Zariaďte si spálňu snov: Aké prvky by jej nemali chýbať?

Blog

V spálni trávime tretinu života, a predsa sa jej nevenuje toľko pozornosti, ako by si zaslúžila. Toto miesto síce nevidia hostia, no práve tu si môžeme vytvoriť vzácnu súkromnú atmosféru s dôrazom na pohodlie, čistotu a pokoj. Ako zariadiť spálňu, v ktorej sa budete cítiť spokojne?

Premyslite si počet hlavných prvkov

Základom je vychádzať z veľkosti spálne, jej členitosti a slnečnosti. Spálňa je v panelákových bytoch väčšinou menšou izbou, kde sa počíta s účelným a praktickým zariadením. V novostavbách vídame spálne s väčšou rozlohou, neraz s prechodom do šatníka alebo kúpeľne. Pri zariaďovaní spálne začnite s umiestnením najväčších kusov nábytku. Tou je posteľ a šatníková skriňa. Vyskúšajte viacero pozícií a myslite na to, ako budete okolo nábytku chodiť. Medzi posteľou a stenou, resp. skriňou ponechajte uličku o šírke aspoň 80 – 90 cm, aby ste v tme trafili do postele bez zakopnutia či nárazu.

Po hlavných prvkoch nájdite miesto pre spálňovú komodu, stôl/toaletný stolík, stoličku, kreslo a nočné stolíky. Ak rátate s každým centimetrom, vo vašej novej spálni nemusia byť prítomné všetky prvky. Vyberte z nich tie najdôležitejšie.

Spálni svedčia aj tmavšie odtiene

Ďalším krokom, ktorý bude mať vplyv na celkovú atmosféru, je výber farebnosti. Spálni pristane biela farba, neutrálne prírodné a pastelové odtiene. Malú spálňu opticky zväčšia svetlé farby, do väčšej môžete s pokojným svedomím zvoliť aj odvážne tmavé odtiene šedej, modrej alebo zelenej. Očaril vás trend elegantnej tmavej spálne? S dobre premysleným návrhom a zakomponovaním viacúrovňového osvetlenia vznikne luxusne pôsobiaca spálňa. Vyskúšajte si, ako sa v interiéri s tmavými farbami (aj na stenách) budete cítiť. Nemusí to byť pre každého, najmä ak ste boli zvyknutí na prevahu svetlých farieb.

Posteľ ako dominantný prvok

Súčasťou spálne je manželská posteľ. Štandardne má dĺžku 200 cm a šírku 160 cm, 180 cm alebo 200 cm. Pri výbere postele zaváži nielen veľkosť izby, ale aj vaše individuálne požiadavky. Pozor na nízke lôžka, z ktorých sa ťažko vstáva. Odporúčaná výška postele je cca do 45 – 60 cm aj s matracom.

Vopred si tiež zadefinujte, o aký materiál a prevedenie postele máte záujem. Dlhodobo sú obľúbené drevené postele, čalúnené postele a kovové postele. Trendom je manželská posteľ s výrazným čelom, ktoré je bohato polstrované, čalúnené alebo z dreva. Okamžite zaujme pozornosť. Ak máte spálňu s vyšším stropom, môže byť čelo postele vyššie. V opačnom prípade sa držte primeranej výšky, aby úmerne k rozmerom spálne posteľ nepôsobila mohutne.

Veľa úložného priestoru

Spálňa by mala byť útulná, usporiadaná a bez zbytočného chaosu, ktorý by mohol negatívne vplývať na zaspávanie či kvalitu spánku. Nie je centrom denného diania, preto by v nej všetko malo mať svoje miesto. Ak obmedzíte dekoratívne prvky na poličkách či nočných stolíkoch, starostlivosť o čistotu v spálni bude prekvapivo jednoduchá.

V spálňach často nájdete vstavaný nábytok na mieru. Ide najmä o šatníkovú skriňu od podlahy po strop, ktorá vytvára priestor nielen pre šatstvo, ale aj pre sezónnu či voľnočasovú výbavu. Zaujímavým prvkom je praktický úložný priestor v časti nad čelom postele. Nedisponuje síce veľkou hĺbkou, no dokáže poskytnúť miesto na odloženie osobných vecí, ktoré by sa inak povaľovali na stolíkoch.

Páči sa vám predstava usporiadanej a elegantnej spálne, kde je každý prvok premyslený do detailov? Radi vám pomôžeme navrhnúť a zrealizovať spálňu snov.

 

Dobré tipy pre dokonalú spálňu

  • Položiť nohy spod teplej prikrývky na studenú podlahu neznie ako idylické ranné vstávanie. Chlad podlahy výborne eliminuje mäkký povrch kusových kobercov s vyšším vlasom. Sú veľmi trendy a spálňu zútulnia.
  • Okno bez záclon alebo závesov pôsobí v spálni veľmi stroho. Pridajte vrstvu farebne vhodných textílií a užite si lepší pocit zo súkromia. Pohrajte sa s riasením a výsledok milo prekvapí.
  • Nešetrite na posteľnej bielizni. Kvalitné posteľné obliečky a prehozy zostanú dlhé roky bez žmolkov a udržia si farby.
  • Do spálne je praktické nainštalovať svietidlá, ktoré sa dajú ovládať na diaľku. Bez toho, aby ste vstali z postele, viete svetlo zapnúť, vypnúť alebo stlmiť na želanú intenzitu.
  • Hoci sa stretnete s názorom, že televízor do spálne nepatrí, ak si radi pozriete film z pohodlia postele, zakomponujte televízor na stenu tak, aby bol čo najmenej rušivý. Môže byť napríklad skrytý za posuvným panelmi. Zaujímavou alternatívou je projektor alebo televízor s režimom umeleckého diela.
  • Máte väčšiu spálňu a niečo jej chýba? Vytvorte v nej dokonalý súkromný kútik – na čítanie, maľovanie, hobby. Okrem stoličky je dobrou voľbou kreslo, komfortná leňoška či závesná interiérová hojdačka.

Zdroj fotiek: wsd13.sk, unsplash.com

Zariaďte si spálňu snov: Aké prvky by jej nemali chýbať?

Ďalšie články