Ako využiť priestor pod schodmi? Spojte praktickosť s dobrým nápadom

Blog

Je súčasťou vášho domu schodisko? Táto špecifická časť domu má jasný účel – bezpečne a plynulo spájať dve podlažia. Zároveň však ponúka celý rad nápadov, ako využiť priestor pod schodmi s dôrazom na dôvtip, štýl, ale aj zaujímavú praktickú stránku. Ukážeme vám, ako sa s týmto priestorom pohrať – či už ide o schodisko uzatvorené medzi stenami, alebo priznaný dominantný prvok interiéru.

Spôsob, akým bude priestor pod schodmi využitý, závisí vo veľkej miere od umiestnenia schodiska vo vašom dome a jeho tvaru. Jednou z prvých a pomerne obľúbených možností je premena na úložný priestor, napríklad ako malý sklad pre upratovacie pomôcky. Funguje to v prípade, ak je pod schodmi z jednej strany dostatočne vysoký podchodný priestor na osadenie plnohodnotných dverí. Ak je schodisko zaujímavým solitérom, z hľadiska dizajnu a celkového vyznenia už nemusí byť jeho uzatvorenie práve najlepším riešením. Ako si tento priestor pretvoriť podľa svojich predstáv?

Príjemný kútik na sedenie

Ak máte lomené alebo priame schodisko v blízkosti vstupu či hlavnej chodby, môžete ho premeniť na príjemné posedenie s nenápadným úložným priestorom, napríklad pre topánky. Chodba opticky nepríde o svoj objem ani svetlosť, vy však získate atraktívne miesto, ktoré na seba po vstupe do domu okamžite upúta pozornosť.

Všetko na mieste a mimo pohľad

Máte radi kreatívne riešenia, ktoré rozlúsknu častokrát náročný boj s nedostatkom priestoru? Ak ste stotožnili s myšlienkou priestor pod schodmi uzavrieť, môžete sem za estetické dvierka umiestniť napríklad aj práčku so sušičkou. Výsuvný systém zase poskytne dostatok miesta pre sezónnu obuv, kabelky, športové potreby a ďalšie predmety, ktoré bežne zaberali miesto na dne skríň.

Detská skrýša aj domček pre domáceho miláčika

Od čias Harryho Pottera síce ubehol nejaký ten rok, no vždy sa nájdu deti, ktoré zatúžia po skrýši podobnej, ako bola jeho “detská izba”. Takáto malá herňa alebo kútik môže pritom vzniknúť aj pod schodiskom s podestou, ktoré má nízku podchodovú výšku. Pre milovníkov psov môže byť zase inšpiráciou vytvorenie psieho domčeku. Tu však vopred myslite na praktickú stránku – predovšetkým jednoduché čistenie a primeraný prístup k miestu, kde psík oddychuje.

Pokračovanie kuchyne

Z moderných interiérov, kde je schodisko viditeľné od prvého, po takmer posledný schod, majú dizajnéri radosť. Vtedy sa už priestor pod schodiskom môže využívať plnohodnotne, s dôrazom na účel. Taká môže byť aj kuchyňa pod schodmi, resp. jej pokračovanie. Za najpraktickejšie riešenie považujeme vyplnenie priestoru potravinovými skrinkami alebo výsuvnými panelmi na zákazku. Budete prekvapení, koľko vecí a potravinových zásob sem zmestíte!

Vyhradené pre domácu pohodu

V podobnom duchu sa bude niesť aj ďalší nápad. Televízor a nízke skrinky umiestnené pod schodiskom nie sú síce žiadnou novinkou, no zaslúžia si miesto v našom výbere. Prečo? Hluché miesto pod schodmi môže trpieť nedostatkom svetla, čo je paradoxne výhoda pri pozeraní filmov. Jednoduchá, časovo aj finančná nenáročná realizácia tak prináša výsledok, ktorý presvedčí!

Obľúbený kútik pre pána domu

Ak sa schodisko nachádza v blízkosti kuchyne alebo obývačky, nápad vytvoriť si pod ním malý bar alebo vinotéku, bude horúcim želiezkom v ohni. Pri realizácii myslite na detailné spracovanie všetkých prvkov, zaujímavé osvetlenie či dostatočný úložný priestor pre poháre aj fľašky vína. Vinotéka lepšie vynikne pod plným schodiskom. Cez otvorené stupne sa bude na vyleštené poháriky nadmerne prášiť.

Nová pracovňa

Miesto pod schodiskom si zaslúži prívlastok dynamické. Nielen preto, že sa po schodoch koná pravidelný pohyb. Taktiež má aj plynulú, narastajúcu kompozíciu. Môže však byť dostatočne veľké. Tieto aspekty sa dajú šikovne využiť pri vytváraní nového priestoru pre domácu kanceláriu. Váš nový pracovný kútik tak bude mať hlboký pracovný stôl a viac miesta na odkladanie, ako by ste zreme získali v bežnom priestore. Nezabudnite však na osvetlenie a skutočnosť, že okolo schodiska býva rušno.

 

Priestor pod schodiskom môže mať veľa podôb. Od praktických, po rýdzo štýlové. Ak chcete riešenie na mieru pre váš interiér a potreby, ozvite sa nám. Radi s vami prejdeme všetky zaujímavé možnosti.

Zdroj inšpirácií: Pexels.com

Ako využiť priestor pod schodmi? Spojte praktickosť s dobrým nápadom

Ďalšie články