Zaspomínajme si na nábytok našich starých rodičov

Blog

Mnohí si ešte pamätáme na kusy nábytku z domácností našich rodičov a starých rodičov. Niektorým tieto vychytávky starých časov vypĺňajú interiéry dodnes. Doba sa však rýchlo zmenila a spolu s ňou aj trendy v oblasti bývania. Zastavme sa na chvíľu a zaspomínajme si na to, čo bolo štýlové v domácnostiach predošlých generácií, a čo je in v dnešných dňoch.

Masívne obývacie steny

Pri pomyslení na minulé časy sa viacerým z nás vybavia veľké obývacie steny. Tie väčšinou lemovali doslova celú stenu ako na výšku, tak aj na šírku. V tomto jedinom kuse nábytku sme mohli nájsť naozaj všeličo. Nachádzal sa na nich výrez s priestorom na televízor, na ich poličkách boli uložené knihy, vo vitrínach rozličné sošky alebo iné rodinné vzácnosti, našli sme tam príbor, kolekcie rodinných fotiek, ba dokonca aj nejaký ten aperitív. Nesmieme zabudnúť na porcelánové šálky a krištáľové poháre, ktoré sa vytiahli spravidla raz za rok pri špeciálnej príležitosti, alebo aby sa z nich utrel prach.

 

Obývacia stena sa právom volala „stena“

 

retro obývacia stena
Zdroj fotky: www.avangard.rosbalt.ru

Zdroj fotky: www.ceskatelevize.cz

 

Obývacie steny sú neodlučiteľnou súčasťou príbytkov aj dnes, no ich podoba sa dosť zmenila. Rozhodne už nepôsobia ako “steny”, skôr ako zostava skriniek, poličiek, často vo veľmi minimalistickom štýle, ktorý necháva priestor na veľký televízor, a obývačka ešte stále “dýcha”. Priestor je oproti minulosti zariadený vzdušnejšie, s dôrazom na minimalizmus a praktickú stránku. Poháre sa sčasti premiestnili do kuchyne, keďže moderné kuchyne ponúkajú viac úložného priestoru. A keď už barovú skrinku vyhľadávame, drahšie poháre si doprajeme aj na bežné používanie.

 

interiér na mieru TV stenaModerná TV stena necháva priestor dýchať

 

Háčkované dečky všade

Kto by zabudol na stolíky v obývačkách pokryté malou háčkovanou dečkou alebo obrusom? V strede každej obývacej miestnosti ste takýto kus nábytku našli a v čase návštevy sa vždy nakopil pohármi a občerstvením až po jeho okraje. Dečka nesmela chýbať ani na televízore, a celkovo háčkované doplnky tvorili veľkú časť domácich dekorácií. Každá šikovná gazdinka sa predsa chcela pochváliť svojím výtvorom.

 

retro háčkované dečky
Zdroj fotiek: Pinterest

 

Stolíky dodnes tvoria neodlúčiteľnú súčasť zariadenia obývačky, avšak oproti svojim predchodcom nechávajú viac vyniknúť dizajn stola a dečky na nich už nemajú svoje miesto. Do popredia idú materiály ako drevo, sklo či výrazné kovové nôžky, a čo sa týka štýlu, na svoje si príde každý.

 

Drevený konferenčný stolík na mieruKonferenčné stolíky už nezaberajú toľko miesta ako kedysi

 

Ručne vyrábané doplnky sa však z našich domácností tak úplne nevytratili. V minulosti boli obľúbené najmä preto, lebo boli jednou z mála možností, ako si príbytok vyzdobiť. Dnes sú obchody plné doplnkov, a napriek tomu mnoho ľudí vyhľadáva ručnú prácu, či si niečo aj vlastnoručne vytvorí. Tieto handmade doplnky však pôsobia viac moderným dojmom, s nádychom jedinečnosti. Jednoduché háčkované prestieranie, šitý prehoz na posteľ či iný DIY (do-it-yourself) projekt, ktorý ozvláštni domácnosť.

 

moderné DIY doplnky do domácnosti
Ručne vyrábané doplnky môžu byť aj moderné (Zdroj fotiek: Pinterest)

 

Koberec v každej izbe

Snáď každá miestnosť mala v domácnostiach našich rodičov a prarodičov koberec. Tie sa v menších rozmeroch našli aj v kuchynkách. Ich rozmery boli v nejednom prípade dosť veľké na to, aby koberec pokryl úplne celú miestnosť. Aj tento starý trend však ustúpil moderným vychytávkam.

Kobercov sa do interiérov umiestňuje čoraz menej. Má to viac opodstatnení. V prvom rade koberce zachytávajú veľa prachu a je potrebné často ich prášiť a čistiť. Čím je ich menej alebo čím menšie sú, tým lepšie sa v izbe aj dýcha. Ďalším dôvodom je, že veľké koberce priestor zmenšujú. Aby boli izby priedušnejšie a presvetlenejšie, veľkosť kobercov sa minimalizuje a modernú domácnosť vypĺňajú dizajnovo jednoduchšie koberčeky. Obľúbené sú “shaggy” koberce s vysokým vlasom, ktoré sú veľmi jemné a mäkké. Tie si nájdu svoje miesto najčastejšie v obývačke, ktorá býva rozmerovo väčšou izbou, či v spálni alebo v detskej izbe práve kvôli svojej jemnosti.

Nezabudnuteľné posedenie v kuchyni

Ikonou kuchýň našich rodičov a prarodičov boli práve drevené lavice za kuchynským stolom, ktoré boli často umiestnené v rohu miestnosti a tvarované do písmena L. Ich častou súčasťou bolo čalúnenie napodobňujúce kožu.

 

retro rohová lavica v kuchyniZdroj fotky: www.hyperinzerce.cz

 

Aj keď sa aj dnes v mnohých domácnostiach stretneme s rohovými kuchynskými lavicami, nájdeme rôznorodejšie a aj komfortnejšie varianty. Okrem dreva máme k dispozícii aj plastové sady, a vďaka širokému sortimentu rôznych tvarov a kombinácii farieb a materiálov si môžeme vybrať dizajn, ktorý svojím tvarom, materiálom a farbou dokonale zapadne do interiéru. K dispozícii sú aj čalúnenia z rôznych látok, ktoré dodajú požadované pohodlie pri kuchynskom posedení. Sady s lavicou už však nie sú dnešnou najvyhľadávanejšou možnosťou do kuchýň. Na svoje si prichádzajú samostatné kusy stoličiek, často také, ktoré sú na prvý pohľad ako menšie kreslá, a ktoré poskytujú pri jedení ešte väčší komfort.

 

sedenie v kuchyniDnes je sedenie v kuchyni rozmanité (Zdroj fotiek: Pinterest, archív WSD)

 

Starý nábytok môže vzbudzovať príjemné spomienky na staré časy, dodávať pocit pohodlia a domova. Ak však chcete uvoľniť priestor moderným trendom vo vypĺňaní interiéru, stavte na nábytok, ktorý sa osvedčil a čoraz viac sa v moderných interiéroch udomácňuje. Našli by sme nejaký “retro kúsok” aj u vás, alebo ste už dali staršiemu nábytku dávno zbohom? 🙂

Zaspomínajme si na nábytok našich starých rodičov

Ďalšie články