Ako správne vybrať podlahu do novostavby

Blog

Podlaha je základom každého interiéru. Ovplyvňuje jeho atmosféru aj celkový štýl, do ktorého ladíme domácnosť. Ak už nejaký ten rok bývate vo vlastnom, sami najlepšie viete, aký typ podlahy vám vyhovuje viac. Pri novostavbe či rekonštrukcii však do úvahy prichádza množstvo typov povrchov, až sa v nich človek môže strácať. V článku vás prevedieme rôznymi typmi podláh, aby ste si vedeli vybrať ten najvhodnejší pre vás.

Čo je potrebné zvážiť na začiatku

Pri výbere podlahy je dobré mať premyslené, v akom štýle bude zariadený zvyšok interiéru. Zamyslite sa, do akých odtieňov budete jednotlivé miestnosti ladiť, či je vám blízky moderný štýl, alebo sa prikláňate skôr k vintage ladenému interiéru. Aj to vám napovie, aký materiál či odtieň podlahy zvoliť. Nepísané pravidlo hovorí, že využívať by sa mal jeden typ podlahy v rámci jedného podlažia.

Zamyslite sa aj nad tým, koľko času ste ochotní venovať starostlivosti o podlahu. Rovnako nezabúdajte na to, že svetlá podlaha priestor opticky zväčšuje a tmavá naopak zmenšuje.

Vyberať ju treba podľa toho, do akého prostredia je určená. V kuchyni a v kúpeľni je dôležité, aby bola podlaha odolná voči vode a iným poškodeniam. V ostatných izbách by podlaha mala byť príjemná na dotyk nôh. Ak plánujete podlahové vykurovanie, uistite sa, že vami zvolená podlaha je vhodná pre tento spôsob kúrenia.

Typy podláh a ich plusy a mínusy

Drevená podlaha

Stará osvedčená klasika. Drevené parkety sa používajú veľmi dlho pre rôzne typy interiéru. Sú ideálne do obývačky, spálne a detskej izby. Trh ponúka širokú škálu drevín, ale aj rôznych typov drevených podláh. V súčasnosti sa využívajú hlavne dvojvrstvové parkety, veľkoplošné drevené trojvrstvové plávajúce podlahy alebo moderné masívne parkety. Drevo vyvoláva príjemnú domácu atmosféru a pôsobí luxusne. Veľkou výhodou takýchto podláh je ich životnosť. Drevená podlaha sa dá viackrát renovovať a po renovácií vyzerá ako nová.  Takisto zabezpečuje veľmi dobrú tepelnú a zvukovú izoláciu. Pri výbere tohto druhu podlahy sa však musíte pripraviť na jej vyššiu cenu.

 

drevená podlaha v modernom interiéri

Zdroj inšpirácií: Pinterest

 

Laminátová podlaha

Laminát je cenovo prijateľnejšou alternatívou voči dreveným podlahám. Drevo imituje tak dobre, že niekedy je na nerozoznanie od originálu. Takáto podlaha je oproti drevu jednoduchšia na údržbu. Obľúbená je aj vďaka rýchlej a jednoduchej montáži na akýkoľvek podklad. Položiť laminátovú podlahu zvládnete aj sami s pomocou niekoľkých nástrojov. Takáto podlaha je však citlivá na vlhkosť, a preto nie je vhodná na použitie v miestnostiach so zvýšenou vlhkosťou. Podlaha z laminátu chladí, čo môže byť výhodou v lete. Počas zimných mesiacov však chodenie naboso nebude práve najpohodlnejšie. Riešením je obľúbené podlahové kúrenie, ktoré sa inštaluje do väčšiny novostavieb domov.

 

Keramická dlažba

Keramická dlažba je veľmi odolná voči vode a mechanickému poškodeniu, preto je obľúbená hlavne v kuchyni, kúpeľni a predsieni. Vzhľad takejto podlahy vydrží prakticky rovnaký desiatky rokov. Môžete si vybrať z najrôznejších dekorov, obľúbené sú dlažby evokujúce kameň či drevo. Ak chcete priestor oživiť, môžete siahnuť po farebnejších kombináciách a výraznejších vzoroch, prípadne skombinovať veľkosť dlaždíc. Pri výbere dlažby je taktiež vhodné zvážiť podlahové kúrenie, keďže takáto podlaha je veľmi studená.

 

dlažba v modernom interiéri

Zdroj inšpirácií: Pinterest

 

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je v súčasnosti veľmi obľúbená, keďže ide o cenovo dostupné riešenie. Využíva sa ako alternatíva k masívnemu drevu alebo dlažbe, avšak ponuka vzorov, farieb, textúr a tvarov je omnoho širšia. Ak máte predstavu o vzorovanej podlahe či špeciálnej farbe, práve vinylová podlaha môže byť pre vás.

Takáto podlaha  je odolná voči vlhkosti a veľmi jednoduchá na údržbu, preto ju môžete použiť prakticky v ktorejkoľvek miestnosti. Je známa aj svojím protišmykovým povrchom. Vinylová podlaha má však problém s nerovnosťami, preto musí byť podklad úplne rovný.

 

farebná vinylová podlaha

Zdroj inšpirácií: Pinterest

 

Koberec

Koberec je obľúbeným doplnkom, ktorý najčastejšie umiestňujeme ako samostatný kus do obývačky, spálne či detskej izby. Dodáva miestnosti dojem útulnosti, zároveň farebne aj štýlovo dotvára interiér. Celoplošný koberec možno nie je prvou voľbou väčšiny moderných domácností, aj táto voľba však má svoje výhody. Kvalitné vysokozáťažové koberce sa hodia aj do bežných domácností, výborne tlmia zvuk a zvyšujú tepelnú izoláciu. Oceníte ich najmä pri malých deťoch, ale napríklad aj v spálni.

Nevýhodou kobercov je to, že sa v nich zachytáva prach a vyžadujú si pravidelnú starostlivosť a občasné vytepovanie.

 

celoplošný koberec v modernom interiéri

Zdroj inšpirácií: Pinterest, realizácia WSD

 

Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť pre typ podlahy do vášho nového bývania, radi vám v interiérovom štúdiu WSD pomôžeme s návrhom aj realizáciou celého interiéru so zohľadnením vašich predstáv a požiadaviek. Prezrite si naše realizácie a neváhajte nás kontaktovať. 🙂

 

Zdroj úvodného a záverečného obrázku: Freepik.com

Ako správne vybrať podlahu do novostavby

Ďalšie články