Ako zariadiť obývačku? Zamerané na centrálny prvok – sedačku

Blog

Ako zariadiť obývačku? Týchto 5 spôsobov rozmiestnenia zafunguje vždy

Obývačka je miestom rodinných a priateľských stretnutí. Má pôsobiť útulne, pohodlne a spĺňať nejedno kritérium na dizajn a funkčnosť. Ako zariadiť obývačku, ktorá sa stane atraktívnou dominantou vášho interiéru? O výsledku rozhoduje najmä rozmiestnenie hlavných prvkov, preto si povieme viac o praktických možnostiach pri zariaďovaní obývačky.

 

Rozhodnite sa pre štýl

Ešte predtým, ako sa zahľadíte do katalógových inšpirácií, zamyslite sa nad tým, k akému interiérovému štýlu inklinujete. Máte radi svetlý škandinavský štýl alebo vám učaroval chladný industriálny štýl? Patríte k milovníkom retro vecí alebo túžite po dokonalom poriadku a minimalizme? Pri zariaďovaní obývačky dajte predovšetkým na pocit. Je to miesto, kde budete oddychovať, naberať novú energiu, hrať spoločenské hry, pozerať filmy či viesť dlhé debaty do noci, preto by vás žiadne prvky nemali rušiť.


Zadefinujte funkcie obývačky

Sedačka, konferenčný stolík, TV stolík, obývacia stena – potrebuje obývačka ešte ďalšiu výbavu? Obývačka je skvelým miesto na vytvorenie domácej knižnice alebo home office kútika. Môže byť preto riešená ako otvorený priestor s rôznymi funkciami naviac a prirodzene nadväzovať na ďalšie časti interiéru, napríklad na jedáleň či kuchyňu.

Obývačka potrebuje centrálny bod

Moderné zariadenie obývačky by malo reflektovať vaše potreby na relax, zábavu, ale tiež ponúknuť lákavé podmienky pre spoločenské vyžitie. Hlavným bodom obývačky, ktorý na seba okamžite strháva pozornosť, býva sedačka alebo komplet sedacia súprava, na ktorej môžete svojich blízkych pohodlne usadiť. Niekedy sa o slovo prihlási dominantný krb, inokedy aj obrovský televízor, no azda najviac pozornosti sa venuje veľkosti, tvaru a prevedeniu sedačky. Ako a kde sedačku umiestniť, aby ste docielili čo najlepší výsledok?

 

Sedačka čelom k stene

Najčastejšie je čelo sedačky priložené k najdlhšej stene obývačky a sedačka tak zaberá iba nevyhnutný priestor. V jej bezprostrednej blízkosti sú kreslá alebo taburety. Myslite na bezproblémový prístup ku každému miestu na sedenie, aby ste sa pri plnom obsadení nemuseli uhýbať ako v kine.

Sedačka pod okno

Zaujímavý efekt získate umiestnením sedačky pod okno. Uvoľní sa stena, na ktorú môžete inštalovať obývačkovú stenu alebo domácu knižnicu. Odporúčame však za sedačkou vytvoriť uličku – z dôvodu bezpečnosti (ak máte malé deti) a tiež pre prítomnosť vykurovacieho telesa, ktoré by bolo prekryté čelom sedačky a znížila by sa jeho efektivita.

Sedačka v otvorenom priestore

Vo veľkej obývačke sa sedačka umiestňuje aj do otvoreného priestoru. Chrbtom ku kuchynskej časti alebo orientovať sedenie tak, aby ste videli na kuchynskú kút? V prvom prípade vytvoríte psychologický predel medzi zónami. Hostia sa budú medzi sebou baviť, zatiaľ čo vy im nepozorovane pripravíte kávu a občerstvenie. Ak túžite vytvoriť rýdzo rodinnú atmosféru, neotáčajte si členov rodiny chrbtom. Taktiež neumiestňujte zadnú stranu sedačky smerom k chodbe. Bude vám prekážať prievan a v noci možno nadobudnete nepríjemný pocit, že nie ste sami.

Dve rovné sedačky

Nepatríte k fanúšikom televíznych programov? Radšej sa pozeráte do krbu? Potom sa vám oplatí uvažovať o koncepte, kedy sú proti sebe dve rovné sedačky a dopĺňajú ich farebne odlíšené kreslá či taburety po jednej alebo po obidvoch stranách. Počtu miest na sedenie by mal zodpovedať aj priestor na odloženie drobných vecí. Nekupujte však veľký konferenčný stolík. Lepšou voľbou je viac menších, ktoré sa dajú poskladať pod seba a posúvať podľa potreby.

Sedačka v rohu

Rohové sedačky sú mimoriadne obľúbené najmä v početnejších rodinách. Poskytujú dostatok miesta na sedenie či ležanie. Ak ide o sedačku rozkladaciu, razom vznikne pohodlné miesto na večerné kino. K dominantnej rohovej sedačke skvelo zapasuje kreslo typu ušiak, taburety, ale aj dizajnové ležadlo.

 

Zariaďujte obývačku s jasnou víziou

Ak stojíte v prázdnej budúcej obývačke, nemusíte naplno vidieť potenciál priestoru. Často sa stáva, že sa nakúpia základné kusy nábytku a doplnky pribúdajú neskôr. Pri premyslenom zariaďovaní obývačky môže aj postupne doplňaný priestor nadobudnúť tú správnu atmosféru a funkčnosť. Avšak, neraz nastane práve opačný efekt – obývačka pôsobí ako nesúrodý zlepenec, z ktorého nemáte dojem, po akom ste túžili.

Pri zariaďovaní interiéru má dizajnový návrh od profesionálov veľký prínos. Budete vidieť, ako vyťažiť z daného priestoru maximum a ktorým prvkom interiéru venovať najviac pozornosti. Radi vám poradíme a ukážeme, ako zariadiť vašu obývačku, aby sa vám páčila aj po rokoch.

 

Zdroj: https://wsd13.sk/vizualizacia/moderna-obyvacka/

Zdroj pexels.com https://www.pexels.com/sk-sk/license/

Ako zariadiť obývačku? Zamerané na centrálny prvok – sedačku

Ďalšie články