Inšpirácie pre malé aj veľké balkóny

Blog

Asi každý z nás túži po kúsku čerstvého vzduchu a slniečka, či už bývame v dome, alebo patríme medzi majiteľov bytov v mestách. Tí so záhradkou majú “vyhraté”, obyvatelia bytov sa však môžu od jari do jesene realizovať na balkóne. A keďže balkónová sezóna čochvíľu naberie na obrátkach, je čas pozrieť sa na ten svoj a dopriať mu malé vylepšenie.

 

balkónové inšpirácie drevený nábytok

 

Začnite nábytkom

Ak chcete balkónik, lodžiu či terasu využívať plnohodnotne, nielen na vešanie bielizne či fajčenie, určite sa vám zíde nejaký nábytok. Na začiatok ho nemusí byť veľa, na posedávanie pri knihe či káve vám bohato postačia dva stoličky či záhradné kreslá a malý stolík.

Málokto na sídlisku sa môže popýšiť priestranným balkónom, preto voľte radšej nábytok, ktorý nezaberie veľa miesta. Skladacie stoličky a stolík sú vhodným riešením pre malé balkóny, navyše ich po skončení sezóny viete jednoduchšie odložiť. Stolík vôbec nemusí byť veľký – zaujímavou voľbou môže byť polkruhový stôl, ktorý primontujete k stene, a v prípade, že ho nebudete potrebovať, jednoducho ho spustíte opäť na stenu.

 

balkóny s modrými doplnkami

 

Pri výbere materiálov prihliadajte na to, že nábytok bude vystavený aj vlhkosti. Ideálne je poobzerať sa v kategórii záhradného nábytku, kreatívnou voľbou však môžu byť aj dizajnové plastové stoličky z kategórie “bežných”.

Mäkké doplnky a čalúnený nábytok – patria na balkón?

Trend v zasklievaní lodžií je na sídliskách stále populárny. V prípade, že ste majiteľom takejto lodžie, môžete si dovoliť aj čalúnené kresielka, koberce, množstvo vankúšov… Na takomto balkóniku môžete pokojne stráviť celú poobednú siestu, časť home-officu či podvečer pri víne. Niekto si dokonca zasklenú lodžiu zariadi ako samostatnú miestnosť, no to je už samostatná kategória, kde sú inšpirácie nekonečné.

 

závesné kreslá na balkóne

 

Ani pri bežných balkónoch sa nemusíte vzdať mäkkých doplnkov úplne. Doprajte vašim stoličkám mäkké vankúše či podsedáky. Dajte však pozor, aby vám ich neodfúkol vietor. 😀 Buď zvoľte zaväzovacie podsedáky, alebo vankúše po odchode z balkóna pozbierajte dovnútra. Dopriať si môžete aj koberček, ideálne taký, ktorý sa jednoducho udržiava, alebo sa dá vyprať.

Kvety, kvety, kvety!

Kvety v truhlíkoch sú tou najbežnejšou letnou dekoráciou balkónov, ktorou určite nič nepokazíte. Množstvo a druh kvetov, typy kvetináčov a spôsob upevnenia si môžete zvoliť podľa vášho vkusu, orientácie balkóna, ale aj záhradníckej zdatnosti. Možností je opäť niekoľko – špeciálne kvetináče, ktoré sa dajú upevniť na zábradlie, obyčajne položené na zemi či na parapete – výber je na vás.

 

balkón so zelenými doplnkami a vertikálna záhradka

 

Pre odvážlivcov je tu možnosť vertikálnej záhradky na jednej zo stien lodžie. Môžete si ju predstaviť ako poličky, na ktoré umiestnite viacero kvetov, alebo ako konštrukciu, na ktorú sa dajú kvetináče pripevniť. Či už zvolíte letničky, bylinky alebo bežné interiérové rastliny, opäť je to na vás!

Terasa toho znesie viac

Majitelia terás môžu okrem vyššie spomenutých tipov zvoliť aj o čosi väčšie sedenie. Opäť odporúčame poobzerať sa po záhradnom nábytku, alebo si vyrobiť nábytok z paliet. V tomto prípade však dajte pozor na hrany či nerovný povrch, ktorý starostlivo obrúste.

Priestranné terasy poskytujú možnosť umiestniť na ne aj dizajnovky, ktoré by sa na malý balkónik nevošli. Závesné kreslo či vak na leňošenie vám určite spríjemnia chvíľky na vašej terase.

 

vertikálna záhradka na balkóne

 

Určite popusťte uzdu fantázii a zariaďte si balkón v štýle, aký je vám blízky, aby ste sa aj v tomto mieste vášho bytu cítili príjemne. Veríme, že vás naše inšpirácie nakopnú!

Inšpirácie pre malé aj veľké balkóny

Ďalšie články