Ako efektívne využiť podkrovie

Blog

Keď sa vás niekto opýta, čo máte vo svojom podkroví, zvyčajnou odpoveďou je, že si tam odkladáte veci, ktoré používate veľmi málo alebo vôbec. Trend robiť z podkrovia sklad domácnosti sa však postupne vytráca a tento priestor neustále nachádza nové možnosti využitia, stačí iba popustiť uzdu svojej fantázii. Pozrite sa na niektoré unikátne a funkčné nápady, vďaka ktorým dostane podkrovie čisto novú vizáž a využitie.

Spite pohodlne

Dobrý spánok je to najdôležitejšie. Doprajte si ho teda na mieste, na ktorom sa ho jednoznačne dočkáte. Podkrovie je útulné miesto funkčne stimulujúce priebeh spánku. Pri dobrom tesnení strechy a okien sa tu starostlivo udržiava teplo, takže sa budete cítiť komfortne celú noc. A ak si pred spaním radi užívate pohľad na nočnú oblohu, niet nad čím rozmýšľať.

 

podkrovná spálňa a kúpeľňa

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Jasná voľba pre kúpeľňu

Situovať kúpeľňu práve v podkroví je šikovný spôsob na praktické využitie tohto priestoru. Nech už v kúpeľni robíte čokoľvek, nie vždy pri tom riešite výšku stropu, čo je veľké plus využitia podkrovia práve takto. Priestor je okrem iného dosť široký na to, aby ste sa nemuseli rozhodovať, či sa vám doň zmení vaňa alebo iba sprchovací kút – bez problémov si tam inštalujete oboje. Ak aj vy teda riešite dilemu s nedostatkom miesta na všetko, čo by ste si v kúpeľni želali, umiestnite ju do podkrovia a starosti pominú.

 

podkrovná kúpeľňa

Zdroj fotky: radaway.pl

 

Priestor ako stvorený pre kuchyňu

Vybudovať si miestnosť na varenie a jedenie práve v podkroví je dobrým rozhodnutím z viacerých dôvodov. Jednou z nich je rýchla ventilácia výparov z hrncov, panvíc alebo rúr, na čo stačí iba otvoriť okná a vzduch sa prečistí rýchlejšie, ako keby ste vetrali kuchyňu na prízemí. Funkčné odsávanie vzduchu a vlhkosti je výrazné plus podkrovnej kuchyne z toho dôvodu, že v prípade jej umiestnenia v nižších častiach domu a pri slabom odvetrávaní tohto priestoru sa môže vlhkosť šíriť stenami domova, čo sa na nich časom podpíše. A okrem spomínaných výhod si každý počas jedla zaručene užije príjemný výhľad črtajúci sa z perspektívy podkrovia.

Praktické miesto pre pracovňu

Na samom vrchu domova môžu v maximálnom pokoji pracovať všetci tí, ktorí si buď nesú prácu so sebou aj domov, alebo hľadajú tiché miesto, kde by sa mohli venovať svojim záľubám. Podkrovie je izolované od zvyšku domácnosti, a tak budete menej vyrušovaní. Či už v tomto priestore píšete, zvárate, pílite alebo kreslíte, určite uvítate to množstvo svetla, ktoré dokáže podkrovie ponúknuť; stačí na to iba inštalácia okien vhodnej veľkosti. Ak hľadáte kúsok súkromia a pokoja, nájdete ho práve v podkroví.

 

podkrovné obývačky

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Kino pod vlastnou strechou

Táto vychytávka poteší každého filmového a seriálového nadšenca. Mať domáce kino je sen nejedného filmového maniaka, a práve podkrovie vám môže pomôcť splniť si ho. Stačí na to plátno, televízor, alebo monitor (podľa toho, čo preferujete), dobré priestorové reproduktory, pohodlné sedačky (ktoré môžete nahradiť aj posteľami, ste predsa doma ?), a môžete si s rodinou a známymi naplno užívať sledovanie.

Šatník pre celú rodinu

Skrine zaberajú značnú časť osobných priestorov, ako sú spálne alebo detské izby. Práve podkrovie dokáže tento problém šikovne vyriešiť. Zlúčte všetky tieto komponenty do jednej miestnosti, vďaka čomu budete mať všetko oblečenie na rovnakom mieste a nebudete ich musieť hľadať po celom dome. Využitím tohto typu takisto uvoľníte značné miesto v iných izbách domácnosti, čo každý člen rodiny určite ocení.

 

podkrovný šatník a kúpeľňa

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Cvičte v pohodlí domova

Ste náruživí do cvičenia? Načo teda navštevovať posilňovne a fitness centrá, keď si ich môžete vybudovať priamo u seba doma? Výhodou podkrovia je jeho široký pôdorys, ktorý vám umožní rozložiť na ňom jednotlivé náčinie a stroje tak, žeby si navzájom nezavadzali, a zároveň ponúka dosť miesta pre váš voľný pohyb.

Cvičenie v podkroví uvítajú nielen športoví nadšenci, ale takisto aj zapálení hudobníci. Priestorové výhody, ktoré platia pre využitie podkrovia na vybudovanie posilňovne alebo fitness centra, sú rovnaké aj v prípade skúšobne. Ďalšou pridanou hodnotou je pre hudobníkov aj lepšie odrážanie zvukov hudobných nástrojov vďaka útlejšiemu priestoru.

Ako vidíte, podkrovie nie je miestom na jeden účel, ale práve naopak, priestorom tisícok možností. Nech ho plánujete využiť akokoľvek, s nápaditým prístupom zožnete sladké ovocie.

Ako efektívne využiť podkrovie

Ďalšie články