Ako správne vybrať interiérové dvere?

Blog

Trh dnes ponúka veľmi širokú škálu dverí. Pri zariaďovaní bytu je dôležité vybrať tie správne, aby zapadli do celkového dizajnu domácnosti a odolali zubu času, a to vôbec nemusí byť jednoduché. Je podstatné nielen zvoliť si ten správny typ, ale aj materiál a farbu. Ak aj vy práve zápasíte s výberom, čítajte ďalej.

Postupujme krok za krokom

Prvým dôležitým krokom pred výberom samotných dverí je premyslieť si ich rozmer. Klasické rozmery stavebných otvorov pre interiérové dvere majú šírku 70/80/90 cm a výšku 202 cm.  Pre menšie miestnosti ako šatník, špajza alebo kúpeľňa postačia aj užšie dvere, ale pre spálne, kuchyňu, obývačku či vchodové dvere je vhodnejšie vyberať tie, ktoré majú šírku aspoň 80 cm. Rovnako podstatné je aj premyslieť si, na ktorú stranu by sa dvere mali otvárať. Predstavte si zariadenie miestnosti a to, na ktorej strane bude vypínač a podľa toho si vyberte, či budete potrebovať dvere pravé alebo ľavé.

 

drevené dvere v teplých tónoch

Zdroj fotky: realizácia WSD

 

Z akých typov dverí si vyberať?

Každý interiér vopred vytvára požiadavky aj na dvere, kvôli čomu následný zoznam typov dverí pri ich inštalácii zaručene oceníte.

Falcové a bezfalcové dvere

Na základe spôsobu osadenia dverí do zárubní rozlišujeme dva základné typy. Prvým z nich sú falcové dvere, ktoré sú príznačné tým, že po osadení vytŕčajú do priestoru a ich pánty sú viditeľné. Ide o lacnejšiu z týchto dvoch možností. Tá druhá, bezfalcová, síce vyžaduje navýšenie investície, prinesie vám však praktickejšie a estetickejšie riešenie. Bezfalcové dvere totiž tvoria jednu líniu so zárubňou, pričom ich pánty sú starostlivo schované. Nielen že tieto dvere vyzerajú krajšie, ale ušetria vám aj trocha priestoru. Oba typy dverí nájdete aj v repertoári WSD. Tie bezfalcové určite oceníte v obývačke vďaka tomu, že splývajú so stenou, a preto nepôsobia rušivo.

 

falcové interiérové dvere

Zdroj fotiek: Pinterest, realizácia WSD

 

Posuvné dvere

Nedostatok manipulačného priestoru hravo vyriešia posuvné dvere. Nemusíte sa viac trápiť tým, či vám v otváraní dverí bráni nejaký objekt alebo či pri tom niekoho udriete. Stačí zachovať trocha priestoru od steny, smerom ku ktorej sa budú dvere otvárať, a môžete sa tešiť z ich praktických prínosov. Okrem iných výhod oceníte, že posuvné dvere sú bezbariérové. To jednak rozšíri priestor na podlahe, na druhej strane to pomôže zdravotne znevýhodnením pri pohybovaní sa po interiéri. Myslime na to, že v priestoroch ako špajza či šatník je každý kúsok voľného miesta vzácny, preto aj posuvné dvere nájdete v našej ponuke.

 

posuvné interiérové dvere

Zdroj fotiek: Pinterest, realizácia WSD

 

Ten správny materiál

Dostávame sa k jadru dizajnového procesu, a to k výberu tých správnych materiálov do určitého interiéru. Z čoho si môžete vyberať, vám predostrieme v ďalších riadkoch.

Dyhované

Ak sú pre vás atraktívne prírodné materiály a láka vás vôňa dreva, tento typ dverí si určite obľúbite. Vyrábajú sa tak, že vnútorná výplň dverí sa pokryje tenkou vrstvou prírodného dreva. Veľkou výhodou tohto typu je, že si môžete vybrať z veľkého množstva exotických, ale aj tuzemských drevín, a tak si zvoliť rôzne tmavšie i svetlejšie varianty. Tieto dvere sú veľmi príjemné na dotyk a dajú sa moriť do akéhokoľvek odtieňa, preto nebude problém dvere zladiť s nábytkom alebo podlahou v miestnosti.

 

Biele interiérové dvere s drevom

Zdroj fotky: realizácia WSD

 

Fóliované

Rôznorodosť dizajnov ponúkajú aj fóliované dvere. Ponuka dekorov je naozaj rozsiahla, keďže výroba nalepovacej fólie je z hľadiska výroby jednoduchá záležitosť. Najväčšou výhodou tohto typu je práve cena. K nevýhodám patrí slabá odolnosť na mechanickú záťaž a ich farebná nestálosť.

 

Striekané

Ide rovnako o ekonomicky šetrný materiál. Sú to dvere striekané tenkou vrstvou akrylovej farby. Dizajnová stránka je jednoznačne veľkou výhodou, keďže nastriekať sa dá ľubovoľný profil. Medzi najobľúbenejšie varianty patrí biela farba, ktorá sa veľmi ľahko kombinuje. Práve bielu farbu odporúčame zvoliť do malých interiérov, kde dvere pomôžu priestor opticky zväčšiť. Ak chcete interiér farebne oživiť, dizajnovým doplnkom môžu byť aj dvere striekané do pestrých odtieňov.

 

farebné interiérové dvere

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Masívne

Tento typ dverí vám doslova prinesie do domácnosti kus prírody a luxusu zároveň. Tie z dreveného masívu sú nie len investíciou na dlhé roky, rovnako sú originálnym kúskom. Každý kúsok je unikátom, keďže neexistujú identické drevené dvere. Výborne sa hodia k minimalistickému štýlu domácnosti, v ktorom vytvárajú zaujímavý kontrast k modernému zariadeniu. Medzi ich ďalšie výhody patria vysoká odolnosť a schopnosť kvalitne tlmiť hluk a izolovať teplo.

 

drevené interiérové dvere

Zdroj fotiek: Pinterest

 

Dvere vám nielen ponúkame, ale otvárame aj tie svoje pre všetkých vás, ktorí zháňate odborné rady a ochotný prístup pri ich výbere. Obráťte sa na skúsenosti a vedomosti nášho kolektívu, pripraveného nasmerovať vás do tých správnych dverí.

Ako správne vybrať interiérové dvere?

Ďalšie články