Ako zladiť interiérové dvere a podlahu?

Blog

Výber podlahy a vhodných interiérových dverí patrí k rozhodnutiam, ktoré priamo vplývajú na vašu spokojnosť v novom alebo rekonštruovanom bývaní. Ako zladiť interiérové dvere a podlahu? Ktoré kombinácie dodajú vášmu bývaniu príjemnú harmóniu a naopak – čomu sa vyhýbať?

Skôr, ako sa pustíte do prezerania vzorkovníkov, venujte pozornosť správnej voľbe dodávateľa. Potrebujete mať istotu kvalitných materiálov a precízne odvedenej práce. Dvere a podlaha sú trvalou súčasťou interiéru, niekedy až na desiatky rokov dopredu. Musia teda zvládnuť pravidelné používanie a nejednu zaťažkávajúcu skúšku. Zároveň netreba podceniť ani ich estetický význam. Dvere s podlahami ovplyvňujú celkové vyznenie interiéru, keďže k nim budete ladiť zvyšok zariadenia. Môžu vám dovoliť slobodný rozlet, no rovnako tak vás oklieštiť iba medzi niekoľkými farbami a kombináciami.

Vychádzajte z obľúbeného štýlu bývania

Každý z nás prirodzene inklinuje k nejakému štýlu bývania. Niekto uprednostňuje vidiecky štýl s prevahou dreva, prírodných materiálov a teplých tónov, iný túži po modernom bývaní, vysokom lesku alebo odhalenom betóne. Ak máte naštudované katalógy s interiérovým dizajnom alebo radi trávite čas prezeraním inšpirácií na internete, k istej farebnej a štýlovej typológii už máte blízko. Sú to presne tie fotky, pri ktorých si poviete „Takto chcem bývať“. A práve tie môžu byť dobrým odrazovým mostíkom k správnym farbám a kombináciám.

Často je totiž náročné vidieť potenciál priestoru, v ktorom sú iba stavebné otvory pre dvere a namiesto podláh sa víri prach na holom betóne. Podobná výzva nastáva aj pri rozsiahlej rekonštrukcii staršieho bývania. Znesie interiér zmenu, na ktorú nie ste zvyknutí? Môžete vymeniť drevené parkety za modernú podlahu v sivých tónoch, zastaralé dvere za moderné biele s elegantnou sklenenou výplňou? Pri dlhom váhaní si nechajte poradiť od odborníkov na dizajn, ktorí so svojimi skúsenosťami vdýchnu priestoru nový charakter.

Zvážte veľkosť a svetlosť interiéru

Svetle podlahy a svetlé dvere opticky zväčšujú menšie priestory a vo väčších interiéroch navodzujú odľahčený dojem. Tmavšie drevo a drevodekory zase pôsobia útulne a nadmieru elegantne, no na menšej metráži môžu navodiť pocit stiesnenosti a ťažkej atmosféry.

Najlepšie je začať výberom podláh a následne k nim prispôsobiť interiérové dvere. Pri tmavých podlahách sa vyhnite komplikovanej štruktúre a kresbe. Významne obmedzí výber dverí a neskôr začne pôsobiť rušivo. Okrem toho je tu aj praktický rozmer – na príliš tmavých podlahách viac vidno prach a šmuhy po umývaní.

Tipy, ako zladiť dvere a podlahu

  1. Zdá sa vám, že bude najjednoduchšie zvoliť dvere a podlahu totožnej farby? Z výsledku môžete byť mierne sklamaní, pretože budú tieto dominantné prvky pôsobiť jednoliato a akékoľvek ďalšie zariadenie interiéru zase rušivo. Stávkou na istotu je vybrať si podlahu a k nej dvere v dekore o jeden až dva odtiene bledšie/tmavšie. K tmavej podlahe sa hodia dvere o dva odtiene bledšie, k svetlej podlahe zase dvere o dva odtiene tmavšie.
  2. Rešpektujte teplotu odtieňov. Vždy kombinujte iba teplé odtiene s teplými a studené so studenými.
  3. Pocitový nesúlad nastáva aj pri kombinácii prírodných a umelých materiálov. K drevenej podlahe teda patria poctivé masívne alebo dyhované dvere. K moderným podlahovým krytinám voľte laminátové dvere.
  4. Kedysi a v súčasnosti opäť módny vzor rybej kosti na podlahách (ukladanie do “V”) krásne korešponduje s dverami v jemných jednoliatych odtieňoch – smotanová, krémová, svetlá okrová.
  5. Ak vám najviac vyhovujú tmavé podlahy a chcete ich do celého interiéru, potom do menších miestnosti uvažujte o dverách s čiastočnou sklenenou výplňou. Získate tak doplnkovú svetelnosť naviac aj z inej strany ako od okna.
  6. K svetlej dlažbe s leskom kontrastne krásne zapasujú matné šedé alebo antracitové dvere.
  7. Univerzálne biele dvere sa hodia všade. Sú moderné, nadčasové, neutrálne a výnimočne dobre fungujú s inými farbami. Dovolia experimenty aj s farebnosťou okolitej steny. Odporúčame biele dvere so zaujímavým detailom a kovanie farebne zladené s podlahou. Okrajové lišty na podlahe môžu byť vtedy biele.

Jedinečné riešenie na mieru

Predchádzajúce tipy majú skôr všeobecný charakter a môžu znieť príliš uniformne. Dostupné možnosti na trhu priam lákajú na kombinovanie a ladenie rôznych farieb, odtieňov či štýlov. Dôležité je, aby ste k dvom základným prvkom – podlahe a dverám – bez veľkých ťažkostí následne zladili aj ďalšie kľúčové prvky interiéru presne podľa vášho vkusu.

Ak máte záujem o menej tradičné riešenie alebo chcete vidieť, ako budú niektoré kombinácie vyzerať v reálne pôsobiacich návrhoch, kontaktujte nás a spoločne nájdeme dvojicu, ktorej to spolu najlepšie ladí.

Zdroj: pexels.com

Ako zladiť interiérové dvere a podlahu?

Ďalšie články