5 vecí, na ktoré by ste mali myslieť pri zariaďovaní hosťovskej izby

Blog

Vo väčších bytoch či domoch občas nájdeme hosťovskú izbu. Hoci to pre Slovensko nie je štandardom, ak k nám napríklad na sviatky zavíta rodina či priatelia zďaleka, občas u nás aj prespia. Čo by nemalo chýbať v zariadení hosťovskej izby a ako vyčarovať priestor pre hostí aj v byte, kde samostatnú izbu nemáme?

Ak máte v dome či v byte izbu, ktorú ste sa rozhodli používať ako hosťovskú izbu, zrejme platia dva fakty. Buď viete, že ju potrebujete, pretože k vám často chodí na dlhšiu návštevu vzdialená rodina či priatelia. Alebo hosťovskú izbu vyslovene chcete, lebo tieto návštevy vítate a ide vám o to, aby sa u vás cítili dobre.

Urýchliť neželanú návštevu sa dá veľmi jednoducho. Stačí, ak hosťovská izba zaprataná škatuľami plnými haraburdia smrdí prípravkom proti moliam, o čelo postele je opretý zablatený bicykel a zo zatuchnutého matraca sa zdvihne oblak prachu akonáhle si sadnete. Čo však v prípade, že sa snažíte o presný opak a chcete, aby sa vaši hostia cítili dobre? Aké by malo byť zariadenie hosťovskej izby a na čo by ste nemali zabudnúť?

 

1. Základný nábytok

Snáď jediná vec, ktorá v hosťovskej izbe bezpodmienečne musí byť, je posteľ. Keď k vám príde návšteva len prespať po koncerte, nepotrebuje si vybaliť oblečenie a určite nestihne pozerať televízor, ale bez postele by to naozaj nešlo. Jednolôžko môžete pritlačiť k stene, dvojposteľ by však mala mať prístup z oboch strán, o stenu môžete oprieť len jej čelo. Dajte pozor, aby bol okolo postele dostatočný priestor na pohyb. Jedna skriňa na oblečenie pohodlne stačí. Návšteva si ani na dlhší pobyt nevezme viac vecí, než sa do nej vojde. Najpraktickejšia je taká, ktorá má v jednej časti police a v druhej priestor na zavesenie oblečenia.

 

2. Úložný priestor

Ak skriňu do hosťovskej izby z akéhokoľvek dôvodu nemôžete dať, zabezpečte aspoň malú skrinku alebo poličky. Tie sa dajú pohodlne upevniť na stenu nad posteľou a šetria priestor, ktorého nebýva veľa. Na uskladnenie využite aj priestor pod posteľou. Niektoré postele majú už zabudované skrinky či zásuvky, tie sa skvele hodia napríklad na odloženie práve nepoužívaných perín a vankúšov. Najlepšie je, ak máte v izbe dosť miesta a vojde sa vám aj malé kresielko so stolíkom. Jednoducho akékoľvek malé miestečko, kam sa dá položiť telefón, kľúče či pohár.

 

Originálne drevené poličky

Na osobné veci poslúžia aj poličky

 

3. Nechajte aj voľný priestor

Hosťovskú izbu nepreplňte. Cestujúci určite viac ocenia voľné miesto, kam sa dajú položiť veľké cestovné kufre, než tri stolíky s kvetinami a plnú knižnicu.

 

4. Detaily, ktoré potešia

Ak ste pozorný hostiteľ a chcete, aby sa mali vaši blízki ako v bavlnke, nezabudnite na drobnosti. Džbán čerstvej vody aj s pohárom na nočnom stolíku povýši vašu pohostinnosť na úroveň profesionála. Poteší aj škatuľka papierových vreckoviek či malá čokoládka na vankúši. Živý kvet priestor rozjasní, vankúše ho zútulnia. Je dobré nechať v izbe aj deku navyše pre zimomrivé návštevy.

 

Hrnček a muffiny

Maličkosti urobia dojem

 

5. Celkový dojem

Hosťovská izba by mala pôsobiť útulne, prakticky a nepreplnene. Ak máte priestor na televízor alebo rádio, rozhodne to využite. Ak by sa však mali vojsť za cenu straty nočného stolíka, radšej ich vynechajte. Ku každému kusu nábytku by malo byť možné a jednoduché sa dostať. Ak je izba malá, skúste ju opticky zväčšiťsvetlé farby na stenách, šifónové biele záclony a zrkadlá sú staré triky, ktoré vždy zaberú. Aj maličký priestor bude pôsobiť vzdušne a otvorene.

 

Čo ak samostatnú hosťovskú izbu nemáme?

Ubytovať priateľov na krátky čas je možné, aj keď máte malý byt s minimom priestoru. Najčastejšie funkciu hosťovskej izby preberá obývačka. Skúste na to myslieť pri kúpe sedačky. Pre nečakané situácie je veľmi praktická rozkladacia sedačka, ktorú viete v okamihu zmeniť na posteľ. V obývačkových skrinkách môžete nechať pre návštevu niekoľko políc voľných. Odpadá vám problém so stolíkom či televízorom, a tak sa môžete venovať už len detailom, ako je dostatok vankúšov, teplá deka či šálka horúceho voňavého čaju.

5 vecí, na ktoré by ste mali myslieť pri zariaďovaní hosťovskej izby

Ďalšie články