Bývanie v roku 2021 – aké trendy nás čakajú?

Blog

Vytvoriť si útulné, praktické, no zároveň estetické bývanie podľa vlastných predstáv chce niekedy trochu inšpirácie. Ako čo najlepšie zvládnuť zariadenie bytu či domu, keď si vašu pozornosť kradne jeden krajší dizajn za druhým? Nasledujúce trendy v bývaní na rok 2021 prinášajú nápady, ktoré stoja za zhliadnutie.

Najväčšie zmeny sa týkajú tzv. denných miestností – kuchyne a obývačky, o slovo sa hlási aj zútulnenie domácej pracovne. Avšak, nemusia to byť vždy iba veľké zmeny. Ak ste verní svojmu vkusu a neplánujete meniť nábytok za nový, môžu vás osloviť zaujímavé vylepšenia, ktoré interiéru dodajú ten správny šmrnc, a to dokonca už pri minimálnej investícii. Vneste do svojho bývania sviežosť a neopozerané detaily.

Výnimočné solitéry

Navzájom zladené nábytky pomaly opúšťajú dlhé roky obsadený trón. Dokonca už aj pri výbere pohovky a kresiel môžete popustiť uzdu fantázii a vybrať kusy, ktoré sa odlišujú nielen materiálom, ale aj štýlom. Prednosťou výnimočných solitérov je ich nadčasovosť. Kým na zostave nábytku v spálni alebo obývačke skôr či neskôr uvidíte, že “starnú” a prestávajú byť moderné, jedinečné kúsky reprezentujú váš osobitý štýl. Sú v priestore tvárnejšie a dajú sa aj jednoducho premiestňovať.

Návrat industriálneho štýlu

Industriálny dizajn je ako stvorený pre ľudí, ktorí nechcú mať všetko nalinajkované a dokonalé. Nemusíte byť rebelom, ani experimentátorom, aby vás takéto unikátne interiérové prevedenie priťahovalo. Na prvý pohľad ide o nedokončené kamenárske práce, odhalené predely a trámy, zachovanú betónovú textúru, prevahu kovových prvkov a neutrálnych farieb. Na začiatok môžete začať jednou odhalenou stenou doplnenou o výrazný regál, pokračujte výrazným retro osvetlením s prevahou kovu.

Matné zelené kuchyne verzus biele kuchyne

Biele kuchyne sme si obľúbili pre ich čistotu, svetlosť a praktickosť. Bývanie v roku 2021 však prináša neopozeranú novinku – zelené kuchyne v matných odtieňoch. Dramatické machovozelené skrinky dokážu vzbudiť nevídaný záujem a do interiéru vniesť hlbší rozmer. Ako zariadiť kuchyňu, ak nemáte odvahu na presilu zelenej? Zaujímavý efekt dosiahnete, ak skombinujte oceľovo chladný odtieň s bielou a medenými detailami.

Netradičné spojenie žltej a sivej

Žltá a sivá boli spoločnosťou Pantone vyhlásené za farby roka 2021. Konkrétne ide o žltý odtieň Illuminating, ktorý má symbolizovať energiu, nádej a optimizmus a sivú Ultimate Grey, ktorej úlohou je priniesť pocit pevných základov a stability. Tieto dve na pohľad nezávislé farby sa spojili v ideálnu kombináciu, ktorá dokáže krásne podčiarknuť trendové zariadenie obývačky, ale aj spálne. Ak je vaše bývanie ladené do šedých a neutrálnych odtieňov, už zopár žltých detailov a textílii dodá priestoru dynamiku, no neukradne mu nič z jeho elegancie.

„Staycation“ alebo dovolenka doma

Ak nemôžete ísť na dovolenku tam, kam chcete, vytvorte si kúsok z tejto atmosféry doma. Dovolenka doma, vo svete známa aj pod pojmom staycation (spojenie slov stay – zostať, vacation – prázdniny), sa pretavila aj do interiérových doplnkov a farebného ladenia. Milovníkov mora uchvátia modré obrazy, riady a textilné návleky. Odvážnejších zlákajú aj dominantné prvky, napríklad v podobe jednej azúrovej steny či výrazného koberca, ktorý na seba okamžite strhne pozornosť.

Palec hore pre starožitné, repasované, zachránené kusy nábytku

Pohodlie, nostalgia a tradícia. Tri základné pocity, ktoré evokuje pohľad na zachovalý nábytok, ktorý slúžil už generáciám pred nami. Nadchne nielen milovníkov starožitností, čoraz častejšie ho môžete vidieť aj v moderných interiéroch, kde tento unikátny kúsok nezostáva bez povšimnutia. O to lepšie, ak je z kvalitného masívneho dreva a v bohatej štruktúre. Jeden originálny kúsok z “blšáku” či z povaly starých rodičov, stačí citlivo zrenovovať a razom sa stáva ukážkou vášho osobitého vnímania interiérového dizajnu.

Izbové rastliny v retro štýle 70. rokov

Už dávno nebolo v bytoch a rodinných domoch tak zeleno a živo! O slovo sa po rokoch v úzadí opäť hlásia steny zaplnené izbovými rastlinami. Výborne reflektujú vyhľadávaný biofilný dizajn, ktorý je postavený na láske k prírode. Tento pútavý dizajn dáva do popredia bielu, béžovú, farby dreva, odtiene zelenej a čo najviac prirodzeného svetla v interiéri. Prítomnosť živej vegetácie pôsobí upokojujúco a posilňuje spojenie človeka s prírodou.

Domáca pracovňa – miesto pre prúdenie myšlienok

Posledné mesiace priniesli požiadavku na príjemné a funkčné pracovné miesto v mnohých domácnostiach. Niekde sa pre home office vyčlenil kút v obývačke, inde sa nanovo zariaďovala voľná izba. Pracovné miesto by u vás doma malo verne odrážať charakter práce. Potrebujete podporiť tvorivosť, výkon alebo sústredenie? Podľa toho zvoľte základné prvky aj farebnosť.

 

Chystáte sa prerábať, zariadiť byt, kuchyňu či obývačku? Zariadenie interiéru má v prvom rade slúžiť vám. Každý z nás sa chce doma cítiť dobre. Niekedy postačí zmeniť menšie detaily, inokedy si to už vyžaduje nový premyslený koncept. Pomôžeme vám vytvoriť vaše harmonické a efektívne bývanie snov tak, aby všetky elementy do seba perfektne zapadli.

 

Zdroj inšpirácií: pexels.com

Bývanie v roku 2021 – aké trendy nás čakajú?

Ďalšie články