Ako zariadiť detskú izbu, ktorá s vaším dieťaťom porastie?

Blog

Ako zariadiť detskú izbu, ktorá s dieťaťom porastie? Túto otázku riešia mnohí rodičia v čase, keď dieťa opúšťa detskú postieľku a spálňu rodičov. Je čas na vlastnú detskú izbu a vlastné pravidlá!

Potreby detí sa s pribúdajúcimi rokmi menia. Farebná izba plná hračiek sa tak onedlho zmení na izbu malého školáka, aby sa z nej postupne stal súkromný svet mladého tínedžera. Je vôbec možné zariadiť detskú izbu tak, aby ste s ňou najbližších desať rokov nemali žiadne starosti ani veľké výdavky? Hoci vám nedáme presný návod, máme niekoľko praktických a užitočných tipov, z ktorých koncept dlhodobo fungujúcej detskej izby vychádza.

Vytvorte 4 hlavné zóny

Zariaďovanie detskej izby je pomerne náročným projektom. Môžete to poňať postupným dokupovaním hlavných kusov, alebo kompletným zariadením pomocou trvalých, najčastejšie vstavaných prvkov. V prípade prvej možnosti je rizikom, že izba bude neskôr pôsobiť nesúrodo, úskalím druhej možnosti je investovanie väčšieho množstva peňazí naraz. Ak si však detskú izbu naplánujete (napríklad na základe 3D vizualizácie), s výsledkom budete spokojní aj po rokoch. Zvážte veľkosť izby, umiestnenie okna, dverí a rozdeľte ju na štyri zóny – kútik pre oddych (posteľ), kútik pre učenie a hranie (stôl, stolička, regál s hračkami / knihami), odkladacia zóna (skriňa), voľný kútik (zariadený podľa potrieb aktuálneho veku – teepee stan, rebriny).

Vyberte kvalitné základné prvky

Posteľ. Skriňa. Stôl. Stolička. Osvetlenie. Viete o tom, že túto päticu nájdete v každej detskej izbe? Pri dobrom výbere nevyžadujú výmenu po 2 či 3 rokoch používania. Rodičia v snahe vytvoriť deťom rozprávkovú detskú izbu kupujú postele a skrine s detskými motívmi, ktoré deti už po pár rokoch omrzia. Zároveň tieto motívy istým spôsobom tlmia predstavivosť dieťaťa a niektoré sú dokonca náročné na údržbu. Spomínanú “päťku” preto s pokojným svedomím vyberajte univerzálne, s dôrazom na vyššiu kvalitu materiálov, povrchovej úpravy a zdravotnú nezávadnosť.

Náš TIP – Uprednostnite posteľ s plnohodnotnými rozmermi 90 × 200 cm a kvalitným matracom. Výber matracov na krátku detskú postel je menší a dieťa z nej aj tak rýchlo vyrastie.

Stavte na neutrálne farby

Ak chcete detskú izbu, ktorá bude vášmu dieťaťu vyhovovať po rokoch, pri výbere farieb pre nábytok sa rozhodnite pre neutrálne farby. Presvetlujúca biela, jemná krémová, nadčasové odtiene sivej a šedej, tlmené zemité odtiene hnedej, zelenej a modrej majú svoje miesto aj v detských izbách. Popustite uzdu predstavivosti a pridajte na jednu stenu zaujímavú tapetu s neopozeraným vzorom, vyhrajte sa s obrazmi na stenách, doplnkami v podobe farebných vankúšov, koberca či štýlového osvetlenia.

Základná RADA znie maximálne prakticky: To, čo má v izbe pretrvať roky, ponechajte jednoduché a v tlmených farbách. Všetko ostatné môžete prispôsobiť aktuálnym potrebám a veku dieťaťa a ladiť do žiarivých alebo pastelových farieb. Uvidíte, koľko farieb znesú doplnky! Už nová farba na stenách a jeden nový koberec razom zmení celý dojem z izby. Z princezničkovej izby sa za jeden víkend stane izba malej energickej slečny, ktorá zbožňuje žltú.

Dostatok úložného priestoru

Toto je požiadavka, ktorá patrí ku kľúčovým – či už zariaďujete detskú izbu, spálňu, predsieň alebo kuchyňu. Vstavané skrine na mieru vám umožnia využiť priestor od podlahy po strop. Nájde sa v nich miesto na uskladnenie sezónneho oblečenia, športových potrieb a hračiek (a častokrát aj neporiadku, ktorý potrebujete narýchlo skryť). Nevoľte veľké posuvné dvere a zrkadlové plochy. Pre menšie deti sú náročné na otváranie. Dajte si navrhnúť úložný priestor rozdelený do viacerých menších častí. K niektorým častiam má dieťa prístup už ako malé a dokáže si veci vybrať i odložiť. K vyšším skrinkám ešte musí dorásť a využije ich ako staršie.

Detská izba pre dve detí? Výzva prijatá!

Nie je u vás doma priestoru nazvyš a vaše deti budú zdieľať spoločnú detskú izbu? Aj tento tvrdý oriešok sa pri starostlivom plánovaní a rešpektovaní potrieb oboch detí dá vyriešiť. Každé dieťa potrebuje predovšetkým vlastnú posteľ, stoličku a stôl, pri ktorom sa bude učiť. Hneď na začiatok voľte nábytok v “plnohodnotných” veľkostiach, aby vás po rokoch neprekvapil nedostatok miesta. Tlmené farby dreva a hladký biely nábytok vyhovuje dievčatám aj chlapcom.

Ak máte deti s väčším vekovým rozdielom, umiestnite posteľ mladšieho čo najďalej od dverí ale aj od stola, pri ktorom si staršie dieťa ešte večer balí veci do školy. Lákavým riešením sú poschodové postele. Hľadajte stabilné prevedenie, ktoré bude bezpečné pre obe deti. Nemusíte sa obávať ani netradičných riešení na mieru – v prevedení na celú stenu a s hlbokým úložným priestorom v bezprostrednej blízkostí postelí. Kým si situácia a vek detí nevyžadujú predeľovaciu stenu (napríklad regál s knihami), nechajte deťom spoločný priestor otvorený.

Spojte praktickosť s detskou fantáziou

Je zrejmé, že pri zariaďovaní detskej izby na dlhšie obdobie, by mal praktický princíp vyhrávať nad tematickým. O kľúčových prvkoch preto rozhodnite vy, no dovoľte dieťaťu vybrať nočnú lampičku, obraz na stenu či pestrofarebné boxy s dinosaurami alebo vílami do odkladacieho regálu. Razom nadobudne pocit, že pridalo ruku k dielu a bude sa zo svojej izby tešiť. Radi vám pomôžeme s návrhom aj realizáciou detskej izby tak, aby sa v nej vaše dieťa cítilo čo najlepšie.

Zdroj inšpirácií: pexels.com

Ako zariadiť detskú izbu, ktorá s vaším dieťaťom porastie?

Ďalšie články