorý ste chceli pozmeniť a inovovať. Výber nábytku, ktorý si zachováte, teda starostlivo zvážte. Uvažujte nad tým, či je naďalej vhodné mať niektoré doplnky alebo či v miestnosti nevyzerajú nevhodne. Čokoľvek nadbytočné jednoducho vypustite – stále si môže nájsť miesto aj v inej časti domu.

 

starý nábytok s novým inšpirácia

Zdroj fotiek: architecturaldigest.com

 

Dizajn na mieru je voľba pre vás

Niekedy môže byť kombinovanie starého a nového nábytku poriadna výzva. Od týchto starostí vás môže odľahčiť nejeden profesionálny dizajnér, ktorý sa tejto činnosti aktívne venuje. Zverte mu do rúk váš nábytok a jeho odborné skúsenosti vytvoria jedinečný dizajn s ohľadom na vaše predstavy a požiadavky. Siahnuť po voľbe na mieru vám prinesie aj odborný pohľad na zariaďovanie vášho interiéru.

Preč so starým a sem s novým nie je mantrou, ktorej sa treba stoj čo stoj držať. Práve starý nábytok, pri ktorom človek vyrastal, vytvárajú pocit domova. Zachovajte si ho aj v novom kabáte.

Čo so starým nábytkom? Nebojte sa kombinovať staré s novým

Ďalšie články