Trendy v bývaní 2022: Inšpirácie na príťažlivé zmeny v interiéri

Blog

Trendy v bývaní pre rok 2022 sú na prvý pohľad odvážne. Odráža sa v nich potreba zmeny, ktorá domácemu prostrediu dodá atmosféru prirodzenosti, pokoja a dávku kreativity. Najnovšie interiérové trendy spájajú vo veľkej miere prírodné materiály a hrejivú farebnosť s retro kúskami, do ktorých renovácie sa môžete pustiť aj po vlastnej línii.

Chladné interiéry na ústupe

Niekoľko rokov sa na výslní držali svetlé a pomerne chladné interiéry. Nábytok mal svoje jasné, až ostré línie a vysoký lesk. Výborne sa darilo minimalizmu a severskému štýlu. Posledné obdobie však mnohí z nás strávili doma viac času ako inokedy a pocitová neosobnosť sivej, bielej či čiernej si nevyhnutne pýtala oživenie. Do interiérov tak začali prenikať farby – predovšetkým machová zelená, zlatá, staroružová, pastelová oranžová, doplnené o prirodzene teplé odtiene dreva. Jednoducho – ak sa chceme doma cítiť dobre, nezaškodí dodať interiéru osobitý charakter a obklopiť sa hrejivými farbami.

Biofilný dizajn ako trend súčasnosti

Biofilný dizajn vychádza zo samotnej prírody a jej pôsobenia na fyzické a psychické zdravie človeka. Koľko času trávite v umelo vytvorenom prostredí a koľko času v prírode? Pobyt v prírode má preukázateľne pozitívny vplyv na odbúranie stresu a zlepšenie nálady, dokonca motivuje k lepšiemu výkonu. Zakomponovať prvky biofilného dizajnu pritom nemusí znamenať okamžite veľké výdavky a renovácie. Interiér bude potrebovať čo najviac denného svetla (preč s ťažkými závesmi), živé rastliny, prírodné svetlé textílie, autentické drevo a kameň. Zaujímavé sú priznané trámy, kamenné obklady, ratanové košíky a dominantné ratanové alebo bambusové tienidlá na osvetlení. Jedinečným prvkom je tiež prítomnosť vody – žblnkotajúcej a tečúcej, napríklad v podobe vodnej steny.

Premyslený priestor, ktorý má viac funkcií

Aj vy by ste vedeli rozprávať príbeh, ako sa z donedávna reprezentatívnej obývačky stala herňa, trieda a pracovňa v jednom? Tak, ako si ľudia privykli na multitasking, domáci priestor sa musel prispôsobiť multifunkčnosti. Každý kút našiel svoje využitie a bol doplnený o nové prvky. Výsledok však môže pôsobiť chaoticky a pohľad na nesúrodosť rozrušovať. Zmeny zasiahli aj spálne, ktoré v mnohých domácnostiach prijali úlohu dočasnej pracovne. Dovtedy oázy pokoja a regenerácie stratili zo svojej útulnosti. Ak sa dlhšie pohrávate s myšlienkou väčšej rekonštrukcie, ktorá bude pôsobiť prirodzene, dajte si vypracovať dizajnérsky návrh, ktorý naplno zohľadní funkčné zóny, potenciál priestoru a vašu celkovú spokojnosť.

S vášňou pre tradíciu

Babičkovský štýl už nemusíte pred návštevou obhajovať. Práve naopak. Štýl s názvom „Grand Millennial“ je v zahraničí zaujímavým spestrením, ktorý nás myšlienkami vracia o desiatky rokov späť do detstva. Pre tento tradične zameraný štýl je typické bohaté zdobenie, kvetinové vzory, výšivky, čipky, výrazné tienidlá a prvky, ktoré sú svojím spôsobom osobité (aj zdedené). Krásne oživuje opozeraný interiér a robí z neho útulný domov. Do tohto výrazného štýlu pritom nemusíte skočiť vo veľkom. Vyskúšajte si zadovážiť zdobenú lampu, taburetku, kreslo ušiak s výrazným poťahom alebo krásnu porcelánovú sadu so vzorom. Na úvod stačia malé zmeny, ktoré na seba okamžite strhnú pozornosť.

Udržateľné a ekologické materiály

Retro, recyklácia, upcyklácia, DIY („Do It Yourself“ – urob si sám) – trendy pohrávajúce sa s ekologickými a udržateľnými prístupmi naplno prenikli do interiérového dizajnu. Čoraz viac sa kladie dôraz na použitie prírodných materiálov s dlhou životnosťou. Také nájdete napríklad aj v starších retro kusoch nábytku, ktorým postačí citlivá renovácia a razom sa stanú jedinečnými solitérmi, na ktoré bude radosť pozerať. Nie je cieľom za každú cenu vyhadzovať, meniť a kupovať nové. Zariaďovať interiér udržateľne znamená zvážiť zodpovednosť voči životnému prostrediu, obmedziť vytváranie ďalšieho odpadu a zvoliť si nábytok, ktorý je nadčasový a odolný.

Nečakaná romantika a jemnosť

Interiérové trendy pre rok 2022 sa pohrávajú so zaujímavými romantickými prvkami. Ostré hrany sú nahradené oblosťou a jemnými líniami. Najviac je tento trend vidno na pohovkách, kreslách, jedálenských stoličkách a stoloch. Extra dávku elegancie a jemnosti vnáša do bývania zamat, ktorého obľúbenosť narastá priam raketovo. Pôsobí noblesne, krásne sa vyníma nielen na kreslách a taburetkách, jeho dokonalosť vynikne aj na záhlaví postele. Ak však máte rešpekt pred jeho údržbou na väčších plochách, o neopozeraný šarm sa postarajú zamatové obliečky na vankúšoch či prehozy.

Zdroj fotiek: Pixabay.com

Trendy v bývaní 2022: Inšpirácie na príťažlivé zmeny v interiéri

Ďalšie články