Škandinávsky štýl bývania – obľúbený po celom svete

Blog

Jednoduchý, funkčný a minimalistický. Tak by sa dalo v skratke hovoriť o škandinávskom štýle bývania. Severské krajiny, ktoré si mnohí automaticky spájajú s chladným počasím, drsnou prírodou a pochmúrnou atmosférou, vdýchli svoje estetické cítenie do nezameniteľného zariadenia interiéru, ktorého kúzlo počarovalo celému svetu a vynieslo dizajn severanov na vrcholný piedestál. Zistite o tomto unikátnom štýle viac na nasledujúcich riadkoch.

Škandinávsky štýl sa objavil v začiatkoch päťdesiatych rokov 20. storočia a v rýchlosti sa rozšíril nielen po Európe, ale takisto aj v Kanade a Spojených štátoch. Do povedomia sa dostal po svojom uvedení na výstave Triennale di Milano. Odvtedy sa teší významnej celosvetovej priazni, na čom sa podpísalo viacero faktorov.

Vytvárať interiérový dizajn podľa škandinávskeho štýlu sa môže v akejkoľvek izbe v domácnosti, bez ohľadu na to, či ide o kuchyňu, spálňu alebo dokonca kúpeľňu. Ľudí žijúcich v malých priestoroch poteší presvetlením a optickým zväčšením bytu. Tým, z akých prvkov je vyskladaný, vzbudzuje dojem útulnosti príbytku, sviežosti, priedušnosti a takisto luxusu, a to všetko s minimalistickým prístupom k jeho budovaniu.

 

škandinávske bývanie

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Čo je pre škandinávsky štýl charakteristické?

Kombinácia svetlých odtieňov

Práve farby sú tým, čo robí škandinávsky štýl jedinečným. Pochmúrne počasie sa na psychike severanov nepodpisuje najlepšie, preto si svoje vnútorné priestory navrhli tak, aby boli čo najsvetlejšie. Z toho dôvodu sa interiér štylizuje predovšetkým do bielej farby, ktorá je dominantná. Kombinuje sa so svetlejšími odtieňmi šedej, hnedej, ale takisto aj s čiernou farbou. Tónovanie je charakteristické neutrálnosťou farieb, a tých zároveň nie je v jednej miestnosti veľa. Štylizovaním priestorov kombinovaním svetlých tónov vzniká požadovaný efekt, ktorým je presvetlenie miestnosti a optické rozšírenie priestoru.

Čistota a harmónia

Škandinávsky štýl sa vyznačuje svojím dôsledným usporiadaním každej súčasti interiéru. Všetko má svoje miesto a účel, nič nie je nadbytočné a disharmonické. Dôraz na čistotu je viditeľný v bielej farbe, vzbudzuje ju takisto zastúpenie prírody. Drevo zohráva v škandinávskom štýle nezameniteľnú úlohu a tvorí väčšinu podláh, nábytku a obkladov, vďaka čomu sa pocit harmonickosti a čistoty iba umocňuje.

 

obývačka v škandinávskom štýle

Zdroj fotky: home-designing.com

 

Minimalizmus v každom detaile

Práve minimalizmus je významným prejavom funkčnosti a krásy škandinávskeho štýlu. Nábytok, dekorácie a doplnky sa v priestore nenahusťujú, ale v čo najväčšej miere vypúšťajú. V interiéri zariadenom v súlade so severským dizajnom nenájdete poťahy sedačiek alebo závesy s bohatým zdobením. Typicky škandinávske sedačky nás zaujali na portáli Biano.sk, kde ich nájdete naozaj stovky. Textilné prvky domácnosti sa väčšinou držia odtieňov niekoľkých vybraných farieb. Takisto je v škandinávsky zariadenom byte či dome minimum kobercov, ktorých veľkosť často zabraňuje vyniknúť kráse drevených podláh, ktoré sú neodlúčiteľnou súčasťou tohto štýlu.

 

škandinávske bývanie

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Veľmi veľa svetla

Pri farbách sme uviedli, že pre severský štýl je charakteristické presvetlenie interiéru. Tento prvok škandinávskeho interiérového dizajnu vychádza zo psychológie miestnych obyvateľov, ktorí vďaka tamojšej klíme trávia veľa času v tme. Do akéhokoľvek priestoru sa tak snažia dostať maximum svetla. To sa odráža nielen v tónovaní izieb a nábytku, ale aj vo veľkých oknách, menšom množstve závesov a žalúzií a v starostlivom rozmiestňovaní lámp a iných svietidiel.

Škandinávsky štýl si získal priazeň po celom svete vďaka kráse a funkčnosti minimalizmu. Skombinovaním niekoľkých praktických prvkov obohatil svet o nadčasový dizajn s úžitkom pre kohokoľvek a kdekoľvek.

Škandinávsky štýl bývania – obľúbený po celom svete

Ďalšie články