Šatník verzus vstavaná skriňa (a ďalšie možnosti)

Blog

Zariaďovanie nového bytu či domu so sebou prináša nekonečné množstvo rozhodnutí. Zvolíte si parkety alebo dlažbu, rolety alebo žalúzie, holé steny alebo tapety? Keď vyriešite otázky súvisiace s „hrubým“ zariaďovaním vašej domácnosti, prídu na rad ďalšie – vybrať vhodné zariadenie a doplnky. Rovnakou dilemou bude pre vás voľba jednotlivých kusov nábytku, najmä skríň. Pozrite sa spolu s nami na ich výhody a nevýhody, ktoré vám môžu pomôcť rozhodnúť sa.

Voľne stojaca skriňa

Začnime tým, čo každý z nás dôverne pozná – klasickou skriňou na odkladanie oblečenia z kamenného obchodu alebo e-shopu. Na trhu je nespočetné množstvo modelov, z ktorých si môžete vyberať. Okrem tvaru, materiálu či ceny je ďalším rozhodujúcim faktorom pri kúpe šatníkovej skrine rozmer. Voľne stojacu šatníkovú skriňu musíte vedieť „napasovať“ do vášho príbytku. Aj keď často strávite hodiny hľadaním dokonalého kúsku, vytipovaná skriňa, ktorá vám padne do oka, v konečnom dôsledku nemusí rozmerovo sedieť vo vašej domácnosti. Pri výbere šatníkovej skrine musíte rátať taktiež s tým, aby ste nový kus vášho nábytku zladili so štýlom miestnosti, v ktorej bude skriňa stáť. V opačnom prípade bude skriňa v priestore pôsobiť disharmonicky.

Plusy:

  • cenovo dostupný kus nábytku
  • rýchlo dostupné šatníkové skrine – väčšina obchodov má pestrú ponuku a tovar skladom

 

Mínusy:

  • potrebná domáca montáž
  • dlhé hľadanie ideálnej skrine

 

Vstavaná skriňa

Skriňu na oblečenie nemusíte kúpiť iba v obchode. Môžete si ju dať vyrobiť na mieru. Šikovné ruky majstrov splnia vaše predstavy o ukážkovej skrini. Najväčšou výhodou vstavaných skríň je, že sú vyhotovené doslova na milimeter a zapadnú do každej škáry. Skrine na mieru môžu byť navrhnuté flexibilne a byť tak prispôsobené šikmým stropom a komplikovaným pôdorysom. Medze sa nekladú ani pri výbere materiálu, z ktorého by ste chceli mať zhotovenú skriňu. Drevo, sklo, kov, respektíve kombinácia s inými materiálmi a precízna práca sú zárukou toho, že vám skriňa vydrží dlhé roky.

Plusy:

  • vstavaná skriňa sa prispôsobí komplikovaným pôdorysom
  • nevyčerpateľné kombinácie pri navrhovaní skrine na mieru

 

Mínusy:

  • vyššia cena
  • dlhšia doba čakania na vyhotovenie

 

Drevená vstavaná skriňa do predsiene

Vstavané skrine sa prispôsobia vášmu priestoru

 

Šatník

Splnený sen väčšiny žien a dokonca aj pánov sa skrýva v jedinom slove – šatník. Ruku na srdce, aj vy ste určite aspoň raz v živote zatúžili po obrovskom priestore s roztriedeným a úhľadne zarovnaným oblečením. V predstavách detailistov bolo možno aj rozdelené podľa farieb. Priestranný šatník je riešením, ktoré splní aj vaše najnáročnejšie požiadavky a udrží vašu domácnosť v absolútnom poriadku. Jedinou podmienkou, ktorá vás delí od toho, aby ste sa mohli pýšiť veľkým šatníkom, je dostatočný priestor. Šatník si ho priam vyžaduje. Jeho ideálne umiestnenie je preto v rodinných domoch, prípadne väčších bytoch. Samozrejme, že aj bytoch menšej rozlohy sa dá vyhradiť malá miestnosť na odkladanie oblečenia, celkový priestor však môže pôsobiť stiesňujúco.

Plusy:

  • pomôže udržať poriadok v oblečení a v domácnosti
  • jednoduchá údržba  a upratovanie

 

Mínusy

  • potrebný priestor na umiestnenie šatníka v dome/byte
  • vyššie náklady pri jeho zariaďovaní

 

Šatník a vešiak na oblečenie

Šatník si môžu dovoliť priestranné domy, v menších bytoch postačí aj vešiak

Alternatívy sú

Pokiaľ nie ste presvedčení o žiadnej možnosti a momentálne netúžite po investícii do šatníkovej skrine, na výber máte rôzne alternatívy, ktoré oživia váš priestor a zároveň vyzerajú moderne. Inšpiráciu nájdete v komodách, ktoré môžete umiestniť prakticky do ktorejkoľvek miestnosti a získate nimi úložný priestor navyše.

Ďalšie, mimoriadne populárne riešenie so sebou prinášajú užitočné vešiaky. Stačí vám jeden, ktorý môžete v prípade potreby a bez veľkej námahy presunúť z izby do izby. Zaveste si naň kúsky, ktoré nosíte najčastejšie a obmieňajte ich podľa sezóny. Obrovskou výhodou vešiakov je, že vaše módne kúsky si udržia stále rovný tvar a môžete po nich kedykoľvek siahnuť bez zbytočného hľadania v skrini.

Šatník verzus vstavaná skriňa (a ďalšie možnosti)

Ďalšie články