Ako ušetriť miesto v malom byte?

Blog

Menej metrov štvorcových nemusí znamenať znížený komfort v bývaní. Malý byt vyžaduje dômyselné organizačné plánovanie, aby ste získali dostatok miesta na najdôležitejšie prvky bez pocitu stiesnenia a pri plnom zachovaní ich funkčnosti. Inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako ušetriť miesto v malom byte. Ak sa k tomu pridá pôsobivý estetický dojem, bývanie v malom byte si zamilujete.

Investujte do viacúčelovej výbavy

Ak chcete reálne ušetriť priestor v malom byte, vopred si vytvorte zoznam, čo nevyhnutne potrebujete a akým spôsobom daný prvok využijete. Hitom sú nielen multifunkčné spotrebiče, ale aj viacúčelový nábytok, ktorý sa transformuje podľa potrieb a zaberá iba nevyhnutné miesto.

Jedálenský stôl môže byť v čase nepoužívania celkom jednoducho priložený k stene a vyzerať ako zaujímavá nástenná dekorácia. Pracovnú plochu na kuchynskej linke viete rýchlo rozšíriť doplnkovou výsuvnou doskou. Pod pohovkou, posteľou i pod konferenčným stolíkom sa tiež môže ukrývať solídny, premyslene koncipovaný úložný priestor.

Naplno využite steny okolo dverí

Steny okolo dverí sú často prehliadané, a pritom ponúkajú veľa vertikálneho miesta v niekoľkých úrovniach. Či už sa rozhodnete pre hotové regále a police, alebo dáte prednosť realizácii na mieru, získate nadštandardné metre štvorcové odkladacieho a úložného priestoru od podlahy až po strop. V obývačke sa budú tiež veľmi pekne vynímať police pod stropom – nad úrovňou dverových zárubní.

Prečítajte si tiež: Netradičné úložné priestory – Ako nájsť miesto aj v malom byte?

Nezapratávajte podlahy

Nechcete v malom byte zažívať pocit stiesnenosti? Vyhnite sa nadmernému zapratávaniu podlahy, ktoré opticky zásadne uberá z veľkosti priestoru. Opatrne s množstvom komôd, taburetov a zelene. Je lepšie jednotlivé izbové kvety umiestniť do stojana alebo závesov, ako ich obchádzať pri prechode miestnosťami. Inštalujte skrinky bez nožičiek priamo na stenu a upratovanie podlahy sa stane hračkou. 

Prečítajte si tiež: Zariaďujeme prvý byt – ako na to?

Stavte na posuvné riešenia

Klasické dvere a skrine sa otvárajú do priestoru, a to znamená, že v dráhe otvárania nesmie stáť žiadna prekážka. Ak bojujete s chýbajúcimi centimetrami a obávate sa o plynulosť „premávky“ v byte, orientujte svoju pozornosť na posuvné riešenia.

Posuvné prechodné dvere vyrobené na mieru vyniknú dizajnom, tichým chodom a mimoriadnou praktickosťou. Ani o prednostiach vstavaných skríň s posuvnými dverami netreba mať pochybnosti. Dostupnosť k uloženým veciam zostane plne zachovaná, a zároveň máte skvelú možnosť vyriešiť a zamaskovať atypické steny alebo výklenky v byte.

Prečítajte si tiež: Malá kuchyňa – Ako ju zariadiť a čomu venovať pozornosť?

posuvné interiérové dvere

Uprednostnite svetlé farby a dostatok osvetlenia

Hoci nejde o tip, ktorý v malom byte priamo šetrí miesto, je zásadným krokom k tomu, aby ste sa doma cítili dobre. Pri zariaďovaní starostlivo posúďte svetlosť bytu. Aby interiér pôsobil opticky väčšie a vzdušnejšie, využite silu svetlých farieb na nábytku a na stenách. O lepší pocit z vnímania priestoru sa postará aj vhodne umiestnené osvetlenie. Namiesto ťažkých závesov použite ľahké záclony, ktoré rozptýlia prirodzené svetlo. Zrkadlá umiestnite tak, aby odrážali svetlo do tmavších častí.

Prečítajte si tiež: Ako priniesť do bytu viac svetla?

Vytvorte malý šatník s veľkými nápadmi

Pohrávate sa s myšlienkou, že časť chodby premeníte na šatník? Ak ide o tmavý kút, v ktorom sa hromadí neporiadok a sezónne veci, smelo do toho. V šatníku umiestnite závesné koľajnice v aspoň dvoch výškových úrovniach nad sebou. Získate tak dvojnásobok miesta na zavesenie vešiakov. Ani vnútorná strana šatníkových dverí nemusí zostať bez využitia. Výborné poslúži ako závesný systém na topánky, kabelky a klobúky. Vonkajšiu stranu dverí zase poľahky premeníte na jednoduchú vešiakovú stenu.

 

Aj bývanie v malom byte vie byť príjemné, útulné a plnohodnotné. Ak uvažujete o realizácii interiéru, neváhajte a kontaktujte nás. Pozrieme sa spoločne na to, ako jeho možnosti a potenciál naplno využiť.

Zdraj fotiek: wsd13.sk

Ako ušetriť miesto v malom byte?

Ďalšie články