Keď deti rastú – čo s nábytkom?

Blog

Z detí postupne vyrastajú tínedžeri a vy viete, že sa blíži čas veľkej zmeny. Nielen v správaní a obliekaní, ale hlavne v rekonštrukcii detského kráľovstva – pôvodnej detskej izby. Výzva, ktorej sa hrozia mnohí rodičia, však nie je nezvládnuteľná. Stačí pár šikovných trikov a vaša ratolesť je o krok bližšie k vysnívanej novej izbe.

Nájdite správnu farbu steny

Kraľovala vašej princeznej doteraz na stenách ružová? Alebo vášmu chlapčekovi modrá? Kým deti ešte donedávna na tieto farby nedali dopustiť, teraz musia preč. Stavte na istotu a oživte steny decentnými farbami. Biela, krémová či svetlozelená v kombinácii so šedou alebo jemná žltá sú tou správnou voľbou do každej detskej či študentskej izby.

 

biela detská izba s poschodovou posteľou

Svetlé odtiene sa hodia skutočne všade (Zdroj: naša realizácia)

 

Zbohom, starý nábytok

Čomu sa však pri zariaďovaní novej detskej izby nevyhnete, je kúpa niektorých kúskov nábytku. Vaše dieťa si už nevystačí s postieľkou, ktorá bola jeho vernou spoločníčkou v prvých rokoch života. Neváhajte vymeniť ani pôvodný stolík a stoličku. Čím je dieťa staršie, potrebuje tiež viac priestoru pri stole, preto môžete jednoduchý dizajn nahradiť multifunkčnou verziou so šuflíkmi, vďaka čomu sa dômyselne zväčší úložný priestor v detskej či študentskej izbe. Na dôchodok môžete s čistým svedomím poslať aj všetky detské doplnky, ktoré ešte donedávna skrášľovali izbu vašej ratolesti. Zbohom dajte lampám alebo kobercom s detskými motívmi či textilným vakom na odkladanie hračiek.

Tip: Ak by ste mali meniť nábytok do detskej izby vždy, keď dieťa podrastie alebo keď sa mu zmení vkus, ľahko by ste prišli o všetky financie. Meňte preto doplnky, ktoré vám nevytiahnu z peňaženky všetky úspory a ktoré môžete kupovať priebežne. Nahraďte obrazy na stenách novými, vymeňte detské fotorámiky za elegantné drevené, prípadne podarujte dieťaťu jednofarebné dekoračné vankúše alebo s jednoduchou potlačou.

 

študentské izby so žltými prvkami

Žlté prvky sa hodia do chlapčenských aj dievčenských izieb (Zdroj: Pinterest)

 

Plánujte vopred

Aj keď sa hovorí, že nemá zmysel plánovať veci dopredu, na tento výrok by ste mali zabudnúť už pri zariaďovaní prvej detskej izby. Pokiaľ si vopred premyslíte výber nábytku do detskej izby, po čase zistíte, že ste nemohli urobiť lepšie. Ak sa budete o nábytok v detskej izbe dobre starať a naučíte ho šanovať aj vaše dieťa, vydrží vám pekných pár rokov. Pri zariaďovaní detskej izby na študentskú tak môžete v budúcnosti ponechať šatníkové skrine, komody, regály alebo gauč.

 

originálne študentské izby

Netreba sa báť originálnych riešení, ak sú praktické (Zdroj: Pinterest)

 

Nekupujte, premiestnite

Nábytok pre deti ako veľké skrine, police alebo komody, ktorý tvorí základ izby, býva väčšinou ladený v neutrálnych odtieňoch. Preto sa ho pri zariaďovaní nemusíte zákonite zbaviť aj napriek tomu, že vaše dieťa má na to iný názor. Ak má dieťa výhrady a nevie si predstaviť pôvodný nábytok vo vynovenej izbe, je to v poriadku. Nábytok, ktorý dennodenne používalo, si stále spája so spomienkami na detstvo a evokuje v ňom starú známu detskú izbu. Nájdite si čas a ukážte dieťaťu, ako môže aj starý nábytok oživiť miestnosť, v ktorej trávi značnú časť svojho dňa.

Tip: Pokiaľ starý stolík a stolička ešte nie sú úplne „na dožitie“, dajte im druhú šancu a nájdite im využitie. Poslúžia vám napríklad na terase ako stojany na kvetináče alebo ich šikovnými trikmi (nový náter, obrus) zakomponujte do zariadenia inej miestnosti v dome.

 

Detská posteľ s periňákom

Kvalitný nábytok vydrží roky, vašou starosťou bude vymeniť len dekorácie (Zdroj: naša realizácia)

 

Opýtajte sa budúceho obyvateľa

Pri rekonštrukcii detskej izby myslite najmä na to, že vaše dieťa už dávno nie je malé a má vlastný názor a konkrétne predstavy. Pozorne ho vypočujte a prediskutujte s ním celú zmenu. Pri výbere nábytku do detskej izby sa snažte zachovať minimalistický dizajn, aby priestor nepôsobil preplneným dojmom. Pri zariaďovaní izby sa snažte spojiť dizajn nábytku s jeho praktickou stránkou.

 

Ak by ste si nevedeli poradiť s návrhom detskej izby pre vášho rastúceho študenta, naši dizajnéri vám radi navrhnú praktické a moderné riešenie. Stolári sa zase postarajú o nábytok, ktorý vydrží roky. 🙂

Keď deti rastú – čo s nábytkom?

Ďalšie články