7 tipov, ako vybrať jedálenský stôl

Blog

V kuchyni sa koncentruje viacero dominantných prvkov. Jedným z nich je jedálenský stôl, ktorý je považovaný za centrum rodinného života. Pri jeho výbere odporúčame zohľadniť nielen funkčný, ale aj estetický rozmer a vhodné umiestnenie. Ako vybrať jedálenský stôl, ktorý sa stane obľúbeným miestom pre pohostenie a spoločné chvíle?

Tak ako kuchynská linka, aj pri samotný jedálenský stôl vyžaduje starostlivé zváženie. Potrebujete preto stôl dostatočne priestranný, stabilný, a zároveň vhodne dotvárajúci celkový priestor. Pri jedálenskom stole sa totiž stretáva celá rodina a dokáže pohostiť vašu návštevu. Ak je v centre otvoreného denného priestoru, už nemusí byť iba miestom na stolovanie. Môže zastúpiť úlohu dočasného stola pre homeoffice alebo poslúžiť deťom na prípravu domácich úloh.

Jedálenský stôl podľa počtu ľudí

Hľadáte jedálenský stôl pre štyroch, šiestich alebo ôsmich ľudí? Pre každú osobu počítajte so šírkou stola minimálne 60 cm a hĺbkou 40 – 45 cm. Vtedy je stolovanie komfortné a každému sa pri stole ujde dostatok miesta.

Jedálenský stôl pre 4 ľudí by tak mal mať minimálne rozmery 120 × 80 cm. Ak zvolíte stôl  širší ako 80 cm, získate cenné stredové pásmom na misy s jedlom a ďalšie servírovanie. Pri okrúhlych stoloch postačuje priemer 100 cm pre 3 alebo 4 osoby pri stole. Každá ďalšia dvojica ľudí pri stole vyžaduje zväčšenie priemeru stola v priemere o 30 cm (pre 6 ľudí teda voľte okrúhly stôl s priemerom 130 cm).

Nemenej dôležitým parametrom je výška jedálenského stola, ktorá by sa pre pohodlné sedenie mala odvíjať od stoličiek. Výška dosky jedálenského stola je cca 25 – 30 cm na sedadlami stoličiek, zároveň však nepresahuje výšku 75 cm.

Ideálne miesto pre jedálenský stôl

Poznáme orientačné rozmery budúceho jedálenského stola, na čase je zvážiť možnosti priestoru, v ktorom bude jedálenský stôl umiestnený. Ide o kuchyňu, kuchyňu spojenú s obývačkou alebo samostatnú jedáleň?

Do úvahy treba vziať dispozičné riešenie interiéru, aby sa zachovala jeho funkčnosť a plynulosť. K jedálenskému stolu totiž prirodzene patria stoličky, s ktorými sa bude manipulovať, a preto nepristupujte na príliš kompromisné riešenia. Okolo jedálenského stola by mal zostať voľný priestor o šírke minimálne 90 cm z tých strán, ku ktorým sú prikladané stoličky. Výnimku má iba jedálenský stôl opretý o stenu alebo o časť kuchynskej linky, kde sa už vopred počíta, že jedna strana nebude používaná na stolovanie.

Správne osvetlenie pre jedálenský stôl

Ak dom alebo byt práve zariaďujete a hľadáte pre jedálenský stôl to najlepšie miesto, stavte na dostatok prirodzeného svetla a vzdušnosť. Jedálenský stôl krásne vynikne v blízkosti väčšieho okna. Pri umiestnení v strede interiéru vopred myslite na vhodné osvetlenie. O tú pravú atmosféru sa postará stropné svetlo umiestnené presne na stred stola s výškou 75 cm nad hlavnou doskou.

Hranatý alebo okrúhly jedálenský stôl?

Okrúhly, oválny, štvorcový alebo obdĺžnikový jedálenský stôl. To sú základné tvary, z ktorých máte na výber. Stoly s ostrými hranami sa považujú za tradičné riešenie, ktoré sa dajú podľa potrieb jednoducho presunúť k stene. Dokážu opticky predeliť priestor, sú praktické vo viacerých smeroch a dlhodobo sa radia medzi najobľúbenejšie.

Okrúhle stoly už na prvý pohľad pútajú viac pozornosti a môžu sa stať dominantným prvkom interiéru. Najlepšie vyniknú v súmernej štvorcovej miestnosti bez komplikovaného členenia. Pri okrúhlom stole nikto nesedí za vrchstolom, preto vyvolávajú nadmieru priateľskú a rodinnú atmosféru.

Riešenie nôh a stabilita jedálenského stola

Je lepšie vybrať jedálenský stôl s nohami po okrajoch alebo s jednou centrálnou nohou? Stoly s nohami po okrajoch sú v princípe stabilnejšie a znesú vyššie zaťaženie. Stoličky sa k ním jednoducho zasúvajú a nič vás nebude obmedzovať v natiahnutí nôh pod stolom.

Jedálenské stoly so stredovou nohou sú bez pochýb atraktívne a menej opozerané. Stredová noha však musí disponovať väčšou robustnosťou, aby stabilne udržala dosku jedálenského stola bez rizika prevrátenia. Pozor na komplikované riešenie nôh stola, napríklad prekríženie do X, ktoré môže čiastočne obmedziť niektorých sediacich.

Výhody rozkladacieho jedálenského stola

Rozložiť, pohostiť a vrátiť na pôvodné rozmery. Rozkladacie jedálenské stoly nájdete v mnohých interiéroch a nedá sa im uprieť ich užitočnosť. Niektoré jedálenské stoly sa rozkladajú cez stred (vložením / vysunutím doplnkovej dosky), iné majú sklápaciu konštrukciu a perfektne sa hodia do menších priestorov. K rozkladaciemu jedálenskému stolu majte vo výbave niekoľko stohovateľných stoličiek, aby ste mohli návštevu pohostiť bez zbytočných starostí.

Najobľúbenejšie materiály a kombinácie

Masív má aj v prípade jedálenských stolov jedinečné postavenie. Pôsobí robustne a na dotyk príjemne teplo. Pri vhodnej lakovanej úprave nestratí nič zo svojej krásy po dlhé roky a nebude ani náročný na údržby. Pre cenovú a skladovú dostupnosť sú veľmi obľúbené laminované stoly. V kvalitnejšom prevedení sú na prvý pohľad takmer na nerozoznanie od masívneho stola. Okrem týchto materiálov sa v interiéroch objavujú stoly, ktoré kombinujú kov a sklo alebo kov a mramor.

Nenašli ste v ponuke predajcov jedálenský stôl, ktorým vám vyhovuje? Potrebujete atypický rozmer alebo neopozeranú farebnú či materiálovú kombináciu? Napíšte nám vašu predstavu a radi vám navrhneme jedálenský stôl na mieru, ktorý bude skvostom vášho interiéru.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, pxhere.com

7 tipov, ako vybrať jedálenský stôl

Ďalšie články