Bývajte trendovo aj v roku 2020

Blog

Nová dekáda, nové príležitosti. Tento rok bude obdobím čerstvých začiatkov, ktoré so sebou nedávno započaté 20. roky prinášajú. Ako môžete vykročiť novými cestami v osobnom alebo kariérnom živote, tak aj v oblasti bývania a interiérového dizajnu sa vám črtajú nové inšpirácie a trendy. Chcete sa dozvedieť, ako zariadiť a inovovať svoj byt, obývačku, spálňu, kuchyňu či iné zákutia vašej domácnosti? Čítajte ďalej a spoznajte trendy v bývaní na rok 2020.

Recyklujte pre lepšiu budúcnosť

Ekologické hrozby sa vynárajú po celom svete a dizajnéri sa im snažia čo najúčinnejšie predísť. Preto si všímajú aj materiál, ktorý sa na prvý pohľad zdá ako odpad. Aj tieto zvyšky sa dajú bohato zužitkovať. Do popredia sa preto dostáva napríklad kartónový nábytok, vyrábaný z vrstvovej lepenky so značnou pevnosťou a nosnosťou, vhodný na akýkoľvek komponent vašej domácnosti. Ako užitočné sa ukázali aj pneumatiky. Navonok vec na hony vzdialená od interiérového dizajnu predstavuje nezvyčajný a praktický spôsob skrášľovania domova. Staré gumy sú vhodné na výrobu rohoží, koberčekov alebo mozaikových podláh. Takisto z tehál a tvárnic sa dizajnérom podarilo vytvoriť unikátne nohy stola. Rozhodne máte v najbližších mesiacoch z čoho vyberať.

 

kartónový nábytok

Zdroj fotky: inhabitat.com

 

Poznáte farbu roka 2020?

Ako je už zvykom, trendové farby vychádzajú prevažne z iniciatívy americkej spoločnosti Pantone. Tá je známa svojím systémom farieb, ktorých patentovaný farebný priestor sa globálne využíva v rozličných odvetviach. Zatiaľ čo minulý rok dominoval trendom hrejivý teplý odtieň Living Coral 16-1546, novú dekádu rozbehlo chladnejšie sfarbenie. Vlajkovou loďou farebnej škály pre rok 2020 sa stala farba Classic Blue 19-4052. Štýlové tónovanie sa tak v blízkych mesiacoch bude odvíjať od tohto nezameniteľného modrého odtieňa.

 

pantone 2020 classic blue

Zdroj fotky: pantone.com

 

Všestranná šedá

Ako môže byť neutrálna farba taká úspešná? Pre možnosti, ktoré poskytuje. Ak z nej urobíte primárnu farbu svojich stien, vďaka jej neutrálnemu odtieňu viac vyniknú predmety umiestnené pred ňou. Ako základná farba v miestnosti vám umožňuje používať popri nej rôzne iné farby. Menší dizajnérsky tip: skombinujte šedú s pastelovou ružovou a o moderný dizajn máte postarané.

 

sivá a ružová v interiérovom dizajne

Zdroj fotky: awesomedecors.us

 

Maximum prírody v domácnosti

S recyklovaním materiálov úzko súvisí aj využitie prostriedkov, ktoré nezaťažujú životné prostredie v takej miere, ako plasty alebo iné chemické výtvory. Cieľ obmedziť využívanie škodlivých komponentov sa v oblasti interiérového dizajnu berie naozaj vážne. Z toho dôvodu sa do hľadáčika módy dostávajú rôzne prírodné zdroje, poskytujúce nielen ekologickú, ale aj materiálovú alternatívu. Nájdeme tak lavice z morskej trávy, bambusové police, machové koberce, ba dokonca aj stoly z kukuričných šupiek. Ponúka sa tak aj široký priestor pre kreativitu a dizajnové inovácie.

 

ratanový nábytok

Zdroj fotky: pixabay.com

 

Menej je niekedy viac

Preplnené domácnosti už dávno netvoria hlavný prúd, ktorým by sa dizajn interiéru uberal. Naopak, minimalizmus je alfou a omegou novodobých trendov. Otvorené priestory, viac svetla, malé množstvo dekorácií a veľa miesta na pohyb dodajú na harmonickom a trendovom bývaní. Minimalizmus je takisto skvelou príležitosťou na upratanie si vo veciach a zbavenie sa nadbytočných súčastí vášho domova.

Asymetrická dokonalosť

Aj napriek tomu, že sa na presné geometrické línie príjemne pozerá, iskru domácnosti dodáva presný opak. Práve vďaka tomu, že asymetria predstavuje vymanenie sa zo stereotypu, sa v roku 2020 dostáva na piedestál trendov. Dokonalé línie sú teda pasé, oblúky a zakrivenia priestoru a nábytku sú v novej dekáde IN. Asymetria predstavuje variabilitu jej využitia. Ukazuje sa v kombináciách viacerých farieb na tapetách, extravagantných dizajnoch alebo v spájaní rozličných, navonok k sebe nepasujúcich materiálov do jedného kusu nábytku. Dáva priestor vašej nápaditosti a možnosti usporiadať si svoj nábytok čo najviac prakticky, aby vyhovoval vašim potrebám.

 

asymetrický nábytok

Zdroj fotky: attitude-mag.com

 

Bývajte štýlovo a zároveň v pohodlí. Trendy, ktoré budú dizajn interiéru formovať po celý rok, môžu vybudovať aj nové základy, na ktorých postavíte svoju modernú a harmonickú domácnosť.

Bývajte trendovo aj v roku 2020

Ďalšie články