Ako naplánovať schodisko v dome?

Blog

Hlavnou úlohou schodiska je spájať rôzne úrovne domu. V súvislosti s realizáciou schodiska – či už pri novej výstavbe, alebo rekonštrukcii – je dôležité zvážiť viacero kľúčových bodov. Ako naplánovať schodisko, aby sa z pohľadu funkčnosti a dizajnu stalo dokonalou súčasťou interiéru?

Začnite odpoveďami na dôležité otázky

Plánovanie schodiska nenechávajte na poslednú chvíľu. Vyžaduje istý priestor a akýkoľvek kompromis sa negatívne podpíše na celkovom výsledku. Pri realizovaní viacpodlažného domu sa so schodiskom automaticky ráta a je súčasťou už samotného návrhu, dokonca aj v rôznych verziách. V prípade, že dom nadstavujete a riešite rozsiahlu rekonštrukciu viacgeneračného domu, výstavba schodiska môže významným spôsobom ovplyvniť existujúci interiér prízemného podlažia, ktorý príde o niekoľko metrov štvorcových a niekedy i o jednu celú miestnosť.

Premyslite si odpovede na nasledujúce otázky:

  • Odkiaľ majú schody v dome vychádzať a kam budú viesť?
  • Koľko priestoru môžete pre schodisko vyhradiť?
  • Máte záujem o schodisko orientované do otvoreného priestoru alebo sa vám viac páči schodisko obklopené priečkami?
  • Chcete vzdušne pôsobiace schodisko v minimalistickom dizajne alebo schodisko s využitým priestorom pod schodmi?
  • Potrebujete dostatočný manévrovací priestor?
  • Uprednostňujete schodisko s prirodzeným svetlom?

Náš tip: Pozrite si zaujímavé nápady, ako využiť priestor pod schodiskom

Začlenenie schodiska do dispozície

So schodiskom prirodzene súvisí pohyb, aktivita a istá miera ruchu. Ak schodisko umiestnite do obývačky, okamžite sa stane priechodnou miestnosťou. Je síce dobré mať prehľad o tom, čo sa v dome deje, no v istých situáciách to býva až mimoriadne rušivé. Pri viacgeneračnom dome, kedy je interiérové schodisko zároveň aj vyústením do ďalšej bytovej jednotky, je ideálnou voľbou izolovanie od prízemného podlažia, aby sa bývajúci navzájom nerušili.

Tvar budúceho schodiska

Priame schodisko, zalomené schodisko, točité schodisko, vretenové schodisko, dvojramenné a viacramenné schodisko s podestou, … Na výber máte z mnohých konštrukčných riešení a minimálne jeden tvar schodiska dokáže vystihnúť vaše potreby a potenciál priestoru.

V prípade priameho schodiska sú najväčšie nároky na dostatočne dlhú stenu, pozdĺž ktorej schodisko lineárne stúpa. Dvojramenné a viacramenné schodiská s podestou vytvárajú už po niekoľkých schodoch priestor na odpočinok. Zvyčajne má takéto schodisko kontakt s okolitými priečkami a nechýba mu ani zábradlie, čo vylepšuje jeho bezpečnosť. Pre vretenové schodisko je typický stredový stĺp, okolo ktorého sa „ovíjajú“ schody/stupne. Je priestorovo najmenej náročné. Umožňuje však prechod len jednej osobe a prenášanie väčších predmetov je obmedzené.

Drevené interiérové schody s podsvietením

Parametre pre pohodlné schodisko

Schodisko slúži na prekonávanie výškového rozdielu medzi podlažiami. Chôdza po schodisku musí byť pohodlná pre deti, dospelých i ľudí vo vyššom veku. Pri realizácii schodiska sa myslite na bezpečnosť aj pohodlnosť, keďže výstup a zostup po schodisku je podstatne náročnejší ako chôdza po rovine.

V súvislosti s návrhom schodiska sa zohľadňuje sklon schodiskových ramien, ktorý nesmie byť väčší ako 35 stupňov. Optimálna výška schodu je medzi 16 – 18 cm. Šírka schodu (čiže nášľapu) sa pohybuje v rozpätí od 25 – 30 cm. Schodisko je pohodlne priechodné pri šírke 90 cm. Užšie pôsobí stiesnene, širšie zase ukrajuje z priestoru.

Pri výstavbe schodiska zaváži každý detail. Napríklad i niekoľkocentimetrová hrúbka novej podlahy na poschodí, ktorá ešte nie je inštalovaná, no bude mať vplyv na celkovú výšku najvyššieho schodu. Všetky schodiskové stupne totiž musia mať rovnakú výšku. Nezrovnalosti sa prejavia zakopávaním a prípadným rizikom pádu.

Ako získať o schodisku predstavu ešte pred výstavbou?

Schodisko môže byť dominantným a neprehliadnuteľným prvkom interiéru, no taktiež aj nenápadným, no stále nevyhnutným elementom pre plnú funkčnosť vášho bývania.

Ak váhate, kde schodisko umiestniť, aký tvar a materiál bude najlepším riešením, nechajte si tento „oriešok“ rozlúsknuť pomocou vizualizácie, vďaka ktorej získate jasnú predstavu o tom, ako bude schodisko vyzerať a aký bude mať celkový vplyv na interiér. Koniec koncov, ide o unikátny prvok na mieru. Využite skúsenosti dizajnérov, objavte plný potenciál vášho priestoru a možnosti, ktoré ponúka.

Ako naplánovať schodisko v dome?

Ďalšie články