Ako správne vybrať domácu knižnicu?

Blog

Knihy sú inšpiratívne, poučné a aj napriek moderným technológiám neprišli o svoje kúzlo. Ak sa u vás doma nahromadili stovky kníh, pravdepodobne stojíte pred výzvou, ako a kde ich umiestniť. Vo väčšom počte sa stávajú dominantným “prvkom”, ktorý na seba dokáže strhnúť pozornosť. Na tom, či vyvolajú príjemný dojem, alebo naopak – vo vás podnietia nervozitu, má veľký vplyv práve knižnica ako nábytok. Ako správne vybrať domácu knižnicu, aby dokázala vo vašom interiéri spojiť funkčnosť a estetiku?

V prevedení domácej knižnice sa ukrýva obrovský potenciál. Nemusíte si ju predstavovať iba ako klasickú vyššiu vitrínu s policami či obyčajný regál na knihy. S dobrým nápadom vytvoríte pre svoje knihy štýlový odkladací priestor, ktorý zútulní váš domov.

 

Na čo myslieť pri výbere domácej knižnice?

  • Ako často čítate? Domáca knižnica by mala predovšetkým odrážať váš vzťah ku knihám. Knihy, ktoré pravidelne beriete do rúk, neumiestňujte na nedosiahnuteľné police.
  • Dajte si záležať na stabilnom a bezpečnom riešení. Hĺbka políc na knihy je približne 30 cm. Ak uvažujete o vysokom, samostatne stojacom nábytku, nezabudnite na jeho kotvenie o stenu. Hlboké police sú zradné. Lákajú vytváraním dvojradov, no spôsobujú iba chaos v prehľade o knihách a navyše takto uložené knihy nevyzerajú dobre. Vždy voľte radšej širšiu ako hlbšiu knižnicu.
  • Vlastníci menšieho počtu kníh často volia praktickú nástennú knižnicu v podobe políc, ktoré sa namontujú na prázdnu stenu.
  • Zaujímajte sa o nosnosť políc, ich hrúbku (minimálne 18 mm) a nepodceňte dôležitý faktor, a to pevnosť steny. Vždy sa presvedčte o tom, či vybraná stena police udrží.
  • Na domácu knižnicu vyberajte kvalitný materiál, ktorý je vhodne zladený s ostatným zariadením. Najčastejšie sa do interiéru volí drevo – masív, MDF, lamino, industriálna kombinácia dreva a kovu alebo tradičná kombinácia dreva a skla.
  • Rozhodnite sa, či chcete, aby domáca knižnica nenápadne splynula s interiérom, alebo sa stala dominantou miestnosti.

Áno pre vstavanú knižnicu

Nemusíte hľadať iba v ponuke hotových solitérov. Čo tak povýšiť domácu knižnicu na plnohodnotnú súčasť vášho interiéru? Vstavaná knižnica môže byť navrhnutá presne podľa vašich požiadaviek – ako dokonale súmerná, ale aj zaujímavo a nerovnomerne členená, ktorá si svojou hravosťou okamžite získa vaše sympatie. Ide o originálny prvok, s pomocou ktorého vyplníte napríklad prázdnu stenu okolo schodiska. V prevedení od podlahy po strop poslúži ako deliaca “priečka” vo väčšom otvorenom priestore.

Obľúbené rohové knižnice

Máte u vás doma prázdny kút, v blízkosti ktorého sa stretávajú dvere idúce do dvoch miestností? Nezmestí sa sem komoda a úzka skriňa zase pokazí pocit z dynamiky interiéru. S rohovou knižnicou (teda takou, ktorá je postavená v pravom uhle) tento priestor využijete na maximum. Okrem vstavaných a policových rohových knižníc, existujú aj knižnice s rozkladacím otočným systémom, ktoré sa dajú umiestniť nielen lineárne (ako rovná deliaca priečka), ale podľa potreby ich v polovici “otočiť do L” a umiestniť do rohu.

 

Pozrite si kompletnú WSD realizáciu rohovej knižnice.

S pohodlným sedením

Toto je sen každého knihomoľa, ktorý sa s knihou v ruke pravidelne vyberá do ríše fantázie! Aj tak vzletne by sa dalo opísať príjemné miesto vo vašej domácnosti, kde si obklopení knihami a usadení na pohodlnej pohovke oddýchnete po náročnom dni. S výhľadom do záhrady na zapadajúce slnko bude tento pocit ešte viac umocnený. Kde takéto miesto vytvoriť? Ak máte u vás doma dostatok priestoru, využite napríklad výklenok na chodbe, pod oknom v jedálni, pracovni či v obývačke. Miestnosť nepripravíte o svetelnosť a prakticky tak využijete všetky steny okolo okna.

Za dvierkami

Domáce knižnice s dvierkami a uzatvorené vitríny nie sú žiadnym prežitkom z minulej doby. Dokážu výborne konkurovať moderným dizajnovým riešeniam. Knihám poskytujú bezpečné miesto, kde sú chránené pred prachom. Sú ako stvorené do domácností s alergikmi a astmatikmi a ušetria vám množstvo času pri utieraní prachu z kníh. Za sklom je zároveň miesto pre rodinné fotografie, vzácne platne či iné predmety, ku ktorým máte špeciálny vzťah. Ich pozícia je stabilná – zvyčajne stoja pri stene a nepoužívajú sa na delenie priestoru.

Ak sa vám nepáči predstava vysokých presklených výplní, dajte si vyrobiť domácu knižnicu s plnými dvierkami v dolnej časti. Môžete tu uložiť a dokonca aj uzamknúť svoje dokumenty, a zároveň sa už viac nestane, že zvedavé malé deti “poupratujú” knihy zo spodných poličiek.

Tak, ako rozmanitý je vkus na knihy, rovnako jedinečné môže byť aj miesto, kde ich budete odkladať. Máte už predstavu o tom, ako by mohla vyzerať domáca knižnica vo vašom interiéri? Bez ohľadu na to, koľko metrov štvorcových máte k dispozícii, vždy existuje dômyselné riešenie s perfektne zvládnutým vizuálom.

 

Zdroj inšpirácií: archív WSD, pexels.com

Ako správne vybrať domácu knižnicu?

Ďalšie články