Najnovšie kuchynské trendy 2022: 7 zaujímavostí, ktoré si zaslúžia pozornosť

Blog

Ak plánujete veľkú rekonštrukciu kuchyne, je dobré myslieť na všetky detaily. Základom spokojnosti je vytvoriť priestor, ktorý bude plne funkčný dlhé roky a jeho dizajn sa vám tak skoro nezunuje. Hoci sú kuchynské trendy menej náchylné na prudké zmeny, nezaškodí zoznámiť sa s horúcimi novinkami pre rok 2022, ktoré môžu aj do vašej novej kuchyne vniesť atmosféru jedinečnosti a inovácií.

Odvážna farebnosť v modrej a zelenej

Biela, šedá či odtiene dreva. Tieto farby majú v kuchyniach hlavné slovo už niekoľko rokov a nemožno im uprieť z ich predností. Jedným z nových kuchynských trendov pre rok 2022 je však zakomponovanie výraznejších farieb, najmä v odtieňoch modrej a zelenej. V spojení s výraznými kovovými prvkami v chrómovej, medenej či zlatej farbe dodávajú kuchyni nádych opulentnosti a luxusu.

Inteligentné osvetlenie kuchyne

O tom, že kuchynský priestor potrebuje viacnásobné zdroje svetla, netreba nikoho presviedčať. Na osvetlenie jednotlivých zón v kuchyni by ste mali myslieť v dostatočnom predstihu. Tak, ako sa už v kuchyniach využívajú smart spotrebiče, aj ovládanie osvetlenia (najmä jeho intenzity a farebnej teploty) prináša nový rozmer komfortu a predovšetkým užitočnosti. Všetko pohodlne, dokonca prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne alebo za pomoci hlasových asistentov. Výsledkom môže byť napríklad jasné svetlo, ktoré využijete pri krájaní, svetlo, ktoré štýlovo rozjasní detaily vašej kuchyne a tiež aj osvetlenie, ktoré navodí príjemnú rodinnú atmosféru pri jedálenskom stole.

Vzor rybia kosť

Podlahy so vzorom rybia kosť zažívajú svoje znovuzrodenie. V moderných a tradičných interiéroch ich atraktívna textúra nezostáva bez povšimnutia a krásne podčiarkuje potenciál priestoru. Práve kuchyňa a otvorený denný priestor nechávajú v plnej miere vyniknúť tomuto spôsobu ukladania podlahy. Ak na vzor rybia kosť ešte len naberáte odvahu, vyskúšajte ho v interiéri na menšej ploche, napríklad ako obklad do kuchyne.

Inšpirácia mramorom

Nenapodobiteľné žilkovanie mramoru je vždy originál a taká môže byť aj vaša nová kuchyňa. Mramor, ako jeden z najodolnejších prírodných kameňov, vzbudzuje pocit sily, pevnosti a výnimočnej trvácnosti. Presne to je dôvod, prečo si medzi kuchynskými trendmi pre rok 2022 získal jednu z popredných pozícií. Mramor ako zástena, pracovná doska, či robustný ostrov na seba okamžite strháva pozornosť. Výborne ladí s tmavými dekormi, zelenou, tmavomodrou či zlatými a medenými prvkami.

Absencia horných skriniek

Viete si predstaviť, že by ste sa rozhodli pre kuchyňu bez horných skriniek? Práve táto novinka bude ostro kontrastovať so súčasným vyhľadávaným riešením, kedy sa horné kuchynské skrinky uzatvárajú až po strop. Bez horných skriniek a iba s niekoľkými policami je v kuchyni podstatne menej úložného priestoru, no za to viac vzdušnosti. Otvorený koncept nepôsobí strnulo a dáva pocit, že priestorom prúdia energie. Ak sa už dlhšie pohrávate s myšlienkou, že práve v kuchyni bez horných skriniek sa budete cítiť najlepšie, nemusíte mať pochybnosti o svojej voľbe.

Dvojité drezy

Jedným z najžiadanejších prvkov súčasných kuchýň sú dvojité kuchynské drezy. Teda také, ktoré majú dve oddelené vaničky vedľa seba. Ak sa pýtate, ako je to v “dobe” umývačiek riadu vôbec možné, poznáme odpoveď. Dvojitý kuchynský drez umožňuje jednoduchšie oplachovanie. V jednej časti rýchlo opláchnete práve použité šálky, do druhej odložíte zeleninu. V jednej vaničke môžete zašpinený riad nechať odmočiť, v druhej následne rýchlo prepláchnuť, čo znamená aj nemalú úsporu vody v porovnaní s jednoduchým drezom. V spojení s dominantnou otočnou batériou s vyťahovacou koncovkou je takýto typ drezu neprehliadnuteľným a vysoko funkčným prvkom. V kuchyni, kde sa často varí, nájde svoje plné využitie.

Veľkoryso riešená špajza

Máte z kuchyne priamo vstup do špajze? Smelo počítajte s jej priestorom. Nemusí to byť iba nudné a tmavé miesto s regálmi. Urobte z nej plnohodnotný priestor s výbornou organizovanosťou! V súčasnosti trávia ľudia veľa času vo svojich domácnostiach a pohľad na zapratanú kuchynskú linku mierne znervózňuje. V dobre vybavenej špajze sa nájde priestor na občasne používané spotrebiče či zásoby s trvácnymi potravinami. Na jej uzatváranie existujú dva pohľady – buď sú riešením posuvné dvere so sklom, alebo kamufláž, pri ktorej sa priestor špajze ukrýva za “neviditeľnými dverami”. Aj v tomto prípade nezabudnite na dostatočné osvetlenie.

Pri premýšľaní o tom, ako čo najlepšie zariadiť novú kuchyňu, musíte zvážiť viacero aspektov. Správna kombinácia materiálov, veľkosť a umiestnenie skriniek či kuchynských spotrebičov, vhodná farebnosť aj náročnosť na údržbu. Ak máte v hlave víziu, radi vám pomôžeme premeniť ju na kuchyňu snov.

 

Zdroje: pexels.com

Najnovšie kuchynské trendy 2022: 7 zaujímavostí, ktoré si zaslúžia pozornosť

Ďalšie články