Ako získať čo najviac úložného priestoru?

Blog

Snívate o lepšom a väčšom úložnom priestore, no kapacity vášho bývania sa zdajú vyčerpané? Vždy je možnosť, ako získať ešte viac úložného priestoru a zároveň príjemný pocit z usporiadaného bývania, kde má všetko svoje zmysluplné miesto.

S nedostatkom úložného priestoru sa netrápia iba majitelia menších bytov. Nábytok, vybavenie domácnosti a osobné veci častokrát pribúdajú rýchlejšie, ako by ste očakávali. Pôvodne úhľadný a čistý interiér tak môže po čase pôsobiť preplneno a stráca zo svojho štýlu. Ak uvažujete, ako nájsť dostatok ukladacieho priestoru, ktorý zároveň bude aj esteticky vyzerať, máme pre vás niekoľko nápadov – pre každú základnú miestnosť osobitne.

 

Hľadáme úložný priestor v kuchyni

Práve kuchyňa je priestor, v ktorom by mnohí z nás uvítali možnosť “nafúknutia”. K základným spotrebičom sa postupne pridávajú ďalší pomocníci, k jednej sade riadu nové obľúbené misky a hrnčeky. Dovtedy usporiadané skrinky sú zrazu neprehľadné a prestávajú plniť svoj účel. Ak chcete vo svojej kuchyni nájsť nový úložný priestor, začnite tým, že sa zbavíte vecí, ktoré vôbec nepoužívate. Táto rada sa dá pritom aplikovať na ktorúkoľvek miestnosť. Je to jednoduché – preč s predmetmi, ktoré iba zaberajú miesto!

V kuchyni sa potom snažte využiť tzv. mŕtve miesta – úzke priestory medzi skrinkami a stenou, atypické výklenky a najmä priestor pod stropom. Trendom v kuchynskom dizajne sa preto stali kuchynské linky na mieru s výškou až po strop. Hoci k horným skrinkám potrebujete schodíky, môžete sem odložiť obrovské množstvo vecí, ktoré majú sezónny alebo slávnostný charakter. V uzatvorených skrinkách sú navyše chránené pred prachom, výparmi z varenia a mastnotou.

Pozrite, ako funkčne a elegantne vyzerajú moderné kuchyne v podaní nášho štúdia.

Vylepšujeme úložný priestor v obývačke

Veľká sedačka patrí k dominantným prvkom obývačky. Okrem miesta na sedenie pre domácich a prípadné návštevy však nie je na škodu, ak sa v jej útrobách ukrýva nadštandardný úložný priestor. Môžete sem odložiť napríklad sezónne prehozy, deky, no aj komplet zimnú lyžiarsku výbavu. Populárny je tiež úložný priestor v taburetkách a konferenčných stolíkoch.

Hoci je už sektorový nábytok v obývačke dávno mimo trendy, bola by škoda pozerať sa iba na prázdnu stenu s jednou skrinkou a televízorom. Súčasné koncepty zaujímavo prepájajú všetky základné prvky otvorenej dennej časti. Rovnaké materiály a štýl sú použité v kuchyni, jedálenskom kúte aj obývačke. Nábytok vyrobený na mieru do obývačky môže potom poskytnúť dostatok priestoru, bez rušivých efektov. Má však isté špecifikum – nenadobúda hĺbku, na akú ste zvyknutí pri bežných skriniach. Interiér tak pôsobí elegantne, vzdušne a súčasne má vylepšenú funkčnosť. Nebojte sa využiť najmä miesta okolo okien, krbu alebo priestor nad zárubňou dverí (napríklad na vstavanú knižnicu).

Rozumne premyslený úložný priestor v spálni

Na prvý pohľad nie je nič jednoduchšie, ako vytvoriť veľkorysé úložné priestory v spálni. Najčastejšie je to vstavaná skriňa na celú stenu (a od podlahy po strop), úložný priestor pod posteľami a priestranné komody na odkladanie menších osobných vecí. Toto miesto pre oddych si totiž priam pýta perfektne zariadený interiér, v ktorom vás vizuálne nebude rušiť žiadny neporiadok.

Môžete si však takýto veľký štýl dovoliť aj v malej spálni? Práve v menšom priestore by ste mali dbať na usporiadanosť a snažiť sa maximalizovať čistú podlahovú plochu. Žiadne povaľujúce sa knihy, časopisy a oblečenie. Stavte na úhľadný vstavaný systém (hlavné skrine a skrinky nad posteľou), ideálne v bielej alebo vo svetlých farbách dreva. Na steny použite tiež svetlé farby. Aj menší priestor si tak opticky zachová svoj objem.

Úložný priestor v detskej izbe s dávkou kreativity

S príchodom detí zrejme každý rodič postrehne, že úložných priestorov nie je nikdy dosť. Hračky, športové vybavenie, školské pomôcky, oblečenie – to všetko by sa malo sústreďovať na jednom mieste, ideálne v detskej izbe a za zatvorenými “dvierkami”, aby ste sa vyhli nervozite z pohľadu na večný neporiadok. Pamätajte, že deti milujú kreativitu a v takomto duchu môžete poňať aj úložné priestory v detskej izbe.

Naplno preto využite priestor pod posteľou. Ak je v detskej izbe viac detí, pouvažujte o posteliach v rôznych úrovniach, pod ktorými vzniká zaujímavý priestor na uskladnenie nevyhnutných vecí. Veľmi zaujímavým prvkom je lavica pod oknom. Je to príjemné miesto na debaty a čítanie, no zároveň ide o truhlicu plnú hračiek a pokladov.

Ak uvažujete o rozsiahlejšej rekonštrukcii detskej izby, pozrite si naše tipy, ako zariadiť detskú izbu, ktorá s vaším dieťaťom porastie. Odporúčame tiež dbať na bezpečnosť –  napríklad staviť na oblé hrany, ľahké a plynulé vysúvanie či spomaľovací mechanizmus v pántoch.

Každý priestor má potenciál vyrásť

Áno, je to tak! Niekedy však potrebujete získať nový pohľad na jeho využitie. Ak sa pohrávate s myšlienkou na zmenu interiéru, neváhajte a kontaktujte nás. Spoločne nájdeme optimálne riešenie, aby ste získali viac úložného a zároveň dizajnovo atraktívneho priestoru, ktorý vám poslúži k maximálnemu úžitku.

Ako získať čo najviac úložného priestoru?

Ďalšie články