Ako zariadiť terasu vašich snov

Blog

V letnom období, v ktorom konečne nadišli horúce dni súce na trávenie času vonku, je priestor terasy rajom, ktorý všetci hľadáme. Nech už máte v pláne letné dni alebo večery stráviť vonku akokoľvek, práve na terase môžete zažiť nespočetné množstvo zábavy a skvelých zážitkov. Obdobie na zariaďovanie terás už klope na dvere, tak sa teda pozrite na užitočné tipy a triky, vďaka ktorým sa vaša terasa zmení na útulné miesto, kde bude každý rád tráviť čas.

Tipy na trendovú terasu

Rok čo rok sa trendy menia, a inak tomu nie je ani pri zariaďovaní terás. Aj v tomto prípade sa osvedčilo, že sa staré opäť dostáva do módy. Konkrétne sa to týka rustikálneho alebo vintage štylizovania terasy vďaka drevu. Či už z neho vytvoríte podlahu, zábradlia, kreslá alebo stoly, získate tým štýlový dizajn s použitím ekologických materiálov.

 

terasy v prírodnom štýle

 

Rustikálny štýl umocníte využitím naoko opotrebovaných materiálov. Tento materiál môžete využiť pri výbere podlahy, nábytku alebo doplnkov. Medzi vychytávky tohto trendu patrí napríklad kombinovanie dlaždíc rôznych farieb alebo nábytok natretý navonok vyšúchanou farbou.

Ak sa vám nedarí vyraziť si niekam na dovolenku, naaranžujte si svoju terasu podľa exotických destinácií. Atmosféru počas pobytu na terase oživíte pomocou prírodných kameňov. Tie vytvárajú autentický dojem prírody a zlepšujú tak celú náladu z pobytu pod vaším prístreškom. Posedenie na terase, alebo prípadné stolovanie, vám kúsky prírody vždy skrášlia, preto neostávajte iba pri kameňoch, ale pridajte aj kvety v črepníkoch alebo aj vo vázach, po ktoré vám stačí ísť len kúsok od terasy, do vašej záhradky.

 

drevené terasy s nádychom exotiky

 

Ďalším trendom je ladenie terasy s interiérom vášho domu, čím viete tieto dve časti prepojiť. V súčasnosti už len ťažko rozoznáte interiérový nábytok od toho exteriérového. Hovoríme hlavne o veľkých a pohodlných gaučoch alebo kreslách. Dizajnéri preto odporúčajú takýto nábytok ladiť s vnútrajškom bytu, či už štýlovo alebo farebne. Pre ešte útulnejší vzhľad terasy poukladajte na pohovku alebo kreslo mäkké vankúše a deky.

Neodlúčiteľná súčasť domova

Terasa je síce akousi „externou“ súčasťou domova, praktickejšie je urobiť z nej ďalšiu miestnosť vašej domácnosti. Nie vždy sa na terasu dostanete priamo z niektorej z miestností domova, obzvlášť v prípade starších stavieb. Dnes ich však nájdete málo. Naopak, úspešným trendom je priame prepájanie terasy s miestnosťami ako obývačka či kuchyňa. V prípade letného stolovania vám poslúži napríklad ako jedáleň. Návšteva si rada užije posedenie na sviežom vzduchu namiesto toho, aby sedela v obývačke, a v prípade potreby sa v rýchlosti dokážu presunúť dovnútra. Prepojenie terasy s interiérom šetrí čas, ktoré môžete viac využiť na zábavu a oddych.

 

terasy so stolovaním

 

Nepodceňte výber materiálu a nábytku

Práve od toho, aký materiál si zvolíte za súčasť vašej terasy, sa bude odvíjať aj životnosť nábytku alebo terasy ako celku. Najdôležitejším faktorom pri výbere materiálu je práve odolnosť voči poveternostným podmienkam. Ak je vaša terasa menej alebo iba čiastočne krytá, vhodnými variantmi pre vás budú kov, plast alebo umelý ratan. Nábytok by mal byť pripravený odolať akýmkoľvek nástrahám počasia, keďže nejaké jeho kusy môžu tráviť na terase celý rok a pasovať sa s rozličnými vonkajšími vplyvmi. V opačnom prípade vám účinne poslúži aj drevo, ktoré je kvôli pôsobeniu vody náchylné na vlhnutie, v prípade plne krytej terasy to však nie je žiadny problém. Často sa využívajú najmä smreky, duby alebo buky.

 

terasy s ratanovým sedením

 

Na postavenie terasy nie je nikdy neskoro

Terasa je doplnok vášho domova, ktorý nie je nikdy neskoro vybudovať. Pred jej výstavbou je podstatné starostlivo si pripraviť stavebný plán. Ak sa chcete vyhnúť rizikám pri výstavbe, odporúčame poradiť sa s odborníkmi v oblasti dizajnu a architektúry, ktorí vám poskytnú profesionálne tipy pre výstavbu terasy na mieru vašim požiadavkám a pozemku.

 

terasy v čiernej farbe

 

Terasa môže vzniknúť nielen ako novostavba, ale aj ako výsledok prerobenia istej časti vášho domova. Ak máte napríklad garáž, ktorú už naďalej nevyužívate, zbúraním niekoľkých priečok a niekoľkými technickými úpravami dostanete vhodný priestor na úchvatnú terasu.

Takisto je pri výstavbe terasy dôležité vedieť už pred jej výstavbou, na aké účely ju budete prednostne využívať. Niekto si na terase rád užije kávu alebo odpočinok, pre iných to ale môže byť to správne miesto na stolovanie alebo garden party.

 

Zdroj inšpirácií: Pinterest

Ako zariadiť terasu vašich snov

Ďalšie články