Malá kuchyňa: Ako ju zariadiť a čomu venovať pozornosť?

Blog

Čaká vás zariaďovanie malej kuchyne? Je to výzva, kde už jedna chyba môže mať zásadný vplyv na funkčnosť a estetické vyznenie. Vieme, že malé priestory si vyžadujú starostlivý prístup a zváženie zo všetkých aspektov. Práve preto sme pripravili niekoľko praktických tipov, ako zariadiť malú kuchyňu (nielen panelákovú), aby sa z nej stal plnohodnotný priestor so všetkým, čo k nemu patrí.

Kuchyňa je považovaná za srdce domácnosti, no v dispozícii jej nemusí pripadnúť dominantná plocha bez obmedzení. Často sa deje presný opak. Svoje o tom vedia majitelia panelákových bytov, ktorí musia niekoľko kľúčových prvkov zmestiť na pár metrov štvorcových. Nejde však iba o problém starších nehnuteľností. 

Nedostatok priestoru pre kuchyňu je negatívom aj v prípade moderných novostavieb, kde je obývačka spojená s kuchyňou. Pre kuchyňu je v návrhu vyhradených sotva pár metrov na rovnej stene alebo nenápadný kút. Až pri realizácii návrhu narazíte na limity a začína hra o centimetre. Dobrá správa – vysnívaná kuchyňa snov sa môže stať realitou aj menšej ploche.

V malej kuchyni je svetlosť polovicou úspechu

Malá kuchyňa potrebuje čo najviac svetla. V ideálnom prípade je jej súčasťou okno, no nemusí to byť pravidlom. Vyzdvihnite jej potenciál svetlým plochami kuchynskej linky. Ideálom je lesklá biela alebo smotanová. Ak sa vám takáto farebnosť nepáči a uprednostňujete chladnejší industriálny štýl, nemusíte sa obávať ani svetlošedej v kombinácii so svetlým odtieňom dreva. Odvážnejším odporúčame mentolovú a jemnú staroružovú. O celkovom výsledku však rozhodne nielen farba predných dvierok kuchynskej linky.


Hladké a čisté línie podporujú nadčasovosť

V malom priestore najlepšie vynikne kuchynská linka s hladkými povrchmi bez rušenia. Zabudnite na predné dvierka s výrazným reliéfom a rustikálne madlá či úchyty. Čím sú hlavné plochy hladšie, tým je výsledok slobodnejší a dlhé roky sa udrží svoj štýl. Kuchyňa potom prirodzene plynie interiérom a jej vizuál je nerušivý.


Stavte na vstavané spotrebiče a premyslené odkladanie

V podobnom duchu by sa mal niesť aj výber spotrebičov. Najpraktickejšie sú zabudované spotrebiče a využívanie multifunkčných spotrebičov. Okrem toho, že výborne vyzerajú, dokážu ušetriť pár centimetrov alebo si môžete vybrať atypické rozmery. Netreba mať nevyhnutne všetky menšie spotrebiče vystavené na kuchynskej linke. Doska kuchynskej linky sa v menšom priestore rýchlo zaplní a pôsobí dojmom neporiadku. 

Ak máte záujem o kuchyňu na mieru, šikovným spôsobom sa dajú navrhnúť skrinky a odkladacie priestory s výsuvmi, do ktorých sa schová kávovar, kuchynský robot aj menšie mixéry.

Vytvorte maximálne množstvo úložných priestorov

Od podlahy po stroptrend, ktorý je ako stvorený do malých kuchýň, bez ohľadu na to, či ide o kuchyňu rovnú, rohovú do tvaru L alebo U! Hoci sú najvrchnejšie skrinky dostupné iba zo schodíkov, je v nich obrovské množstvo úložného priestoru, s ktorým sa v starších konceptoch kuchynských liniek nepočítalo. Skrinky inštalované až po strop vizuálne perfektne zväčšujú priestor a postarajú sa o elegantný dojem z kuchyne. 


Otvorenie priestoru a prepojenie s obývačkou

Chystáte sa na väčšiu rekonštrukciu obývačky, kuchyne či jadra bytu? Myslite najmä na účelnosť jednotlivých častí. Snažte sa obmedziť priechodnosť izieb, pretože každé dvere naviac okliešťujú zariaďovanie. Využite napríklad atypický výklenok a zmeňte ho na praktickú otvorenú policovú stenu

Ak máte záujem o prepojenie malej kuchyne s obývačkou, uprednostnite rovnaké materiály a dopĺňajúcu sa farebnosť. Spojený priestor tak opticky nadobudne vzdušnosť a bude pôsobiť veľmi príjemne. V mieste, kde ešte donedávna stála predeľovacia priečka môže vzniknúť jednoduché posedenie či dokonca priame napojenie na jedálenský stôl. Odporúčame myslieť na dostatočné osvetlenie, ktoré dokáže urobiť s vnímaním priestoru priam zázraky.

Chcete krásnu a praktickú kuchyňu na mieru?

U nás vo WSD vieme, že realizácia kuchyne patrí k tým, o ktorých sa najviac premýšľa. Nečudo, nová kuchyňa predstavuje zásadnú položku v rozpočte, od ktorej sa očakáva dlhá životnosť. Nejde pritom len o použité materiály, farby, dôležité je aj rozmiestnenie základných kuchynských zónna varenie, umývanie riadu a skladovanie potravín. 

Skrinky po strop, vyplnenie atypického výklenku, vhodné rozvrhnutie – pýtate sa, ako na to? Kontaktujte nás a poradíme vám, ako aj v malom priestore naplánovať a vytvoriť kuchyňu na mieru, ktorá splní vaše očakávania.

Zdroj fotiek: pexels.com

Malá kuchyňa: Ako ju zariadiť a čomu venovať pozornosť?

Ďalšie články