Ako vylepšiť home office? Vytvorte miesto, v ktorom bude radosť pracovať

Blog

Pracujete z domu? Potom už viete, že na udržanie výkonnosti a pracovného sústredenia, potrebujete priestor, kde máte všetky nevyhnutné veci po ruke a aspoň čiastočne ho vnímate ako pracovný kútik. Máte stoličku, stôl, elektroniku. Tým to však nekončí, práve naopak. Ako vylepšiť home office? Zaslúžite si atraktívny a funkčný pracovný priestor, v ktorom sa budete cítiť dlhodobo príjemne.

 

Premiestnite stôl čo najbližšie k oknu

Jedným zo základných pravidiel vytvorenia produktívnej domácej kancelárie, je dostatok svetla. Ak ste si u vás doma vyhradili menší pracovný kútik v rohu miestnosti, možno sa potýkate s nedostatočným osvetlením, ktoré má veľký vplyv na vašu výkonnosť. Zle osvetlený pracovný stôl nadmerne zaťažuje oči, vedie k únave a častým bolestiam hlavy. Pokúste sa urobiť v miestnosti menšie zmeny a presunúť stôl k oknu alebo vedľa okna.

Dostatok denného svetla stimuluje tvorbu serotonínu, ktorý má pozitívny vplyv na náladu a celkové rozpoloženie. Čo robiť, ak nie je možné home office zariadiť v blízkosti okna? Zaujímavým riešením sú inteligentné lampy s automatickým prispôsobením jasu a farebnej teploty.

Užívajte si živú zelenú

Na rastliny v interiéri zvyčajne pozeráme ako na živé estetické dekorácie, avšak ich prínos je omnoho väčší. Pripisujú sa im terapeutické účinky, schopnosť filtrovať a okysličovať vzduch, aj pohlcovať elektrosmog. Psychológovia dokonca zistili, že obklopiť sa zelenými rastlinami v pracovnom prostredí môže zvýšiť vašu pracovnú produktivitu až o 15 %.

Zaobstarajte si druhý monitor

Viete o tom, že s dvoma monitormi budete podstatne produktívnejší? Nemusíte byť iba programátor alebo grafik, aby ste naplno ocenili prínos druhej obrazovky. Ak pravidelne pracujete s komplexnými výpočtami, tabuľkami, potrebujete viesť videohovor a zároveň priebežne spracovávať postrehy, potom sa pre vás väčšia zobrazovacia virtuálna plocha stane nenahraditeľným krokom vpred. Už viac nebudete strácať čas prehrabávaním sa medzi záložkami a programami. Dôležité informácie budete súčasne sledovať a zároveň spracovávať.

Povýšte pohodlnosť na prvé miesto

Aj vaša domáca kancelária by mala spĺňať základné pravidlá ergonómie priestoru. Priamy dosah má na ňu výber najčastejšie používaných kusov nábytku – stolička a stôl. Už iste tušíte, že dlhodobé sedenie na tvrdej stoličke od jedálenského stola vplýva na vaše zdravie negatívne. V základe je dobré odraziť od tzv. pravidla pravých uhlov. To znamená, že vaše ruky by mali byť na stole položené tak, aby v lakťoch zvierali pravý uhol a súčasne, aby ste mali nohy v kolenách zohnuté v pravom uhle.

Nebojte sa investovať do výškovo nastaviteľnej ergonomickej stoličky s pohodlným polstrovaním a bedrovou opierkou. Ak máte vyšší stôl, zadovážte si praktickú opierku nôh (napríklad s masážnou funkciou). Vymeňte používanie touchpadu za vertikálnu myš, robte si počas práce pravidelné prestávky a už onedlho sa zmení aj vaše vnímanie pracovných povinností.

Využívajte priestor vertikálne

Pre menší domáci homeoffice je zvyčajne vyhradený bezprostredný priestor v okolí pracovného stola. Keďže v bežnej domácnosti nemusí byť veľa miesta na rozdávanie, je to miesto, kde sa sústreďuje dôležitá časť vášho dňa. Snažte sa preto v maximálnej miere využiť priestor nad stolom alebo vedľa stola, v závislosti od umiestnenia okna. Možno budete prekvapení, koľko užitočného odkladacieho priestoru ponúka stena blízko vás. Stavte na stabilné závesné systémy s dobrou nosnosťou, ktoré neohrozia vašu drahú elektroniku ani v prípade, ak na ne uložíte desiatky kníh a šanónov.

Investujte do úložných priestorov

Pripravte sa na to, že home office po čase ukáže svoju odvrátenú tvár. Postupne pracujete v čoraz pomalšom tempe, ale za to od rána do večera. S notebookom ste už sedeli v obývačke, v kuchyni pri varení či v posteli. Všade nachádzate svoje poznámky a boli by ste najradšej, keby sa všetky stopy o práci z vášho útulného bytu stratili. Je vám to povedomé? Nič si nezazlievajte, ide o celkom bežný vývoj.

Existuje spoľahlivé riešenie. Praktické (a predovšetkým) uzatvárateľné úložné skrinky na mieru vás zbavia pohľadu na pracovné dokumenty. Vašu domácu pracovňu tak udržíte  v dokonalom poriadku, kde má všetko svoje miesto. Nestrácate čas hľadaním po celom byte, ani vás neznervózňuje pohľad na pracovný chaos.

Zmeňte dočasné riešenie na trvalé

Niektorí ľudia fungujú na home office už dlhé roky, ďalších zastihol v poslednom období nepripravených. Domáci pracovný kútik sa preto najskôr ponáša na provizórium. Ak už tušíte, že sa home office stane pravidelnou súčasťou vašich dní, je čas vytvoriť si precízne premyslený priestor, ktorý dokonale zapadne do vášho interiéru a dokáže využiť každý centimeter plochy. Radi vám pomôžeme s návrhom aj kompletnou realizáciou vašej novej pracovne. Aj domáca kancelária môže byť premyslená do detailu a vyrobená na mieru – ako trvalé riešenie z kvalitných materiálov.

 

zdroj: https://blog.doist.com/home-office-upgrades/

zdroj obrázkov: pixabay.com, pexels.com

Ako vylepšiť home office? Vytvorte miesto, v ktorom bude radosť pracovať

Ďalšie články