Trendy drevené lamely na stenu: Kde všade ich využiť?

Blog

Inšpiratívne drevené lamely – interiérový trend #1

V súčasnom interiérovom dizajne sa drevené lamely stali vyhľadávaným prvkom. Ich predĺžené línie ponúkajú množstvo atraktívnych vlastností. Drevené lamely sa používajú nielen ako výrazná estetická dekorácia na stene, no zároveň môžu mať niekoľko praktických funkcií.


Znovuzrodený trend

Obklady z drevených lamiel nie sú horúcou novinkou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ako v móde, architektúre či interiérovom dizajne býva zvykom, isté prvky sa opakujú. V prípade vystúpených vertikálnych línií by sme mohli prekvapivo zablúdiť až k najznámejším stavbám antického Grécka, kde boli oporné stĺpy vysekávané s výrazným zvislým reliéfom po celom obvode (viď chrám Parthenón).

Neskôr sa tento prvok objavuje v ďalších umeleckých epochách, najmä klasicizme a neoklasicizme. U nás sa pravidelne vystupujúce drevené obklady vo veľkom ujali v 60. – 70. rokoch 20. storočia. Zdobili chodby, predsieňové steny, a dokonca lemovali schodiská. Niektoré tam zostali dodnes, no dostali už niekoľko farebných náterov.

Drevené lamely a ich prednosti

Poďme však k prednostiam drevených lamiel, ktoré kraľujú súčasným interiérovým trendom. Na rozdiel od tých z minulého storočia pôsobia vzdušnejšie, pretože medzi lamelami zostávajú otvorené rozostupy. Ak sú inštalované na stene, je vidieť farbu steny za nimi, vďaka čomu vznikajú pútavé farebné kontrasty. Prirodzené odtiene dreva potom harmonicky vyznievajú nielen s bielou, ale aj zemitými, šedými a čiernymi stenami.

Drevené lamely umiestnené v priestore zase vytvárajú funkčné zóny, no samotný priestor nechávajú dýchať. Pre ich vzájomné rozostupy prepúšťajú optimálne množstvo svetla. Majitelia interiérov, ktorí sa rozhodli pre lamelové steny, si pochvaľujú aj ich schopnosť tlmiť zvuky, čo prispieva k lepšej akustickej pohode.


Atraktívne drevené lamely na stenu

Lamelová stena v obývačke výborne korešponduje s klasickým, škandinávskym a industriálnym štýlom. Výsledok závisí iba od farebnosti a štýlu ďalšieho zariadenia. Najčastejšie ide o lamely pripevnené na stenu, v blízkosti ktorých je nízka TV skrinka alebo štýlová komoda. Drevené lamely môžu byť využité tiež v časti vášho obývačkového home office kútika s menším stolom. Opticky tak jednej miestnosti priznajú dva účely. Veľmi obľúbená je aplikácia drevených lamiel v spálni – za záhlavie postele či v časti spálne so stolom (pracovným, kozmetickým). Aj v predsieni sú steny z drevených lamiel veľmi populárne.


Predeľovacie lamely a ich bohaté využitie

Drevené lamely prichádzajú v rozličných rozmeroch, farbách a účele. Od subtílnych, po neprehliadnuteľné a priznané steny. Tie nachádzajú svoje uplatnenie v otvorenom koncepte moderných interiérov, ktorý – ako ukazuje čas – nevyhovuje každému. Vojsť zo vstupných dverí rovno do obývačky a naviac vidieť aj všetko, čo sa deje v kuchyni? Dá sa to vyriešiť veľmi jednoducho

Napríklad umiestnením vzdušnej lamelovej steny od podlahy po strop presne tam, kde potrebujete. Praktickým a vkusným spôsobom tak oddelíte kuchynský kút od obývačky, obývačku od vstupných dverí, vytvoríte si pokojný čitateľský kútik s kreslom vo väčšom súkromí alebo zaujímavý pracovný priestor ukrytý za posuvnými lamelovými stenami. V spálni je zaujímavým riešením lamelový panel efektne oddeľujúci oddychovú časť od šatníka.

Využitie lamiel jednoducho dáva priestor originalite. Ako vyriešiť zábradlie k dominantnému schodisku? Montážou robustnejších drevených lamiel k schodisku získate jedinečný a plne funkčný prvok interiéru.


Drevené lamely v obývačke, spálni, kuchyni či predsieni: Naberte odvahu na zmenu!

Po drevených lamelách je veľký dopyt a jednoduché projekty sa dajú zvládnuť aj svojpomocnou montážou. Väčšie a precíznejšie riešenia už vyžadujú starostlivé plánovanie, výber vhodného dreva, jeho rozmerov, úpravy či farby. Ak chcete vidieť, ako by zamýšľaný projekt zmenil váš interiér, kontaktujte nás a radi si vypočujeme vaše požiadavky a ideu. Pripravíme vám návrh, jeho grafické spracovanie a v prípade, že trafíme vašu predstavu, vieme zabezpečiť aj kvalitnú realizáciu.

 

Zdroje fotiek: pexels.com

Trendy drevené lamely na stenu: Kde všade ich využiť?

Ďalšie články