Ako naladiť bývanie do jesennej atmosféry?

Blog

7 skvelých tipov, ako naladiť bývanie do jesennej atmosféry

Ak je jeseň vaším obľúbeným ročným obdobím, preneste si z nej kúsok do vášho interiéru. Aby ste navodili útulnú a hrejivú atmosféru, nemusíte robiť veľké zmeny. Prirodzenej jesennej farebnosti sú naklonené aj tohtoročné interiérové trendy, ktoré sa od neutrality priklonili k oslave jedinečnosti. Hlásajú totiž návrat 70.rokov 20.storočia a spolu s ním aj odvážne a priam energizujúce farby, vzory a osobité detaily.

1. Živá farebná paleta

Začnime tohtoročnými jesennými farbami, pretože je z čoho vyberať. Na rozdiel od minuloročnej neutrality vám nasledujúce farby spoľahlivo vyčaria dobrú náladu. Hitmi jesene 2022 sú horčicovo žltá, tehlovo oranžová, tlmená ružová, odvážna cyklamenovo ružová, zlatá, tajomná petrolejovo zelená a intenzívna vínová. Znie to ako divoká partia, ktorá nemôže mať spoločnú reč. To od nich ani nikto nechce! Vyberte si z nich dve či tri a použite ich najskôr na niekoľkých menších doplnkoch. Na pestrofarebne nakombinovaných retro obliečkach vankúšov dokážu naplno ukázať svoju silu a energiu.

2. Bambusové a vlnené zjednotenie

Už dávno neplatí, že všetky kusy nábytku by mali byť v jednom štýle, poťahoch alebo drevodekore. Vidieť to napríklad na kombinácii sedačky a odlišných kresiel. Zo stereotypu odvážne vystupujú aj komody, príborník či konferenčný stolík. Ak sa u vás nazbierali netradičné kombinácie, využite jemné prírodné materiály na ich prepojenie. K svetlému bambusu a vlne sa hodí všetko. Vlnený koberec, éterické makramé na stene a vzdušné bambusové taburety sa postarajú o okamžité hrejivé zútulnenie.


3. Zamatoví obľúbenci

Zamat je očarujúci už na prvý pohľad a dotyk. Vďaka svojmu vzhľadu a jemnosti je považovaný za luxusný materiál, ktorý má svoje miesto v elegantných interiéroch. Za posledné obdobie sa často objavuje na jedálenských stoličkách a kreslách typu ušiak. Jeho krása tiež dodá šmrnc prehozu na posteli či dovtedy všedných vankúšom. Hrejivá paleta jesenných trendy farieb je v zamatovom prevedení neprehliadnuteľná.


4. Zrkadlo a zlatý lesk

Ako zabojovať s čoraz kratšími a tmavšími dňami? Jedným zo spôsobov, ako cez jesenné mesiace na maximum využiť svetlo, ktoré cez okná prenikne do interiéru, je správne umiestnené zrkadlo. Ak chcete, aby bola izba svetlejšia, dajte zrkadlo na stenu vedľa okna alebo oproti okna tak, aby odrazilo dopadajúce svetlo a rozjasnilo interiér. Dostatočne veľké zrkadlo dokáže miestnosť navyše aj opticky zväčšiť. Zlatý rustikálny rám zrkadla, zlaté doplnky na komode alebo odraz lampy so zlatou nohou vytvoria očarujúcu atmosféru.

5. Vrstvenie, ktoré vždy funguje

Pre jeseň je typickým znakom vrstvenie textílií. Okrem oblečenia sa uplatní tiež pri dekorovaní interiéru. Deky, prehozy, viac vrstiev tkaných kobercov, mohutnejšie závesy, obliečky s dlhším vlasom – to všetko eliminuje pocit chladu a navodí želaný pocit útulnosti. Čim hrubšia a prírodnejšia pletenina, tým je efekt výraznejší.

6. Teplé zdroje svetla

jedna či dve menšie doplnkové lampy môžu s celkovou atmosférou urobiť divy. O to viac, ak ste sa doteraz spoliehali iba na osvetlenie z jedného hlavného zdroja. V blízkosti obľúbeného kresla sa budú krásne vynímať lampy s textilným, bambusovým či prúteným tienidlom. Voľte do nich úsporné LED žiarovky s farebnou teplotou nižšou ako 3000 K. O niečo vyššia farebná teplota je typická pre neutrálne denné svetlo, od 4200 K už svetlo pôsobí príliš studeno a je vhodné ním svietiť v doobedňajších hodinách.

7. Odvážne vzory

S geometrickými a zvieracími vzormi sa to túto jeseň na dekoračných predmetoch hemží. Netreba sa báť dokonca ani ich kombinovania. Hoci spolu naoko nič neladí, finálny pocit z výsledku môže byť milým prekvapením. Nebudeme klamať, vyzerá to veľkolepo, odvážne a energicky. Aj v tom najnudnejšom a najformálnejšom interiéri sa okamžite zmení celková nálada.

 

Máte záujem o zmenu, ktorá očarí na prvý pohľad? Chcete interiér na mieru vášmu vkusu a potrebám? Napíšte nám a spoločne nájdeme spôsob, ako vám vytvoriť vysnívané bývanie s originálnymi prvkami.

Zdroje fotiek: pexels.com

Ako naladiť bývanie do jesennej atmosféry?

Ďalšie články