Zariaďujeme prvý byt – ako na to?

Blog

Presťahovali ste sa do vlastného? Je načase prejsť k ďalšej fáze zabývania sa, ktorou je vyplnenie interiéru nábytkom. Väčšinou sa prvé bývanie po istom čase vymení za niečo priestrannejšie a lepšie, no rozhodne v tomto novom priestore strávite veľa času. Či už nový byt patrí vám, alebo sa nachádzate v podnájme, črtá sa vám fúra spôsobov na jeho vhodné zariadenie.

Poznajte svoje možnosti

V prvom rade si treba uvedomiť, že nech sú vaše predstavy o zariadení prvého bývania akokoľvek honosné, kúpa jednotlivých kusov nábytku sa v konečnom dôsledku bude odvíjať od vášho rozpočtu. Na začiatku teda musíte mať jasno v tom, akú sumu môžete do zariaďovania interiéru investovať. Nad financiami uvažujte starostlivo a so širším pohľadom na vec, čo znamená, že je potrebné myslieť na bývanie ako celok a nielen na jeho jednotlivé miestnosti samostatne. Nájdite si čas na to, aby ste svoje finančné prostriedky dostatočne zhodnotili, nech nemusíte v polovici zariaďovania vášho bytu niektoré kusy nábytku vracať alebo na istý čas s ich kúpou prestať.

Možno kupujete byt, ktorý nejaké zariadenie má. Tu nastáva otázka, či ste s aktuálnym nábytkom spokojní, alebo ho časom budete chcieť vymeniť. Niekedy sa predošlí majitelia trafia do nových obyvateľov, no možno to vidíte na postupnú výmenu jednotlivých kúskov. To vám vie zo začiatku ušetriť nejakú čiastku, ak sa dokážete uspokojiť aj so zariadením, ktoré nie je úplne podľa vášho gusta. Pri výmene nábytku si všímajte kvalitu a potenciál. Je starý kúsok poškodený, alebo je to „len“ masívna stará skrinka, ktorá sa vám na prvý pohľad nepáči? Možno sa vám podarí zrenovovať ju podľa vášho vkusu a zakomponovať ju k novému nábytku.

Vlastný byt či podnájom?

To, ako chcete či môžete zariadiť svoje bývanie, vo veľkej miere závisí od vlastníka týchto priestorov. Ľudia s bytom v ich vlastníctve majú pri zariaďovaní bytu voľnejšiu ruku, nie sú obmedzovaní zákazmi prenajímateľa, ako tomu môže byť v prípade podnájmov. Vlastníci bytov majú oproti nájomcom jednu veľkú výhodu, a to možnosť uvažovať nad zariadením aktuálneho bývania v dlhšom časovom rozpätí. Tu je vhodné investovať aj do vstavaného nábytku alebo drahších materiálov.

Podnájomníkov môže ovplyvniť viac faktorov, ktoré ich prinútia nové bývanie opustiť, a tak by investície do výplne svojich priestorov nemali robiť také veľké, aké si môžu dovoliť vlastníci bytov. Rozdiel vo vlastníckom vzťahu voči vášmu bývaniu vás takisto môže usmerniť pri jeho zariaďovaní a naviesť na tú najvýhodnejšiu cestu pre vás ako z finančného, tak aj dlhodobého hľadiska. Podnájomníci môžu pri kúpe nábytku zvážiť aj jeho trvácnosť, čo sa im môže hodiť pri následnom sťahovaní a rozhodovaní, či si majú isté kusy vziať so sebou, alebo ich ponechať budúcim nájomcom.

 

vstavaný nábytok WSD

Vstavaný nábytok zvýši hodnotu vášho bytu

 

A čo s kuchyňou?

Zariadené byty nejakou disponujú. To, či si ju ponecháte, opäť závisí od vášho vkusu a náročnosti. Ak sa v kuchyni veľmi neobraciate, možno vám postačí aj staršia. Ak však radi varíte a všeobecne sa často zdržiavate v kuchyni, oplatí sa zainvestovať do kvalitnej, ktorá vydrží vám a možným budúcim majiteľom dlhé roky. Nenechajte sa zlákať na lacné kuchyne, na ktorých na prvý pohľad vidno ich kvalitu, resp. nekvalitu materiálov aj montáže. Aj malé kuchyne v malých bytoch vedia ponúknuť plnohodnotný priestor na varenie, ak sú navrhnuté odborníkom. Kuchyňa na mieru skrátka predčí lacnú voľbu vo všetkých smeroch.

 

Lesklá biela kuchyňa s oknom

Kuchyňa na mieru využije potenciál priestoru, aj toho menšieho

Poznajte svoje bývanie

Nie je byt ako byt. Každý má svoje plusy aj mínusy. Niektoré sú tmavšie, iné priestrannejšie, ďalšie môžu byť viac rustikálne, v iných sa stretnete s prepracovanejšou architektúrou. Poznať výhody a nevýhody, ktoré sa vo vašom bývaní rysujú, je užitočným poznatkom. Tak viete, aké materiály sa do bytu hodia, ak je v ňom napríklad viac vlhkosti, alebo aké tvary doň umiestniť, aby ladili s vizuálom vášho interiéru. Dôkladná znalosť vášho bytu vie celý proces jeho zariaďovania výrazne zrýchliť, urobiť ho kreatívnym a poskytnúť vám bohatú inšpiráciu na výplň novej domácnosti.

 

moderná a vintage spálňa

Moderný či vintage štýl?

 

Najskôr to najdôležitejšie

V začiatkoch zariaďovania svojho bývania sa musíte postarať o to, aby nechýbali predovšetkým základné kusy nábytku. Nerozmýšľajte hneď pri vstupe do nového priestoru nad tým, aký topánkovník umiestnite do vstupnej chodbičky. Najvýznamnejšie investície by mali ísť do vecí, ktoré sú pre vás nevyhnutné. Komfortný spánok musí mať každý, takže dobrá posteľ a matrac sú samozrejmosťou. Sedenie na zemi pri jedle nie je práve najpohodlnejšie, tak sa postarajte o stôl a zopár stoličiek do kuchyne. Skriňa nesmie takisto chýbať, tak ju majte na pamäti hneď v začiatkoch zariaďovania bytu. Pri vypĺňaní interiéru je potrebné mať priority a držať sa ich pre vašu vlastnú spokojnosť.

 

obývačka z paliet

Niektoré kusy nábytku nemusia zaťažiť vašu peňaženku

 

Naučte sa praktické triky

Nie každý si môže vo svojich začiatkoch dovoliť veľké investície. Vtedy sa hodí poznať “hacky“, ktoré vám ušetria peniaze a zároveň dodajú požadovaný komfort. Nemôžete si dovoliť vyhodiť peniaze za poriadnu posteľ alebo gauč? Nanoste si do bytu obyčajné palety, pospájajte ich, nakopte podľa požadovanej veľkosti, prekryte matracmi a šikovná posteľ alebo pohodlný gauč je na svete. Využite všetky zdroje, ktoré máte k dispozícii a ktoré vám nevyprázdnia peňaženku. Zo starého oblečenia môžu vzniknúť kvalitné poťahy na vankúš, fotografiami v rámčekoch dokážete vyplniť steny a hneď tak vdýchnete bytu novú atmosféru. Ak radi kreslíte či maľujete, máte možnosť vyzdobiť steny vlastnými výtvormi.

Vďaka týmto a podobným trikom nielen že ušetríte veľa peňazí, ale takisto sa vám otvorí široká škála kreatívnych možností, ktoré urobia z vášho bytu unikát.

Zariaďujeme prvý byt – ako na to?

Ďalšie články