Premeňte víziu na realitu: Na čo myslieť pri návrhu interiéru?

Blog

Zariaďovanie interiéru patrí k náročným výzvam, ku ktorým treba pristupovať z viacerých uhlov pohľadu. Ak ste sa zasekli v štýloch, farbách, materiáloch a vlastných víziách, práca dizajnéra môže vaše rozhodovanie zamerať správnym smerom. Poradí vám, ako pristupovať k návrhu interiéru, aby ste sa dopracovali k pôsobivému výsledku presne podľa svojich predstáv. Ako začať a ktoré kroky nevynechať?

 

Vychádzajte z dispozície a účelu

Či už zariaďujete nový interiér, alebo stojíte pred rozsiahlou rekonštrukciou, vychádzajte z existujúcej dispozície a účelu jednotlivých miestností. V novostavbe zrejme prijmete súčasnú dispozíciu, pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti sa budete pohrávať s chuťou na výraznejšie zmeny. Prestavba sa najčastejšie týka kúpeľne a vytvorenia modernejšej dennej časti, teda prepojenia kuchyne a obývačky.

Okrem estetických zásahov si však nechajte starostlivo posúdiť záležitosti technického charakteru – najmä rozvody plynu, elektriny, vody a odpadu. Konzultácia s odborníkom urýchli vaše váhanie a je dobrým predpokladom pre funkčné riešenie.

Pracujte s presnými rozmermi

Zariaďovanie prázdneho interiéru dáva krídla. No ak je súčasné bývanie ešte plné starého nábytku a pôsobí zapratane, môžete v ňom mať pocit stiesnenosti. Nevidíte naplno jeho prednosti, no ani nedostatky. Základom je vnímať rozmery miestnosti čo možno najpresnejšie.

Pri rekonštrukcii interiéru staršej nehnuteľnosti počítajte s krivými priečkami, zvažujúcimi sa podlahami, ale aj oknami osadenými v rozdielnej výške od podlahy. Ak podceníte premeranie priestoru, výsledok môže byť veľkým sklamaním. Stačí, ak skriňa prečnieva pár centimetrov a už nemôžete otvoriť dvere do miestnosti naplno.

Vyberte si štýl, ktorý vás vystihuje

Vzhľadom k rozmanitým interiérovým štýlom sa v tejto fáze zariaďovania interiéru zdržíte asi najdlhšie. Bude to moderný, rustikálny, retro, vintage, vidiecky, klasický, škandinávsky či minimalistický štýl? Možností je neúrekom a na internete nájdete tisíce inšpirácií, ako by mohlo vaše nové bývanie vyzerať. Je dobré načerpať nápady z existujúcich interiérov, v ktorých to spolu krásne funguje!

V prvom kroku sa snažte vybrať štýl, ktorý môžete univerzálne použiť do celého interiéru a bude spojovacím prvkom. Vnesie do vášho bývania pocit pohody a nebudete sa cítiť esteticky rušení. V druhom kroku sa zamerajte na perspektívu využitia miestnosti, tak aby obsahovala kľúčové, no dobre využiteľné prvky aj po rokoch. Ak sa radi hráte s dizajnom a nebojíte sa výraznejšieho štýlu, stavte na solitérne kusy nábytku a výrazné doplnky, ktoré aj neutrálnemu interiéru vdýchnu vaše estetické cítenie. Po rokoch je jednoduchšie vymeniť jednu rustikálnu komodu, ako celú kuchynskú linku v tomto štýle.

Začnite od podlahy

Túžite po interiéri, ktorý pôsobí čisto a moderne? Potom nepodceňte zjednotenie podlahy v prevažnej časti interiéru. Podlahu v kúpeľni, vo WC či v kuchynskom kúte môžete poňať samostatne, do zvyšku interiéru vyberajte rovnakú podlahu. Správny výber, svetlosť a vhodná inštalácia dokážu dokonca opticky zväčšiť stiesnený alebo tmavší priestor. Odstránenie prechodov (prahov) medzi miestnosťami vnesie do interiéru plynulosť a zľahčí celkovú údržbu podláh (robotickému vysávaču nebudú stáť v práci žiadne prekážky).

Pri ladení farieb si nechajte poradiť

Ako zladiť farby v interiéri? Práca s farbami je mimoriadne dôležitá. Farby totiž dodávajú miestnosti atmosféru a vplývajú aj na náladu bývajúcich. Kedysi sa začínalo stenami miestnosti, dnes je trend opačný – základom je prispôsobiť farebnosť stien k nábytku, kobercom a závesom. Vyhýbajte sa výrazným farbám a vzorom na veľkých prvkoch. Majú tendenciu opozerať sa krátkom čase.

Odporúčame vybrať si jednu hlavnú farbu, ktorú použijete približne na 60 % plôch. Zvyšné percentá rozdeľte medzi dve doplnkové farby a ich odtiene. Ak si netrúfate na zladenie, interiérový dizajnér vás nasmeruje k ideálnym farebným schémam, ktoré spolu nielen vzájomne ladia, zároveň rešpektujú účel využívania miestnosti.

Upriamte pozornosť na centrálne body

Zaplniť priestor je jednoduchšie, ako si myslíte! Dať interiérovým prvkom ich skutočné poslanie je už v celkovom koncepte o niečo komplikovanejšie. V každej miestnosti sa preto v prvom kroku sústreďte na vytvorenie centrálneho bodu. Ide o bod, na ktorý padne váš prvý pohľad pri vstupe do miestnosti. V obývačke je to sedačka s konferenčným stolíkom, v kuchyni kuchynská linka, v spálni zase posteľ.

Centrálne body obsadzujú nielen dominantnú časť dispozície (a musia sa im prispôsobiť ostatné prvky), zároveň sú často využívané a strhávajú na seba prvotnú pozornosť. Okrem toho zhltnú veľkú časť rozpočtu, preto dbajte na kvalitu ich prevedenia a zvoľte štýl, s ktorým budete spokojní aj po desiatich rokoch.

Návrh a realizácia interiéru predstavujú veľkú skladačku, v ktorej má mať každý prvok svoje miesto a význam. U nás vo WSD sme si dali za hlavný ciel spojiť návrh nábytku na mieru s jeho výrobou tak, aby plne rešpektoval a dotváral priestor. Pozrite si galériu našich doterajších realizácií.

Zdroj inšpirácií: Pexels.

Premeňte víziu na realitu: Na čo myslieť pri návrhu interiéru?

Ďalšie články